Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ebahti - майстор
аз ти казвам как е най добре-от тук нататък прайш квото си искаш......пп.що си мислиш че ако завъдиш мишки нема да се завират и у ватата по пода???
ArturDent - Почти Безобиден
Около комина (с коминни тела и изолация) трябва ли да е по-специална ватата - от тая за камините с фолиото?

Засега от мишките много не се притеснявам, щото могат да ми ядат само ...... ;) Ама с времето ще видим.
Последна промяна от ArturDent на съб мар 20, 2010 10:23 am, променено общо 1 път.
leoncho - специалист
ArturDent написа:
Около комина (с коминни тела и изолация) трябва ли да е по-специална ватата - от тая за камините с фолиото?

Засега от мишките много не се притеснявам, щото могат да ми ядат само ......4 ;) Ама с времето ще видим.
Моя таван така съм го изолирал-с вата.
Около комина може да си купиш каширана вата-малко по-скъпа е.
Аз не виждам смисъл от това,но ти си решаваш.
n.nikoloff - специалист
leoncho написа:
n.nikoloff написа:
Ватата не е хигроскопична.
Не е така.
Ватата е хигроскопична,знам го от собствен опит. :cry:
Ако не вярваш потопия във вода и ще видиш...
Цитат : Хигроскопичност е свойството на дадено вещество да привлича водни молекули от околната среда както чрез абсорбция, така и чрез адсорбция.
Ако околната среда е вода - най-малкия ти проблем е дали вата е хигроскопична или не. Когато околната среда е въздух, независимо от влажността му - ватата е нехигроскопична. Аз нямам особен опит в тази насока - монтираме не повече от 1-1,5 ТИР-а на месец. Монтирахме, де - тая зима си беше "зимен строителен сън"...
единак - специалист
Артър,
Някъде из подфорумите за топлоизолации мисля, имаше снимики и описания точно от топлоизолирания таван на Прасчо. Човека обмисля добре какво да направи и не се притеснява да каже, ако нещо не се е получило както трябва.
Още преди да започна да строя вече бях решил да я правя така.
Значи, първо паронепропускливо фолио/най-обикновен найлон/ после 2,3, колкото имаш на сърце ката вата и накрая гипсфазерни плоскости, може и два реда, кръстосани. Така ще може да се ходи съвсем спокойно, да се складират разни вехтории, все пак няма да е стая и плаването на пода не е нещо, което трябва да те притеснява. За човек с една лява и една дясна ръка не би трябвало да е проблем да си го спретне за нула време.
Ти докъде я докара, размрази ли вече? Аз съм готов с ел, вик, мазилки, замазки, разводки за парно... Сега прекарвам 170м канал.
Тани - модератор
Ако ще има мишки , наличието но вата не би променило нищо. Както и ако има вата, наличието на мишки също не би променило нищо. Но за фибран или стиропор не е без значение . Правят си тунели в тях дори под замазка и нарушават топлоизолацията. Ползването но различна вата около комините ,ако са зидани също няма смисъл.

И както Артър вече неколкократно написа ТАВАНА НЯМА ДА СЕ ПОЛЗВА И ЕДИНСТВЕНО ЩЕ МУ СЕ НАЛАГА ДА СЕ КАЧИ ДА ПОГЛЕДНЕ РАЗШИРИТЕЛНИЯ СЪД!

Не му предлагайте това ,което вие бихте направили , а най подходящото за НЕГО !

И още
Виж в дъното на снимката - имам обратни греди, и като се сложи покрива доста трудно ще се провре човек между тях и покрива, за да слага изолацията. Може би ще го търся да е тънък като глист ;)
След като не може да се влиза там , значи е идеален кандидат за натъпкване с вата и няма смисъл излишно да си утежняваш и оскъпяваш къщата!

ПП

Не винаги най-доброто решение е по-скъпото и по-сложното от всички. Замисли се за какво поставяш изолацията и коя ти е крайната цел! За мен тя е ПО-ДОБРА ИЗОЛАЦИЯ . Сам прецени дали да дадеш поне 10лв./м2 само за труд или да ги вложиш в допълнителни 30 см. вата ! И каква полза (или вреда) ще ти донесе замазката или всякакви там гредички и ОСБ-та
leoncho - специалист
[/quote]

Цитат : Хигроскопичност е свойството на дадено вещество да привлича водни молекули от околната среда както чрез абсорбция, така и чрез адсорбция.
Ако околната среда е вода - най-малкия ти проблем е дали вата е хигроскопична или не. Когато околната среда е въздух, независимо от влажността му - ватата е нехигроскопична. Аз нямам особен опит в тази насока - монтираме не повече от 1-1,5 ТИР-а на месец. Монтирахме, де - тая зима си беше "зимен строителен сън"...[/quote]

Както казах-знам от личен опит.В една от баните бях оставил един отвор на ГК-на.Ватата зад него беше подгизнала много яко.Е,сам съм си виновен. :lol:
Ето малко инфо за вата:

Минерална вата
Минералната вата е един от най-често използваните топлоизолационни материали. Причините за това са няколко:
• Минералната вата и изделията от нея са много добър топлинен изолатор и същевременно предлагат оптимално съотношение „топлоизолационни качества/цена”. Коефициентът й на топлопроводност е 0,029 – 0,040 W⁄m.K.
• Тя не гние, устойчива е на студ и на топлина, има ниска хигроскопичност, не гори и не я нападат гризачи;
• Минералната вата има също така много добри звукоизолационни качества, поради което освен за топлоизолация тя успешно се прилага и за звукоизолация срещу ударен шум – например за шумоизолиране на междуетажните плочи.
Все пак най-голямото предимство на минералната вата за българския строител е, че е най-евтиният топлоизолационен материал, значително по-евтин от основните конкуренти – експандирания полистирол (стиропорът) и екструдирания полистирол (пенополистирол).
На пазара се предлагат два вида минерална вата – мергелна вата и стъклена вата. Първата се получава чрез развлакняване на силикатна стопилка, получена от мергел, варовик и емулгатори. Стъклената вата се произвежда по сходна технология от стопилка на стъкло. По своите топлотехнически и физически параметри тя почти не се различава от мергелната вата.

Някои производители предлагат дюшеци минерална вата едностранно каширани с алуминиево фолио. Те имат предимството, че при тях не е необходимо правене на специална пароизолация, която да защитава топлоизолационния пласт от овлажняване, защото алуминиевото фолио е най-добрата преграда срещу преминаване на водни пари.

Целта на този пост не е да се заяждам.
Не слагам по тир и половина на месец,просто споделям личен опит.
А този, който не се учи от грешките на другите плаща двойно. :lol:
Тани - модератор
А ти правиш ли разлика между хигроскопичност от въздуха ( по ватата да се появява влага в следствие на водните пари във въздуха) и хигроскопичност на вече кондензирала влага по друга повърхност - стената в твоя случай или тавана . Проблема ти е че не си ПАРОИЗОЛИРАЛ стената/тавана и водните пари са ПРЕМИНАЛИ през ватата и са КОНДЕНЗИРАЛИ НА СТЕНАТА и тогава вече ватата е ПОПИЛА влагата от стената . Този сценарий няма как да се случи при ArturDent , освен ако не реши да покрие ватата с найлон и влагата да кондензира по найлона и да намокри ватата.

Целта на този пост не е да се заяждам.
А този, който не се учи от грешките на другите плаща двойно.

А този който не разбира това с което се е захванал и се опитва да налучква , като само избягва грешките на другите плаща петорно и резултата пак не е сигурен!

Питайте бе хора!
НЕ Е СРАМНО ДА ПОПИТАШ - СРАМНО Е ДА НЕ ЗНАЕШ!
n.nikoloff - специалист
Тани написа:
Питайте бе хора!
Ако позволиш лекинко да те поправя. Не е срамно да не знаеш. Срамно, когато не знаеш, не питаш, не четеш, а прилагаш определена технология и след като видиш оакания резултат да кажеш - тази технология е боклук!
jekasus - майстор
n.nikoloff написа:
Тани написа:
Питайте бе хора!
Ако позволиш лекинко да те поправя. Не е срамно да не знаеш. Срамно, когато не знаеш, не питаш, не четеш, а прилагаш определена технология и след като видиш оакания резултат да кажеш - тази технология е боклук!
Уцели в десятката българския строителния менталитет. :lol:

Тема "Топлоизолация на таван (на която може да се стъпва)." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: