Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ахам, те били 3 последователни поста (не е по правилата, ама не ми е работа), аз съм хванал само двата. Та за 60 квадрата всеки ще ти каже, че ти трябват поне 5-6кВт за да ги стоплиш, ама ти не им вярвай. :-D
makarow - напреднал
fbr написа:
За да поддържаш определена температура в твоето жилище, се нуждаеш от определено количество топлинна енергия, което зависи от загубите на топлина през околните стени, пода и тавана. За добиването на тази енергия чрез нагряването на съпротивителен елемент, от 1 киловатчас ел. енергия, получаваш 1 киловатчас топлинна енергия. А после, как ще я пренасяш, как ще я разделяш, са все подробности от пейзажа. Апропо, с най-малко загуби се пренася енергия, когато е електрическа..
но имам и воден акумулатор 80 литра ????!!!! тва което споделяш ми е ясно ,но разчитам на запаса от топлина в балона а и скоростта на помпата ще е минимална .....
makarow - напреднал
LazarGanev написа:
Ахам, те били 3 последователни поста (не е по правилата, ама не ми е работа), аз съм хванал само двата. Та за 60 квадрата всеки ще ти каже, че ти трябват поне 5-6кВт за да ги стоплиш, ама ти не им вярвай. :-D
на тебе винаги ще вярвам обещавам
Gek - специалист
.... аз май съм невидим.... :?

Makarov прочети ми мнението. Имаш 3KW източник, трасе, радиатори. Топлината отдавана от радиаторите не е 3KW защото имаш загуби на енергия - първо от преобразуване и второ от пренос. За това много по икономично ще е тия три киловата да греят като реотани в стаята/стаите....
Ако и сега не ме разбереш, Шъ Съ наложи да рисувам май... :lol: :lol: :lol:
LazarGanev - "Велик майстор"
Не се абете, човекот си е наумил нещо и няма да миряса докато не го стори. :)
Чаро - Акълия
makarow написа:
но имам и воден акумулатор 80 литра ????!!!! тва което споделяш ми е ясно ,но разчитам на запаса от топлина в балона а и скоростта на помпата ще е минимална .....
По-добре я спри тая циркулация изобщо, така ще имаш топли стаи и винаги пълен "балон" с цената на 3кв ток.
:? :lol: :lol: :lol:
petkov_75 - специалист
Най-напред,здравейте и :prost:! :-D
Нямаше ме днес и затова сега ще отговоря на колегата!
Отоплявам се с камина с водна риза и радиатори.След това си взехме и 3 киловатов Дипломат с серпентина и го вързах към парното,но мога да кажа,че от това само ми се увеличиха сметките за ток!Отоплявам къща около 60 кв.!Ако не ти е проблем месечно да плащаш по 5-600 лв. за ток го прави ,ако не - мисли друг вариант за отопление!Плащахме по 300-330 лв. на месец(от 180-220 на месец!),като бойлера грееше парното само 8-9 часа през нощта!През останалото време камината гори!Ти сам си направи сметката!Наскоро откачих бойлера от системата,че още една зима няма да издържа на тези сметки! :evil:
Хайде :prost:
Илиян Илиев™ - майстор
Петков, ти сигурно нямаш воден акумулатор 80 литра. Сметките са толкова лесни... :lol:
kok - специалист
ама такива сме си ние :-D питаме а после като ни кажат не вярваме :-D трябва сами да си праснем кратуните в стената че да се убедим че е по твърда от главата ни :shock: :?
stamenov1 - специалист
А самия бойлер, защо не го грееш със въшно тяло от климатик. Ще изполваш ефекта не термо помпата. Има цяла такава тема, прочетия.
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=23895
А отделно по-рано доста се използваше един нагревател вкаран във тръба около Ф100, и терморегулатора, и това се свързваше към 1-2 радиеатора без помпа. Ползваха се и готовите фланци на бойлера. Имам някъде останали 2 бр. такива. Може и да ти ги снимам да ги видиш, ако ги намеря. А отделно има и нагреватели които се навиват в самите радиатори.

Тема "Бойлер-като ел.котел ?????" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: