Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Biso - специалист
Малко се отклоняваме от темата и въпросите на Novodomci, за което го моля за извинение!

Не мога да цитирам точно къде е регламентирано в ЗУТ, но ми обясниха, че там където линията е непрекъсната трябва да има задължително застрояване. Където е с пунктир - пожелателно.... :-D
Виж как е при мен.
Изображение

Според моя архитект това е много рядък случай, касаещ основно ъглови парцели. Реално аз имам граница само с един съсед от южната страна (долу по графиката). Останалото е улична регулация.
argonavt - специалист
Biso, да напиша и моето мнение.
Такива парцели като твоя наистина са рядкост , но това което разбирам от схемата е , че е разрешено едноетажно застрояване почти около целия парцел и е регламентирано разстоянията на къщата до регулацията. Плътната линия показва ,че съвпада засрояването с регулацията. В случаи като този , от общината могат да поискат силуетен план и идеен проект на цялото застрояване , но не е задължително да го повториш в работния проект, т.е. одобряваш идеен прокт за всичко , но после взимаш строително разрешение само за къщата или примерно само за единия магазин , на базата на работен проект само за него. Не могат да те задължат да строиш всичко.
Бисо, показваш ни драсканицата на някой архитект върху твоята виза. Покажи визата и ще ти кажа какво означава. Никой не може да те накара да застроиш задължително, освен ако нямаш съседни сгради на регулационната линия към теб. Това което аз виждам са две петна за бъдещо строителсктво, в които да се вмести архитекта- не е задължен да повтори линиите, а да се вмести в петното със съответната височина както е показано. Не трябва да излиза от параметрите, показани като хоризонтални размери и височини.
На новодомците да кажа- строенето на къща си е ангажимент. Не става с магическа пръчица, трябва ходене до общини и инстанции поне като начало, после е по-лесно. А за онзи не-архитект със техническо образование. Той има право да проектира къщи, да, вероятно. И може да се справи сигурно добре. Но се съмнявам да ви излезе много по-евтино от това да си платите на архитект- неговите специалности ще работят или за него или за техника, грубо казано, и ще работят за една и съща сума- те взимат за каквото са учили. И не можах да проумея манталитета на хората- защо се притеснявате от проектиране и строителство за къща? Големите проблеми идват с големи обекти-многофамилни жилищни, обществени сгради, такива, пре които се иска максимума от парцела. Тогава е важно кой гледа проекта. А за еднафамилна къща трябва много лош късмет с парцела, за да се притеснявате на кой давате да проектира. Аз съветвам да се дават пари на архитекта, който може да говори с вас и може да вземе разни решения във ваш интерес и полза. Нали той за това е учил и в последствие работил за други архитекти, за да се научи на основните неща в занаята. Аз като реша да ходя на зъболекар пак си го избирам не по цените- ниски или високи, а по други, по важни за мен критерии. И с вашата къща същата работа. Има една приказка за мечката и гората, ама няма да я кажа, само ще подчертая, че строенето на къща е отговорна работа, иска си търпение, желание, упоритост, знания и не на последно място- толерантност към всички специалисти- нали не се раждаме научени всеки да разбира от всичко.
8180 - майстор
Аз пък ще напомня една приказка на дядо ми:
"Човек задължително греши поне два пъти в живота си - когато се жени и когато строи."
Тъй че, не трябва да се губи равновесие, спокойно и информирано да се преценява (консултира) всичко най-важно ОТ ИНВЕСТИТОРА - резултатът няма да е "баш и супер (сравнено с намеренията)", но поне до към 90% да се докара.
За 100% са нужни много пари, цял живот и поне 2 къщи - винаги остават компромиси.
Здравейте на всички във форума.
Първо искам де се извеня ако допускам правописни грешки но по бързото писане понякога води и до грешки,затова ви благодаря.
Имам голямо желание да си построя малка къща на село,но така и немога да преценя дали финансите ще ми го позволят затова искам и аз да питам.
Имам идеен проект и план архитектура но никой не иска да ми направи оферта поне грубо сметната какво ще ми излезне като сума,и също така по обявите които са в нета за 90е на 1м2 не иска да каже какво влиза в тази сума,предполагам че при сключване на договор за тази сума ще се окаже че половината строеж ще се доплаща отделно.
Има ли начин да се направи оферта само с проект архитектура макар и да не е 100%.Просто да придобия някаква представа.И още нещо кое е по евтино,къща 140 м2 на един етаж или 140 м2 на два етажа.
Последна промяна от Гичо на нед окт 24, 2010 7:39 pm, променено общо 1 път.
ЧефоС - специалист
Няма за къде да бързаш. В 100% ще искат да те прецакат. И то солидно. Затова премисляй нещата поне 10 пъти, и тогава решавай.

ПП. Можеше да пуснеш отделна тема
Тук е и проблема.От март месец питам,разпитвам и пресмятам но прекалено са големи разликите в цените и незнам на кого да вярвам.Всеки гледа да ти вземе пърите.
Пък и тези обяви в нета за цените на м3 също ми изглеждат малко нереални.Какво влиза в нея на се казва.Изкоп,армировка.тухли,покрив и .т.н.т .и този израз"лесна работа давай да почваме" много ме плаши.
ArturDent - Почти Безобиден
Гичо написа:
И още нещо кое е по евтино,къща 140 м2 на един етаж или 140 м2 на два етажа.
Определено на два етажа.
Бетона и кофража са почти еднакви. Желязото за колони и плочи че е малко повече, но пренебрежимо малко.
Но основите и покрива са двойно по-малко, а те са 40-60% от стойността.
Цените които си гледал 90 Е са - на квадрат, но на плоча. Демек при 140 кв. на един етаж 280 кв. х 90Е = 25 000Е, а на два етажа 70 + 70 +70 = 210 кв. = 19 000 Е.
Към тези цени добави още поне 20% други разходи. Вярвай ще има. Сметката е много груба, но поне е ориентир. И всички тия цени са за строеж без "усложнения" (голяма денивелация и т.н.). Фирмите, които са ти отказали явно са по-сериозни от тези обяви в нета. За да ти се даде цена трябва количествена сметка (материали и труд). Тя се прави от част конструкции на проекта.
Имай предвид, обаче че при двуетажна къща, ще загубиш едни 10~15 кв.м. за стълбище.
Други идеи, ти вече имаш архитектурен план, но:
- мазето е скъпа инвестиция. Ако не е необходимо заради геологически причини да се копае дълбоко - не прави. За 50% от цената на едно мазе можеш да вдигнеш един етаж.
- гараж, Според мен ако автомобила ти струва под 15 000 - няма нужда да му правиш гараж за 10 000.
- веранда и тераси влизат ти в цената като жилищна площ. Веранда (навес) винаги можеш да си направиш дървен навес.
Нали в офертата трябва да е взето в предвид и дадени цени до завършване на обекта за груб строеж ,не да го остават без тухли и да кажат"еми за толкова пъри толкова сега доплащай"Нали има договор и там е написано какво, как и колко ще струва,от каде ще дойдат тези 20 %????
Мазе няма да има-само ивичен фундамент,гараж също,веранда ще се прави в последствие.
Ами покрива към кой етап на строежа се смята?
1-Фудамент
2-Първа плоча и зидария
3-Втора плоча и зидария
4-Покрив??????

Тема "Моят бъдещ дом." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: