Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
milanovs - специалист
От 25 г съм електотехник, и до сега не бях чул в България да има ток 600 v.В някои заводи може и да има.По принцип по мощните ел двигатели,работат на 380 v.Като се пускат на звезда ислед 5-10 секунди се превключват на триъгалник,както посочват колегите по горе.Точна информация за тези двигатели може да намерите в( наръчника на Клисаров).Ако е български разбира се.
vvk79 - специалист
Това с табелките и мен много ме обърква но така го пишат незнам защо наобратно
stefan_gb - специалист
stefan_gb написа:
Johny написа:
stefan_gb написа:
Joni при звезда, на звездния център какъв е потенцияла :)
Питаш или ме проверяваш?!

Най-просто казано - мотора трябва да е разчетен да работи в триъгълник 380V. Тогава го пускаш в звезда с което намалявяаш пусковият ток с корен втори от 3.
Остана с грешно впечатление, но както и да е .
Аз мисля че трябва да се изходи за напреженията по табелките по друг начин и очаквах Жонито да го обясни и затова го бъзикнах по този начин и дано не се обиди.
А именно тока протича винаги междо две фази и от това следва че всяка от трите намотки на електромотора е рачетена за съответното напрежение. При триъгълник тока протича през всяка намотка последователно а при звезда през две, от това следва че мотора трябва да е разчетен да работи на триъгълник при нас за 380V.
Когато на табелата пише триъгълник- звезда 220/380 означава че намотката на една фаза е за работно напрежение 220V тоест електродвигателя е предвиден да работи с фазово 220V и линейно 380V. И естествено този електродвигател може да работи само на звезда , като имаме приложени в всеки един момент 380V към две намотки. Няма как да го свържем в триъгълник защото ще имаме приложено напрежение към всяка намотка по голямо от допустимото за нея. Ако имаме мрежа с линеино 220 е друг въпрос.

При табела триъгълник -звезда 380/660V намотката на една фаза на двигателя е за 380V и съответно този двигател при нашата мрежа с линеино напрежение 380V ще за триъгълник.При включване в звезда на такъв електромотор към намотките му ще имаме по слабо от необходимото напрежение към намотките и тои ще развърта бавно , както си е принципа звезда триъгълник.
При включване в звезда му трябват 660 V за да пеи

:lol:
dtmf - специалист
milanovs написа:
От 25 г съм електотехник, и до сега не бях чул в България да има ток 600 v.
Аз пък за първи път чувам тока да се мери във волтове ))))
vvk79 - специалист
Ясно това с табелките чак днес го разбрах (по добре късно от колкото никога) просто не предполагах че може да има линейно 220, защото съм свикнал само с 380/220 . И крайния извод е че се посочва линейното напрежение и в коя схем да работи. Преди малко даже гледах един двигател на него пък дават само триъгълник 380 В.
danyxaxa - напреднал
moimoimoi написа:
благодаря на всички за изказаното мнение
днес проверих около 10 двигателя които се пускат звезда/триъгълник и установих следното
380/660 триъгълник/звезда - това трябва да пише на табелката
като е възможно да пише и само 380 триъгълник,явно се подразбира за звездата че ще е 660 волта
Да , намотките свързани в звезда могат да издържат 660V но напрактика по две групи намотки си поделят 380V така "хлъзгането" при развъртане на асинхронния двигател е по-голямо. Ето една схемичка:
Изображение

Който иска може да си изтегли програмката която показва в движение силовата и оперативна верига на схемата, от този линк: http://31iunq.hit.bg/3T.exe

:wink:
vvk79 - специалист
Колега само да ти кажа че така както е свързан двигателя няма да мръдне грам.
fikata - майстор
vvk79 написа:
...
... в триъгълник
danyxaxa - напреднал
fikata написа:
vvk79 написа:
...
... в триъгълник
Изображение
В началото имаше грешно надписани фази, после го оправих , може би ако имате по стара картинка ,трябва да изчистите кеша на бараузера си и пак да се види. Много исках да направя анимирана схема. Гледах я доста . Както и кода който писах за да се раздвижи , но все пак помагайте ако нещо съм пропуснал и ако може конкретно. Иначе в практиката винаги меря с мултицета тогава си представям действието и ако съм сигурен включвам. :wink:
fikata - майстор
Колега,оправи си схемата.Една и съща фаза се подава на началото и края на фазовата намотка /ако това ,което си изчертал в двигателя са намотките/ Необходима е още една термична.
Пускам ти една стара,стара схема за да се ориентираш
Изображение

Тема "двигател звезда/триъгълник" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: