Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Бих помислил но не категорично над следната схема -комбиниран буфер в който в долната полувина има серпентина за слънчевия панел , в горната полувина да има серпентина пригодена за -БГВ ,климатика пак чрез топлообменник ,камината и топлото от климатика да са в паралел и да дърпат от долния край на буфера и да го пращат в горния край ,като работата на камината и климатика ще се определи по приоритет и по температура на изхода им ,слънчевата помпа ще се пуска по диференциална разлика буфер -панел .Примерно работата би трябвало да изглежда така-при не много студено време се пуща климатика ,когато на изхода на топлообменника се усети топло се включва помпа която зарежда буфера , през това време ел клапа е затворила приток към камината щото не гори ,когато се загрее буфера до определена температура се включва и радиаторната помпа ,ако през това време сл панел загрее над температурата в буфера се включва и сл помпа да помага на буфера ,серпентината на БГВто е потопена в топлата вода значи къпането може да започне .Ако няма слънце и климатика не може да стопля буфера ,се пали камината -достигне ли определена температура на изхода и се отваря приток към нея и така топлото от камината ще отива в буфера съответно климатика ще изключи (точната електроника или игра с термостати си решавате вие ) драсни моята схема да поумуваме . :wink:
kuuuuuul - майстор
Според мене си купи един по голям бойлер с две серпентини и нещата се опростяват от всякъде.
phoenix - специалист
ама.... filmatoplo, то всичко си е изградено и не ми се разбутват нещата с камината и климатика, а и нямам място. Чудя се как с най-леки промени да излъжа дявола. Твоята идея не е лоша, но е трябвало да я заложа още в началото, сега тепърва да разбутвам всичко, когато студеното почва, не ми се иска.
AntonBM - специалист
Първата схема на MamaMy, куца понеже без работеща помпа на отоплителната инсталация няма да има циркулация на вода през серпентината – губиш лятото.
Схемата на phoenix „Вариант 2” също не става. Направил паралелно свързване на пластинчатия топлообменник. Как топлото от пластинчатия топлообменник ще стигне до бойлера? Водата ще премине през късата връзка и няма да влезе в топлообменника. Бойлера няма 2 входа и 1 изход. Има само 1 вход и 1 изход – трябва да се справите с тях. Слага се още една помпа, която тегли от топлата и връща във входа на пластинчатия топлообменник общо със захранването на бойлера със студена вода. На тази линия (захранващата) се слага възвратна клапа за да не тръгне топлата вода да се смесва със студената в тръбната ВиК мрежа. От топлообменника влиза в бойлера. Дясната част на схемата се пълни с концентриран антифриз – слагат се и липсващите РС и ПК. Включването на 2-те помпи не е с термореле, а с диференциален термостат. Мери се температурата на изхода на бойлера (най-топлата) и в слънчевия колектор. Тази схема е за топлене само на бойлера – не се топлят радиатори.
„Вариант 3” може и да работи, но пак през лятото трябва да се върти водата на цялата инсталация (радиаторите трябва да са със затворени вентили). Приемам, че този кран с връзката, която си нарисувал е вентил със задвижка. Той трябва да се командва пак от диференциален термостат, но за него ще трябва да местиш мястото на датчика през зимата и лятото. През зимата трябва да мериш температурата до помпата, а през лятото на изхода на бойлера. Тази схема отоплява и радиаторите през зимата. При само 1 слънчев колектор ефекта е съмнителен, но все ще има някаква енергия, която да отдава.
Ако си с вентилаторни конвектори, а не радиатори и ползваш тази тръбна мрежа за охлаждане с чилъра – тази схема не става!
Има по-прости варианти, които могат да свършат работата, която искаш. Ще те оставя още малко да се помъчиш...
Един жокер: ползва се още една помпа за слънчевия колектор, не ти трябва платинчат топлообменник. С възвратни клапи се гарантира движение на топлоносителя само в посоката, която ти трябва на 2-те помпи. Връзката се прави на серпентината на бойлера. Пробвай се!
phoenix - специалист
утре ще кача и другия вариант който съм измислил.
Само да кажа, че по 2-рия вариант трябва да се пробие един отвор на фланеца на бойлера и да се пусне трета тръба вътре в бойлера, така входовете стават 3, третата тръба ще е от затоплената вода в ТО към бойлера. Топлото ще се качва в бойлера на принципа на естествената циркулация. В тази тема, колегата 2v6, обяснява че системата си работи спокойно от няколко години при него и няма проблем с естествената циркулация.
2v6 написа:
tyrnokop написа:
Ако може обяснение на схемата ти. Колегите AntonBM и filmatoplo са направили доста подробен анализ на черната схема и останах с впечатление, че това е реализацията.
Загрятата от топлообменника вода през тръбата 1 се изкачва в бойлера.
Студената вода от дъното на бойлера през тръбата 2 слиза в топлообменника.
При мен разстоянието между топлообменника и бойлера е около 50 см. Мисля да го сваля на 1м да видя колко по-добре ще работи.

Според AntonBM такива топлообменници се слагат само на бойлери над 500 литра, така че обясненията му за черната схема явно не са за твоя бойлер....
plo4kata - специалист
При всички тези рисунки,някой може ли да маркира,кой източник колко градуса достига и колко се постигат накрая за консумация?При положение,че искам да имам в бойлера 60-70градуса и въртя в серпентината 30-40градуса от колектора(през зимата),не го ли ухлаждам?Аз от такива съвети си купих бойлер с 2 серпентини и не мога да го ползвам,а е доста скъп.Котлето ми е на дърва и на изхода термометъра не показва повече от 60-70градуса,при което топли апартамента значително добре,а бойлера-студен(вързан успоредно на системата,като обикновен радиатор)
filmatoplo - майстор
Незнаех че е готово :) моята схема е реална немска ,не е измислена .
LazarGanev - "Велик майстор"
plo4kata, дай повече инфо да се опитаме да оптимизираме. :)
armagedamian - специалист
Не съм Пикасо ама мисля че нещо такова би проработило :-D

Прикачен файл

var1.jpg
var1.jpg (65.54 KиБ) Видяна 9991 пъти
torbalan - Дървен философ
според мен бойлера трябва да е с две серпентини и системата да има летен и зимен режим...
при зимния режим колектора не участва...

ако йок, бойлера не трябва да се сменя...
тогава варианта с топлообменника (вариант 2 от рисунките) също върши работа, но ще има известни загуби в топлообменника и системата ще става ефективна в "летен" режим мааааалко по-късно....
естествено малко трябва да се прецизира, да се сложат тук - там баепасчета, кранчета... не знам разширителен съд дали ще трябва за кръга на колектора.... и т.н.

Тема "Съвет за свързване на Слънчев колектор към парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: