Ники274 написа:В таблото са изравнени потенциалите между двете и разстоянието между контакта и таблото е не повече от 5-6 метра.Въпреки това е достатъчно да има такава разлика в потенциалите ,че да изключи ДТЗ.
Това е така, но не важи за допир от човек пак ти казвам..
И що за логика на разсъждение имаш, като винаги казваш, че това не може да се случи - т.е. ти предполагаш, че в конкретната ситуация човека ходи бос! Ако спорехме, за това дали ще ни хване ток само от фазата при стара инсталация без ДТЗ - СИГУРНО ЩЕШЕ ДА КАЗВАШ, че човека стои на дървена стълба и с нея се разхожда в апартамента!!! Пак продължаваш да убеждаваш хората в безопасността и сигурността на неща, които напрактика са много опасни и несигурни!!
P.S.1 - ако НИКИ ви е правил инсталация - бъркайте в контакта само през лятото. В останалното време той не носи отговорност...

Ники274 написа: Може би аз не обяснявам добре.Абе направо си пишеш каквото ти падне
Ако си хванал фазата и нулата при трипроводно изпълнение и нямаш съпротивление към земята или заземяването ,пак няма да сработи ДТЗ,защото тока който влиза ще е равен на тока който излиза през ДТЗ.
Същото е и при двупроводна инсталация.Само ако има разлика в токовете (т.е. има утечка) ще сработи ДТЗ.
P.S.2 Ники, ти като си толко печен ще ми кажеш ли какво е товa чудо да нямам съпротивление... че нещо съвсем ми се мъгляви?!?
Независимо от отговора - пак си в грешка