Съвети за начинаещи готвачи.
Окака Чука - специалист
Темата е старичка, но пък мноооого вкусна :tonqe:
Да попитам-как от "боб чорба" се прави "боб яхния"? Знам че може, ама как става-не знам? :?
VLADO66 - майстор
С пшенично нишесте/по-качествено е от брашното/ и разбира се наденица :lol:
bigdragon - майстор
Окака Чука написа:
Нещо, не те разбрах :?
Нишестето може да е и царевично.
В тигана с малко загрян шарлан слагаш 1...2 лъжици брашно или нишесте, с нишестето се сгъстява повече, бъркаш докато леко започне да си сменя цвета като внимаваш да не го загориш. В този момент добавяш малко червен пипер с още по-голямо внимание, защото пипера загаря при по-ниска температура. Всичкото това нещо го изсипваш във врящата тенджера и така бобената чорба се сгъстява.
От тук нататък нещата се преместват в тавата и фурната. Добавките са различни, наденички, ребра, и т.н...

Да ви е сладко!
MMIel - специалист
Така ще се сгъсти чорбата, но няма да стане яхния. Яхнията се приготвя по различен начин от началото. А именно:
Запържва се лука до прозрачност, добавя се червен пипер да се запържи и той, след това се слага боба отцеден от първата вода. След като боба е уври се сгъстява както е описано в горният пост само, че се запържват и доматите. Боба се оставя да поври десетина минути със запържените домати и нишесте за да се сгъсти и 2-3 минути преди да се изключи котлона се добавят всички подправки и сол. Колкото по дълго ври с подправките толкова повече им се убива аромата, за това се добавят накрая и не се консумира веднага за да има възможност яхнията да си поеме подправките. Сол на варива се слага задължително след като това което трябва да се свари се е сварило. :partyman:
OwnerBG - специалист
MMIel написа:
Така ще се сгъсти чорбата, но няма да стане яхния. Яхнията се приготвя по различен начин от началото. А именно:
Запържва се лука до прозрачност, добавя се червен пипер да се запържи и той, след това се слага боба отцеден от първата вода. След като боба е уври се сгъстява както е описано в горният пост само, че се запържват и доматите. Боба се оставя да поври десетина минути със запържените домати и нишесте за да се сгъсти и 2-3 минути преди да се изключи котлона се добавят всички подправки и сол. Колкото по дълго ври с подправките толкова повече им се убива аромата, за това се добавят накрая и не се консумира веднага за да има възможност яхнията да си поеме подправките. Сол на варива се слага задължително след като това което трябва да се свари се е сварило. :partyman:
Е това е. Който си го може.
А знаете ли защо се слага джоджен. Не е за вкус. За да не става тежко на стомаха.
bigdragon - майстор
Човека не пита как се прави яхния, а пита:
Окака Чука написа:
... Да попитам-как от "боб чорба" се прави "боб яхния"? Знам че може, ама как става-не знам? :?
ПП Добавките и подправките са въпрос на вкус.
MMIel - специалист
Така е, човека наистина е питал друго. #-o . Поправям се:

Значи започваме рецептата за яхния след като боба е уврял.
И за да не е съвсем безсмислен поста ще добавя още един вариант на запръжка.
Изважда се от боб чорбата колкото се може повече боб и се отцежда. Запържва се домати и капия докато остане на олио (може да се добави малко захар - половин до една чаена лъжичка - ако домата е много кисел). След това се добавя отцеденият боб и се запържва за около 4-5 мин като се бърка постоянно. Добавя се червен пипер ако не е сложена капия в домата, аз слагам винаги, защото много харесвам вкуса на запърженият червен пипер. След това се добавя нишестето(брашното). Не забравяйте да бъркате постоянно и да пиете биричка, че край котлона е горещо :)
Когато запръжката е готова заливате я с 1-2 черпака от чорбата и връщате в тенджерата при останалата чорба. Ври 5-10 мин. Добавяте малко подправки, защото както казах на подправките от чорбата ще им се убие аромата след допълнителното варене. Също слагам и чесън преди да сложа да ври, защото ако се сложи накрая аромата му е доста силен и не се усеща аромата на гюзума. :)
Окака Чука - специалист
Ха мерси-ей това вече е отговора който търсех! :) Щото бях гледал че имаше някви подобни "процедури", и те са от тоя сорт.
MMIel написа:
Така е, човека наистина е питал друго. #-o . Поправям се:
И ся кво? Ша са обиждаме ли? :? За две години във форума, някой за първи път да ми каже "човек" :-D
dmi - специалист
Здр. Според мен е груба грешка боба да се кисне в сода. После дъха на сода остава.

Тема "Просто като боб-чорба :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: