Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vvk79 - специалист
Малко схемите ти са неясни начертай и по един контакт та да стане ясно защото така само някакви кабели отиват до таблото а от там нататък?
Ако схемата е двупроводна или трипроводна.
eurogas - специалист
Схемите за мен са съвсем ясни, и много благодаря на колегата за тях, бях направил всички необходими връзки и ми оставаха само тестовете на системата, ако не бях получил оферта за смяна на агрегата с трифазан със сигурност щях да ползвам втората схема. :yawinkle:
vvk79 - специалист
PCL82 написа:
vvk79 написа:
Само да попитам при вариант 1 от къде ще дойде нулата?
при вариант 1 жълто-зеленият проводник между генератора и таблото се явява комбиниран PEN проводник. Захранването минава през синьото мостче, през въпросния проводник и след като вече е заземен може да се нарече "нула". В обратна посока от заземителния кол при таблото до самия генератор въпросниат проводник заземява корпуса на генератора и те предпазва, ако стане отечка в генератора.
Нулата от таблото трябва да бъде свързана с това земно иначе нищо няма да стане.
PCL82 - майстор
Е ами земното при таблото е затова да свържеш нулата към него. Не става дума за схеми с изолирана неутрала.

След таблото, където нулата е заземена можеш да имаш или двупроводна, или трипроводна инсталация. Това не съм го рисувал, защото, колегата спомена, че има двупроводна инсталация и земно и по подразбиране нулата се свързва към земното. На таблото съм нарисувал умшалтер 1-0-2, който ръчно превключва между фазите на двете захранвания и прави едновременното им включване невъзможно. Блокировката може и да е друг вид, но тази е най-проста.
eurogas - специалист
Точно така, схемите на колегата PCL82 са перфектни, сигурен съм че много хора впоследствие ще четат тази тема и ще ги ползват с благодарност.

Днес най-после изпробвах системата в действие, оставих аварийното захранване да поработи няколко часа под товар и всичко беше идеално, трите ми етажа получиха по една фаза от новия трифазен генератор, много съм доволен, благодаря на всички за съдействието !!! :rolleyes:
Последна промяна от eurogas на ср яну 05, 2011 1:47 pm, променено общо 1 път.
Gek - специалист
eurogas написа:
Точно така, схемите на колегата PCL82 са перфектни, сигурен съм че много хора впоследствие ще четат тази тема и ще ги ползват с благодарност.

Днес най-после изпробвах системата в действие, аварийното захранване работи почти два часа под товар и всичко беше идеално, трите ми етажа получиха по една фаза от новия трифазен генератор, много съм доволен, благодаря на всички за съдействието !!! :rolleyes:
Ще си докараш беля с тоя генератор. Обяснявам подробно защо:

1. Правилно са ти казали от Киров. Това е полеви генератор, строителен и т.н. Всички контакти по него било то монофазни, трифазни, шестофазни и т.н. са за единични консуматори, а не за свързване към сградни инсталации.

2. Трифазния изход е за трифазни консуматори с макс. мощност около 5KW. Този изход не е за монофазни консуматори. Максималния дисбаланс на товара по фазите е около 15%, след това почват да излизат едни чудни напрежения дето може да ти изгорят някоя друга електроника. Максималното натоварване по фази на трифазния изход е около 2KW.

3. За монофазни консуматори си има отделно два монофазни контакта, но и те не са за захранване на жилища.

4. И последно - Киров Бош предлагат всякакви генератори, мисля че гамата им стига до 500KW, но при генераторите за аварийно захранване на сгради говорим вече за други суми пари, било то и за малки мощности...

Т'ва е от мен. Внимавай с баланса на товарите!
eurogas - специалист
Благодаря, ще го имам впредвид, телевизора задължително ще мине през стабилизатор, с ампер клещите мога да следя баланса на консумацията между фазите, иначе като мощност 2 кв. на фаза ми е съвсем достатъчна, всички крушки в къщи са светодиодни LED, отоплението и готвенето е на газ...нямам никакви голями консуматори. :yawinkle:
eurogas - специалист
Тези дни мангалите ни резнаха кабелите от стълбовете, и цялата махала седяхме без ток почти 9 часа, аз естествено бях на резервно захранване, най-после реална аварийна ситуация посред зима.
Внимателно следях напрежението на трите фази, въпреки различната мощност с която бяха натоварени, с разлики до 1000W, разликата във волтажа между фазите не надхвърли 10-12 волта, което мисля че е съвсем приемливо, постоянно бяха включени 4-5 компютъра, няколко телевизора, два климатика и всички други домашни дреболии, предполагам че това трансформаторно регулиране си върши добре работата.
Изключително съм доволен, сбъднах си една стара детска мечта от времето когато учех електротехника. :yawinkle: :yawinkle: :yawinkle:
infomar
Gek написа:
Ще си докараш беля с тоя генератор. Обяснявам подробно защо:

1. Правилно са ти казали от Киров. Това е полеви генератор, строителен и т.н. Всички контакти по него било то монофазни, трифазни, шестофазни и т.н. са за единични консуматори, а не за свързване към сградни инсталации.

2. Трифазния изход е за трифазни консуматори с макс. мощност около 5KW. Този изход не е за монофазни консуматори. Максималния дисбаланс на товара по фазите е около 15%, след това почват да излизат едни чудни напрежения дето може да ти изгорят някоя друга електроника. Максималното натоварване по фази на трифазния изход е около 2KW.

3. За монофазни консуматори си има отделно два монофазни контакта, но и те не са за захранване на жилища.

4. И последно - Киров Бош предлагат всякакви генератори, мисля че гамата им стига до 500KW, но при генераторите за аварийно захранване на сгради говорим вече за други суми пари, било то и за малки мощности...

Т'ва е от мен. Внимавай с баланса на товарите!
=========================================================================
От горенаписаното разбрах, че всякакъв генератор не става за тази цел, дори и трифазен. Моля към разбиращите да кажат:
Какъв генератор да закупя за аварийно захранване на малка къща. Ако може точна марка и модел..
Ще се ползва за осветление, хладилник, пералня, компютър и всички обикновени домаконски уреди.
Разбира се всички няма да се включват едновремено (някой от тях едновременно разбира се - осветление, компютър+стабилизатор, хладилник...), и както го смятам 5-7 киловата ще са достатъчни с малко запас.

Освен това въпросът ми е какъв тип да бъде генератора - бензин или дизел? За бензиновият имам в предвид да се премине на захранване с пропан-бутан газ за по-икономично, което става с устройства които се продават. (има и готови на газ, но са много скъпи)

Не на последно място е и цената, която трябва да е за нормален данъкоплатец.......
На въпросът ми в магазините казват, че всички стават...

Тема "Как да свържа генератор Honda към домашната мрежа ???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: