Най - вълнуващия въпрос зимно време.
maxuel82 - специалист
minca написа:
Точно за това става въпрос,но ще бъде ли удачно да не слагам кран но входящата
бе не е много удачно :? ами ако се наложи да спреш и демонтираш радиатора :idea: ще трябва да източваш цялата система !Кранчетата не са скъпи :wink:
torbalan - Дървен философ
мдам... това съвсем го бях забравил...

а вчера се наложи да сваля една лира :)
minca - специалист
Как ще трябва да източвам ,бре.Нали на колектора имам миникран.И не става въпрос за пари а за възможен теч. Имал съм проблеми вече с тези кранчета.Отвий,завий и накрая кап ,кап...и реших въпроса -отворих ги и 9г. не съм ги пипал
torbalan - Дървен философ
е, дали крана е на колектора или на радиатора - вероятността за теч е една и съща...

а как ще протече кран - не ми е много ясно...

иначе за отвии, завии - прав си, тез кранове не са за ежедневно ръчкане...
maxuel82 - специалист
minca написа:
Как ще трябва да източвам ,бре.Нали на колектора имам миникран.И не става въпрос за пари а за възможен теч. Имал съм проблеми вече с тези кранчета.Отвий,завий и накрая кап ,кап...и реших въпроса -отворих ги и 9г. не съм ги пипал
щом имаш кран на колектора за всеки радиатор то може да си ги спираш и оттам аз на колекторите нямам кранове и затова задължително си сложих на радиаторите :lol: :wink: Нека и спецовете да се произнесат но аз все си мисля че е добре да има кранчета и на радиаторите :?
minca - специалист
Абе то че ще ги сложа -ще ги сложа ама щеше ми се някой да се съгласи все пак .Виждал съм така свързани радиатори доста/без Кранчета на входа/Е,разбира се, има майстори и майстори
filmatoplo - майстор
Ами хубаво е да има на радиаторите , или поне да са свързани холендрово ако няма. Само на едно место не сложихме кранове на студената вода , и после съжалявахме -щото се наложи сваляне на 1 радиатор и точих системата :) .
minca - специалист
Точно за холендрови връзки си мислех ,но пък ако ги няма крановете при демонтаж на радиатора ще изтече вода от колектора до същия
PCL82 - майстор
По старите кранове с врътка са двойно регулиращи. Това значи, че имат механизъм с който да се ограничи най-отворенето положение. Така се регулират радиаторите и отпада нуждата от секретен кран на долната тръба. При едни е винт, скрит под винтчето на врътката, който се навива с отверка и избутва шибъра напред. При други има репер ограничител, който позволява врътката да се завърти само на един оборот. При тях врътката се сваля и стеблото се навива на определени обороти в посока затворено. После врътката регулира само между затворено и зададеното положение. При новите кранове не съм видял дали има такъв механизъм.

Удобството да можеш да свалиш един радиатор без да источваш цялата система е полезно при голяма система. При малка можеш да събереш водата в няколко 10л. шишета от минерална вода и после да я върнеш отново.
Bobivan - специалист
Че кой нормален чиляк сбира иЗточената мръсна вода?!? :lol: :lol: :lol:

Тема "С 12мм медни тръби" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: