• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Ел. инструментите. Консумативи.
pet.kan - специалист
ножчетата имат фиксиращ канал - не могат да се разместят
само не пипай боядисаните винтове (или гайки) - обикновено с червена боя
mitko64 - майстор
Благодаря за пояснението!
mirk - майстор
comunikator написа:
Такива инструменти само НОВИ.

На старо само вино и ракия :partyman:
tzetzo160 - специалист
Искам да ви попитам, възможно ли е с електрическо ренде да се рендосат трупи, примерно с дължина 2м и диаметър 20см? При положение, че максималната дебелината на стружката е 3мм се очертава доста играчка, но дали все пак е възможно? Може би, ако се издяла предварително гредата с брадва, въпреки че ще има неравности това да стане, въпреки че при голяма дължина на дървото и къса основа на рендето, не си го представям. Гледах клипчета и там обработват само дъски с такива рендета...
biser80 - специалист
Според мен по-добрият вариянт е ,първо да го оформиш с бензинова /електрическа / резачка,и след това да го загладиш с ел. ренде.
tzetzo160 - специалист
Да всъщност - прав си, доста по-лесно ще е! Но рендето ще успее ли да се справи с вълничките на такава дължина? Има ли рендета с по-голяма ширина от 82мм, понеже не срещнах такива!
EDI - майстор
Има и с по-голяма, но вече са строго професионални и парите са професинални.По-добре да ти го обрежат на гатер някъде, ако имаш възможност, иначе ще стане, ама ще е голяма играчка и според мен не си заслужава.Защо не си купиш необходимите греди, или имаш материал и искаш да го ползваш.
mirk - майстор
И с брадва ще е трудно :? по лесно ще се одялкат с добре наточена тесла, има и едни специални ножове с две дръжки в двата края за белене на чамови валки. Няй накрая след като се свали кората механично може да се пробва с рендето за дооформяне.

Не каза от какъво дърво са трупите.
tzetzo160 - специалист
Интересувах се по принцип, защото обработката на дърво ми е много интересна и приятна, но за съжаление нямам никакви професионални инструменти. Иначе като материал имам доста чамови трупи и известно количество акация. От доста години като изсъхне някое борче в гората, не чакам да му опада кората, а си го прибирам - последна къща сме на село и е много приятно! Не съм и замислил нещо конкретно за правене, а просто се интересувам от възможностите на различните инструменти. Надявам се един ден да се оборудвам. А като най-скорошна придобивка, смятах да си поръчам като подарък от приятелите за рождения ми ден една оберфреза, но се замислих и за ренде. Миналата година ги оставих сами да ми изберат подарък и ми бяха взели афтършейв за 120лв! Щях да припадна - е така ми стои без да съм го пипнал още....и вече няма да ги оставям да се мъчат какъв боклук да ми подарят, а ще им казвам директно :-D .
EDI - майстор
Е, тогава имаш фронт за работа.Подкарваш едно борче и ще видиш как става, хем ще ти свикне ръката с машината.Иначе по-широките рендета са много пари, за любител не си заслужава.Вземи си един СКИЛ, добри машини са, с лети плочи.Ето големи рендета - http://www.voinishki.com/catalog/produc ... 7c144c9a78 , ама много пари.
Последна промяна от EDI на ср фев 09, 2011 12:14 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Ел Ренде" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: