• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
geosolar - помощник
На практика системите могат да се направят много по- просто отколкото са по проект без да се нарушава работата и без да се ръчкат постоянно разни кранчета. На пръв поглед от схемата мога да кажа, че полувината компоненти могат да се спестят. Един прост пример е че една помпа 25/4 струва около 120 лв. и може да се слага вместо кран за всяко нещо, като в случая помпите вече са заложени и още една две ще обесмислят една камара вентили ( за сравнение един трипътен термостатичен вентил без моторна задвижка е също около 120 лв.)
Ще помисля внимателно върху схемата един-два дни и ще пиша кое може да се премахне (оптимизира) и колко пари могат да се спестят от материали ( на пръв поглед хилядарка не мърда )
bulhomes2 - майстор
filmatoplo написа:
Някои неща ги премислям , ако котела гори и буфера вече е зареден целия -конвекторите откъде ще вземат охладена вода за смесване от пропорционалния 3пътен вентил .Ако вентилите затворят на конвекторите не виждам пътя на циркулацията -дори през буфера както казваш :? Каква точно е разликата от 3пътен смесителен вентил и пропорционален такъв :? На буфера долу, отляво и дясно има студени входове с ел клапани - как се управляват и кога е отворен единия , кога другия .За паралелното свързване на котела и камината -възвратните клапи са на входовете -така спокойно си имат достъп до отворения разширителен съд , дори да се отсичат с ел клапи те пак са преди входа на котела или камината .Възвратните клапи са без пружина и при нужда през тях може да преминава вода която да охлажда .
И аз няма идея как точно работи пропорционалния трипътен вентил и каква е разликата с термостатичен трипътен. Термостатичния е около 120 лв, а в една фирма видях някакъв трипътен моторвентил (и продавачката не знаеше какво е) за 450 :supz: Може и да е бил нещо такова. Трипътен моторвентил на 1" май в Ерато гледах пак за около 120 лв. За ел клапаните на буфера не съм мислил да има. При чертането съм копи-пейст без да обърна внимание, че единия е ел и го копирах после... Клапите преди котела и камината не се бях сетил - наистина ще спестят вторите линии.
bulhomes2 - майстор
AntonBM написа:
bulhomes2, ще ти помогна сам да си го проектираш (изчислиш). Напиши каква е мощността на всички съоръжения, дължините на участъците (тръбите) и броя на колената за участъците.
Аз ще ти изпратя 1 ексел файл с изчислени 3-4 участъка. В него са вкарани всички формули и данните на по-разпространените видове тръби. С прости редакции може да се смята всякаква тръбна мрежа. Когато сметнеш твоята част ще ми я изпратиш за проверка. Ако е на ред по тези изчисления се избират помпите.
За това пари не искам! До сега във форума на никой не съм искал пари. Пиша тук за удоволствие, а не да си търся клиенти. Имам си работа и не се оплаквам. Все пак имам няколко случая на хора, които са ме потърсили, след като са виждали мои мнения тук. На тях съм искал пари, но срещу това им правя работни проекти, а не ги оставям само на съвети. Не искам това да прозвучи като реклама! Не мога да поема повече работа. За сега съм много зает и едва ми остава време да драсна по някой ред тук.
П.П. Дали камината ще е последователно или паралелно на котела е въпрос на избор на схема. Лично аз предпочитам паралелното, но е възможно да се оразмери инсталацията да работи и последователно. Излишно се притесняваш за температурата на смесване. При паралелното по-лесно се регулира, отколкото при последователното. Ако камината е затоплена, но не гори губиш топлина през комина, колкото и да изолираш ризата.
Антоне благодаря ти, но все ще измисля как да се отблагодаря. Това за комина си го мислех и аз, но пак казвам - рядък случай ще е камината да е палена, изгаснала, а котела да продължава, а и в такъв случай може да се затваря клапата на комина.
bulhomes2 - майстор
geosolar написа:
На практика системите могат да се направят много по- просто отколкото са по проект без да се нарушава работата и без да се ръчкат постоянно разни кранчета. На пръв поглед от схемата мога да кажа, че полувината компоненти могат да се спестят. Един прост пример е че една помпа 25/4 струва около 120 лв. и може да се слага вместо кран за всяко нещо, като в случая помпите вече са заложени и още една две ще обесмислят една камара вентили ( за сравнение един трипътен термостатичен вентил без моторна задвижка е също около 120 лв.)
Ще помисля внимателно върху схемата един-два дни и ще пиша кое може да се премахне (оптимизира) и колко пари могат да се спестят от материали ( на пръв поглед хилядарка не мърда )
Много ще се радвам ако успееш. Схемата в момента е направена така, че да нe се ръчка изобщо. Само когато се пуска или спира басейна се пипат 2 крана и щепсела на компресора. Ясно ми е, че магнетвентилите мога да заменя с ръчни кранове - тогава ще трябва да се следи къде има хора и да се "ръчка". Става и да ги махна изобщо - все пак това са конвектори, които ако не се включат в стаята потребяват само 10% от температурата, която нормално "харчат". Това с помпите вместо вентили е интересно решение и наистина ще се радвам да измислиш нещо.
filmatoplo - майстор
На схемата на Антон -котел камина са в паралел :) която е работеща схема.На изхода на котела и на идиния долен вход на буфера също има клапани които си менят положението преди и след 60 градуса в котела .Преди 60 гр изхода на котела е затворен , а е отворен входа към буфера , и обратно -котела вдигне ли 60 гр отваря се клапана на изхода му и се затваря долния вход на буфера . :wink: Ако те е страх че котела ще остане без връска към отворения съд -сложи му клапана преди котела -на входа му , мисля дали не може там да се сложи 3пътен вентил със задвижка пак контролиран по температура от котела 60 гр да сменя посоката на потока веднъж към котела и втори път към долната част на буфера.Вентила няма да играе смесителен , а разпределителен -тоест ще отваря или затваря напълно и докрайно положение посоките. :wink: най евтино ротационен вентил със задвижка 1 цол е към 240-260 лв.разни други седлови са по евтини 130-180 лв но са с по малък дебит .
bulhomes2 - майстор
Ами да! Много си прав. Тоя вентил е много важен за работата на буфера и интересно как съм го пропуснал. Пропуснал съм го и на мърдащата схема в другата тема http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 2&start=20. Вентила над котела и камината от схемата на Антон ги игнорирах наистина веднъж заради разширителния съд, втори път заради това, че неговата схема освен котела и камината е и с термопомпа и според мен това е основното предназначение на тези вентили - да спират циркулацията през тях при работа само на термопомпата. При мен преди вдигане на тези градуси нямам циркулация и без друго.

P.S. Надявам се, че няма да бъда наказан от модераторите за пускане на повече теми всъщност за 1 система, но преди да обобщя в тази исках да си изясня поотделно всеки детайл (буфер, термопомпа, свързване и пр). Ако бях "тръснал" всичко тук щеше да тръгне в една от посоките (както сега леко се изместваме отново за свързването на камината и котела) и да загуби същността си.
filmatoplo - майстор
Не е лесно да се измисли такава конби схема , да работи после -аз като си скицирам някой проект ми отива една тетрадка :wink: и няколко дена , минават ми доста хитри идеи на които пиша -Да , имам и други които задрасквам с -Не .Не си стигнал до Кип и Ато -там да видиш какво е , на почти последната моя инсталация ми отиде 300 метра кабел за Автоматиката -за оперативните вериги :wink:
bulhomes2 - майстор
Оооуууу.... Към 150 метра съм взел и мислех, че ще ми стигне....
filmatoplo - майстор
:lol: и ти имаш чувство за хумор :)
filmatoplo - майстор
Дори превключването на лято-зима , може да се автоматезира :) - само котела си остава ръчен фактор , тоест неговото палене и зареждане с гориво .Какъв мислиш да е котела :? при положение че се дават пари за сложния ансамбъл -няма да се инлагаме с обикновен котел -я. Един пиролизен ще му мяса (щом отказа пелетен) , пиролизен защото само той може да се доближи до оптимизиране.Забравих -за колко киловата ставаше дума .И друго, може да е споменато -защо отворена система. :? заради камината ли -тя не минаваше ли през пластинчат топлообменник.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Конкурс за оптимизиране и изчисляване на отоплителна инст..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: