• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
8180 - майстор
fikata написа:
Не питам.Ако продължа рискувам да досадя и да оспамя темата.
Фика,
Развитието на темата показва, че поне половината не сме наясно с основните неща, та малко от теорията с практическа насоченост само ще ни е от полза, в тази сравнително нова област.
Опитай при време. Може и в отделна тема.
Гледам питащият май бърка Кандели с луксове, та най-общо какво и как да гледаме/пресмятаме и да не ни лъжат търговците.
ribnikolaevi - майстор
Търся лумените, защото смятам, че 100 В крушка с нажежаема жичка ми е напълно достатъчна за това помещение. А тя дава поток от около 1000 лумена. Т.е. - търся същия поток. Ако това за 1000 лумена на някои от лентите е вярно, значи 4 х 20 = 80 см ще ми даде достатъчен светлинен поток, съответно осветеност на пода и стените. Остава въпросителната какво да направя, за да ги залепя да светят не хоризонтално, а наклонено, за да повиша потока и осветеността надолу за сметка на тавана. Вероятно ще трабва някакви профилчета, боядисването им и други филми, но пък ми харесва идеята и ми се иска да я пробвам.
Честно казано целта ми не е да се развивам в светотехниката (ако има такава наука), а само да разбера ще мога ли да си осветя тоалетната с лента дълга 80 см приблизително и на какво трябва да обърна внимание, като я избирам.
Но не ми пречи да изложите включително и чисто теоретични въпроси в темата.
ArturDent - Почти Безобиден
Като огледах линковете, май всеки си пише каквото иска. Тия лумени, кандели ги нямат за нищо.
vk - специалист
И аз мисля , че лумените са важни при сравняването на две лампи , независимо от технологията.
Например лампа с нажежаема жичка от 25W дава 225 lumen-a, 40W - 415 lumen, 60w-710 lumen, 75 w - 935 lumena, 100 w- 1340 lm (това е от крушки на philips).
Лиминосцентните лампи например имат над 1500 - 2000 лумена, затова и светят силно.
Друг важен показател са лумени за 1 ват (lm/w). Виждате по-горе, че обикновените крушки, дават 9-12 lm/w, луминисцентните лампи дават 60-100 lm/w, а при Led са достигнати 208 lm/w (в лабораторни условия) .
advantages and disadvantages
8180 - майстор
ribnikolaevi,
Нищо лично, ако така си ме разбрал. Просто не видях в:
http://www.bgled.com/product/29/led-len ... 60ww1.html
въпросните 800 lum. А 850 са mkd за ЕДИН диод, както го чета.
Чисто субективно показаната лента свети няколко пъти по-слабо от друга, чийто произход не знам. И цената споменаха е 3х.
Иначе хубав повод да си ги изясним тези неща покрай твоя проблем. Цените падат съществено последните години, но дали не е за сметка на по-калпави доставки. :?
ribnikolaevi - майстор
Няма проблеми, 8180. Явно съм пуснал грешен линк, имат и на 1000 лумена даже http://www.bgled.com/product/149/led-le ... 60cw1.html
Интерсено, че като им се обадих вчера продавачката отричаше да съществуват ленти с такъв поток, а като и казах, че има и на тяхната фирма взе да се оправдава, че се е объркала.
Доколко са реални тези лумени, защото ако са налични такава лента ми върши превъзходна работа.
А покрай разнищването на проблема взех да се замислям и на други места да си пусна ЛЕД осветление, тъй че информацията не е излишна.
Примерно имам едно осветление над кухненската маса, мислех да го пусна ниско долу, с доста популярните напоследък подобни осветителни тела. Но ако сложа ЛЕД, който си е насочена светлина, бих могъл да ползвам и други видове тела, не непременно висящите надолу.
velas - специалист
Лумен-а е измервателна единица за светлинен поток, но ако трябва да се изчислява дали ще стигне за дадено помещение се взема предвид лукс-а - т.е. осветеност на единица повърхност. Там вече е според вида на помещението, други(външни) светлинни източници, способност за отразяване на другите повърхности (таван,под) и пр.
Теоретично не е толкова лесно да се сметне...затова по метода проба-грешка. :roll:
gogo1113 - специалист
Отскоро,както писах и по-горе силно се запалих по осветлението с диодни ленти. Като и колегата се опитах да подходя теоритично за да си изчисля аджеба какво ми трябва за да си свърша работа като хората. Какво установих? Почти всички данни, които се предлагат на съответните сайтове на търговци се различават от истината. Поради тази причина си остана варианта с пробата. Слагам лента, трансформатор, димер, пробвам, ако ми харесва я оставям, ако ли пък не, променям по нещичко. След два, три опита долу-горе мисля че му хванах чалъма. Сега засега при мен и при мои приятели, където са и единствените ми опити /не се занимавам професионално, все пак това е "направи си сам"/ се получи повече от добре. Това с предлаганите осветености, насочености, ъгли на осветеност и др. подобни са само добри пожелания. Казвам го от личен ОПИТ, не от напразни разсъждения. Полека лека свикваш с мощности на трансформатори, ленти с по 60 или по 120 диода на метър с различна мощност, дистанционно управление на осветлението и прочие глезотии.
marnik - специалист
Интересна статия на тема ефективно осветление, в която се коментира осветеността, която дават различните видове технологии.

http://www.otherpower.com/otherpower_lighting.html (на англ.)
cybersas - специалист
И моите са от лед-бг, ето снимка:

http://angel.stoitsov.com/2011/Alex.Roo ... 8-1030.jpg

Вижда се, че е снимано през деня - грее слънце даже. Нямате идея нощем ко стаа - направо не се седи - хем са обърнати към тавана. Ще се слага димер май...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13

Тема "Светлинен поток от ЛЕД лента" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: