Напишете въпрос свързан със санирането.
Pooh - майстор
stivemaster, как да покажа, че спирам да споря по темата?
Имаш ЛС, ако ти е интересно - ползвай и ти тази опция. Но дори и извън темата, никога и никъде не съм предлагал икономии на средства за сметка на сигурност. Така или иначе, темата почна да се развива в насока, която не ми харесва и това е твърдо последният ми пост по нея.

Към всички, за които е била или ще бъде интересна - не съм прав, дюбелирането при изпълняване на външни топлоизолации е задължително.
vk - специалист
stivemaster, вярно ли е , че труда е 3% от стойността на системата. Аз мислех че е поне 30-40%. (освен ако няма някакво голямо вдигане на цените на материалите).
Остана висящ обаче моя въпрос не е ли по-добре (макар и по-скъпо) да се сложи от XPS материала- по-плътен, по-добре ще топли? Нека специалисти като Вас да отговорят.
stivemaster - майстор
Процента който съм дал е относителната цена (материал и труд) на дюбела в цената на системата.
Относно приложението на ХПС ето някои приложения http://www.maxim.bg/tiktas/xps_priloj.htm .Той неслучайно не се препоръчва масово в системите за ТИ .
Фло - специалист
vk написа:
Остана висящ обаче моя въпрос не е ли по-добре (макар и по-скъпо) да се сложи от XPS материала- по-плътен, по-добре ще топли? Нека специалисти като Вас да отговорят.
Колега, и двата вида са един и същ материал-полистирен и съдържат еднакво количество,или почти еднакво въздух,на който се дължи топлоизолацията. Разликата е в технологията на финалното структурообразуване и ако използвам образно- кухненско сравнение експандирания полистирен се прави на експандер като машина за пуканки,докато екструдера прилича на месомелачка с приставка за кайма отпред. Полистирена старее,като започва тоя процес във времето от 3 до 8 г. и загубва топлоизолационните си качества,тъй-че не е от голямо значение точно какъв полистирен ще напляскаш по стените отвънка. Разумния избор е каменна тежка вата,ако ще се прави външна топлоизолация,тя е и на плочи и се дюбелира към стената.
Spokoiniq - майстор
@Фло:Ватата съм виждал в 2 варианта-дюбелирана, лепена и измазана, и във окачена фасада, зад клинкера.Би ли обяснил при първия вариант не е ли зле да се ползва за частични санировки, предвид липсвашата вентилация на ватата, по брошурите по спомен беше препоръчително?Иначе окачената фасада си е вентилируема, както сайдинга, но до мен срещу Интерпред направиха скъп нов комплекс, и там пък не видях да слагат фолио между клинкера и ватата, както се прави при сайдинга, това грешка от мързел или технология е?
Фло - специалист
Spokoiniq написа:
@Фло:Ватата съм виждал в 2 варианта-дюбелирана, лепена и измазана, и във окачена фасада, зад клинкера.Би ли обяснил при първия вариант не е ли зле да се ползва за частични санировки, предвид липсвашата вентилация на ватата, по брошурите по спомен беше препоръчително?Иначе окачената фасада си е вентилируема, както сайдинга, но до мен срещу Интерпред направиха скъп нов комплекс, и там пък не видях да слагат фолио между клинкера и ватата, както се прави при сайдинга, това грешка от мързел или технология е?
Не се наемам да коментирам как да се слага вата при всеки вариант,нямам такъв опит.Намесих се за полистирена,понеже не е трайно решение,освен ако му се слага паропреградна мембрана и така може да изкара към 50 г. според последни прогнозни изследвания.
Tsilkov - майстор
Понеже темата тръгна в офф-топик аз да зачопля пак "раната с дюбела"
Предварително казвам ,че нито прокламирам топлоизолация без дюбели нито съм се осмелявал да посъветвам мой клиент/проектант съм/ да сложи такава.Темата и задълбочените коментари /къде прави,къде криви/ ми станаха интересни.Та мен ме глождят два въпроса посочени като фактор за задължителното поставяне на дюбели:
Първото е ,че се споменава задължително да се слагат дюбели понеже масово плочите не се залепват правилно/с правилното лепило/влагата от сутерена компрометира залепването.Честно казано мен хич не ме радва факта ,че някой ще ми лепне неправилно топлоизолацията и после ще разчита тя да се "крепи на дюбели".Не на лепилото което е специално с тази функция/и е най-често циментово/ и на много по-голяма площ ,а на пластмасови дюбели проектирани да работят на опън/а не конзолно и на срязване/ забити към незнайно каква основа по незнаен начин.Според мен дюбелите след време неизменно ще се деформират ,да не кажа че част от тях просто ще се изскубнат при първото разместване на сградата/я земетръс ,я слягане/ и топлоизолацията просто ще се крепи незнайно до кога и незнайно как изпълняваща топлоизолационните си функции :? .
Второто което е следствие на първото е ,че нарушен лепилен слой няма да ми се признае за гаранция щото примерно нямало тея дюбели които да я позакрепят за още година -две докато изтече гаранцията и аз да не занимавам изпълнителя /доставчика с глупости пък после да си бия главата в стената :?
P.S Никой и не взе отношение по въпроса къде е по-добре да се слагат дюбелите - вътре в топлоизолационната плоскост ,или на границата на два листа.
Tsilkov - майстор
Фло написа:
Полистирена старее,като започва тоя процес във времето от 3 до 8 г. и загубва топлоизолационните си качества,
Можеш ли да пуснеш някакъв линк към това как се променят топлоизолационните качества с течение на годините?Това твърдение звучи почти апокалиптично :shock:
Фло - специалист
Tsilkov написа:
Фло написа:
Полистирена старее,като започва тоя процес във времето от 3 до 8 г. и загубва топлоизолационните си качества,
Можеш ли да пуснеш някакъв линк към това как се променят топлоизолационните качества с течение на годините?Това твърдение звучи почти апокалиптично :shock:
То има много писано в нета,конкретно за полистирена в строителството ,повечето на руски.Напиши "старение полистирола" и чети!Руското наименование на полимеризирания стирен е полистирол!

Тема "Баумит: Дюбелиране не е необходимо при ЕПС-Ф върху тухла" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: