Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
stiv1961 - майстор
Стана ли време за подрязване на малините? Утре мисля моите да ги поокълцам :)
Stefan_62 - майстор
stiv1961 написа:
Стана ли време за подрязване на малините? Утре мисля моите да ги поокълцам :)
Абе не им пречи, но ако не бързаш поизчакай още 1-2 седмици. Ако няма какво да правиш :lol: и не си подкарал още дърветата започвай с тях.
stiv1961 - майстор
Дообре, ще те послушам- започвам овошките :)
Stefan_62 - майстор
stiv1961 написа:
Дообре, ще те послушам- започвам овошките :)
Аз моите праскови ги подкарах миналата седмица, тази ще подрежа останалите дървета и накрая подрязвам капините и малините.
Svetoslavoff1 - майстор
Честита Баба Марта!
Аз обикновено режа есен, но нещо не ми стигна времето тогава, та предната неделя ги отметнах., та и подсях тук-там.
Stefan_62 - майстор
Svetoslavoff1 написа:
Честита Баба Марта!
Аз обикновено режа есен, но нещо не ми стигна времето тогава, та предната неделя ги отметнах., та и подсях тук-там.
Аз есента премахвам предимно старите и ако има изсъхнали стебла и на пролет само ги дооформям, но и аз ако не насмогна ги оставам за напролет :lol:
Методи - специалист
Здравейте колеги.
Намислил съм да си купя малини и да го засадя на един ред покрай оградата (телена мрежа) със съседите. Дайте мнение дали може да се оформят като "жив плет". Насочил съм се към сорт "Люлин".
Stefan_62 - майстор
Методи написа:
Здравейте колеги.
Намислил съм да си купя малини и да го засадя на един ред покрай оградата (телена мрежа) със съседите. Дайте мнение дали може да се оформят като "жив плет". Насочил съм се към сорт "Люлин".
По принцип може, но ще трябва да ги подържаш на гъсто /въпреки, че след някоя година те сами ще се сгътят, направо са като троскота/, а тогава ще изгубиш от качеството на плода.
Методи - специалист
Благодаря за отговора Стефан
докера - специалист
Гледам , че до тук се говори основно за отглеждане и рязане на малини , та да кажа и за къпините как се гледат , ако някой се интересува .
Основния начин на отглеждане на небодливите къпини е на телена конструкция , като тази на лозе , но с поне три реда тел .корените се разполаган на 0.5-1м един от друг .Резитбата е основно на пролет , като още през есента могат да се отстранят миналогодишните , дали вече плод , пръчки. Напролет се прореждат миналогодишните леторасти , като се оформя по най-долния тел подобна на двоен Гюйо формация , но за разлика от лозата , при къпината могат да се пукнат по 2-3 летораста на страна. Подрязват се на 8-10 листа /пъпки/ и покаралите плододайни леторасти се оставят да растат свободно , без да се съкращават , а само се привързват по горните телове.
На същата конструкция миналогодишните пръчки могат да се разположат и ветрилообразно спрямо корена , отново се подрязват на 10-тина пъпки , като новите издънки се привързват странично по теловете .
Друг начин на отглеждане може да се приложи , ако корените са засети близо до ограда или стена . Тогава до корените се прави наклонена телена конструкция , нещо като асма , по която се привързват къпините.

Особенност при къпините е , че ако заровите върха на летораст в земята и поливате, след максимум месец заровената част вече има развита коренова система и може да се отреже на 3-4 пъпки - така имате готов разсад :wink: Аз през миналото лято , по поръчки на съседи и познати , по този начин съм подготвил поне 20-тина корена .

Тема "подрязване на малини и къпини" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: