в професионални условия (консервната промишленост) се използва калиев сорбат - 1 г на кг
след достигане на нужната киселинност се добавя и се претача интензивно 2-3 пъти целия обем саламура
след това се затваря но не херметично
в резервоари на двора изтрайва до следващия август
в домашни условия меря водата и слагам около 3,5-4% морска сол + едно пакетче бял синап (на 100 л бидон)
като е готово пресичам с калиев сорбат + лимонена киселина (0,5 + 0,5 ) г/кг
и на 100 л бидон добавям 3-4 едро нарязани лимона
на1-ви май съм вадил последна зелка - приятно хрупкава
след достигане на нужната киселинност се добавя и се претача интензивно 2-3 пъти целия обем саламура
след това се затваря но не херметично
в резервоари на двора изтрайва до следващия август
в домашни условия меря водата и слагам около 3,5-4% морска сол + едно пакетче бял синап (на 100 л бидон)
като е готово пресичам с калиев сорбат + лимонена киселина (0,5 + 0,5 ) г/кг
и на 100 л бидон добавям 3-4 едро нарязани лимона
на1-ви май съм вадил последна зелка - приятно хрупкава