Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ben84 - специалист
Според мен от финансова гледна точка , по-тънко ще минете с монофазен електромер и елементарно преправяне на таблото.
А ако по проект във всеки апартамент трябва, да влиза трифазен ток, то когато бъдат узаконявани партидите, ще има нови табла с нови електромери по проект така или иначе - това няма да е ваш проблем.
Ако бъркам някъде, моля да бъда поправен. Това са си мои разсъждения :)
fikata - майстор
ben84
Нещо не разбрах.Как с монофазен електромер всеки апартамент ще отчита консумирана трифазна електроенергия. Може би тайната ти мисъл е била с три монофазни електромера? :?
moimoimoi - майстор
fikata написа:
ben84
Нещо не разбрах.Как с монофазен електромер всеки апартамент ще отчита консумирана трифазна електроенергия. Може би тайната ти мисъл е била с три монофазни електромера? :?
тайната мисъл по скоро е до всеки апартамент да отива монофазен ток
fikata - майстор
А това готово захранване,вътрешна инсталация,токови кръгове разпределени по фази ,сечения на проводниците смятани по товар на фаза ? :?
ben84 - специалист
"Тайната" мисъл ми беше, да се премине на монофазно захранване с монофазен електромер за всеки апартамент.
А фазите да бъдат разпределени между отделните апартаменти. Но за сечението на проводниците до апартамента не се сетих. Там може да има главоболия. :|
Последна промяна от ben84 на ср ное 30, 2011 4:47 pm, променено общо 2 пъти.
moimoimoi - майстор
на мен ми е по интересно как от тройнотарифен разпределят енергията на двойнотарифни ел-мери
да не би там да бъркат и за това да се получава голяма изравнителна сметка

пп:просто на изхода на ел-мера се връзват и трите жила на трифазния кабел който е до всеки апартамент
mili4uk - напреднал
Елементарно - събираме киловатите от тройнотарифния. Събираме и показанията на еднотарифните (вързана е само едната тарифа на отчитане) и се получават разлики от по 2000-3000 киловата което е страшно много според мен.
Иначе цената я смятаме по 21 стотинки сега, преди я смятахме на 18.
А идеята да станем от трифаазни - монофазни е почти невъзможна. Живеят 20 апартамента в момента (от 30) и почти всички апартаменти са ремонтирани и нагласени по текущата система :)
moimoimoi - майстор
не каза нишо за това на какво разтояние е трафопоста и с колко дебел кабел се захранвате
stanimir62 - специалист
Колегата е прав вече доста апартаменти са с трифазен ток защото са с големи мощности в тях а за мезонетите е задълъжително.Има вече електромери които мерят пет вида енергия говоря за трифазни и монофазни Тази разлика идва или от инкастора или от някои общи части в кооперацията.А за ел мери потърси в някои онлаин магазин цените са около 150лв.
mili4uk - напреднал
ами не казвам, защото реално незнам. Трафопоста с големия електромер е на около 300-400 метра от блока. Кабела е трижилен... черен и според мен доста дебел ама като квадрати нямам никаква идея. По въздуха на стълбове е ако има някакво значение това

Тема "Електронни трифазни електромери" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: