Ел. инструментите. Консумативи.
iivanov - майстор
Бях вземал моторна коса на заем и при мене се прецака.Дали бях виновен или и беше дошло времето,не знам.Купих необходимата част(1/3 от стойноста на косата) и така я върнах.И от тогава само чужда пипам.
marmoz - специалист
iivanov написа:
И от тогава само чужда пипам.
Чужда какво :? :-D :-D
lov - майстор
Заточи си го на шмиргела внимателно без да го прегряваш и нямаш грижи. Това с клепането е наистина най добрия вариант но ще ти излезе на цената на ново . Ама така както гледам и от обясненията ти излиза че комшията ти е направил километър канал за такова износване.
Длетото си е консуматив и не се жали толкова нищо че е ''марково''.
И аз по същата причина не давам нищо. Имам един приятел които и той е като мен и вика имаме щото не даваме. Всъщност той е единствения дето даже има и ключ от гаража и ако му трябва нещо не пита. Ама знам че както го е взел така ще го върне.

P.P. А това с клепането се прави само на незакалени инструменти.Клепат се коси сърпове мотики лопати и т.н. В случая с длетото си е живо изковаване на горещо и после пак закалка. И дали няма да го прегорят при загряването или да не успеят да направят закалката както трябва. Въобще неизвестните са толкова много. И виж погледни едно ново как му е заточен върха като го правиш там са няколко наклона.Не се прави много остро.
Последна промяна от lov на ср авг 29, 2012 2:16 pm, променено общо 1 път.
atanasovpetko - специалист
Мдаааа, трябва да се науча да отказвам.
"Имам. щото не давам" -много точно казано!
iivanov - майстор
marmoz написа:
iivanov написа:
И от тогава само чужда пипам.
Чужда какво :? :-D :-D
Ей,пък като сте толкова докачливи лепете им стикери"направи си сам".Да не стават ситуации. :-D
Chefo77 - майстор
mitko64 написа:
чужд инструмент и такъв под наем(там искат депозит) не пипам. Закона на Мърфи тук е с пълна сила- ако нещо се прецака, задължително в чужди ръце ще да е. Нямам ли нужното или го купувам, или на приятелски начала някой безплатно ми свърши работата, или си плащам за услугата.
Много много правилно!
Инструмент - само МОЙ. Ако ми трябва много и ще ми трябва повече от веднъж - си купувам. Ако не - си наемам. Ако не ми се дават пари, значи не ми трябва.
От известно време съм решил - нищо на никого! Единия ще го насере и ще го върне, другия ще иде да изкара някой лев с него ...
marmoz - специалист
Chefo77 написа:
Ако не ми се дават пари, значи не ми трябва.
+1 желязна истина :) =D>
lov - майстор
Chefo77 написа:
От известно време съм решил - нищо на никого! Единия ще го насере и ще го върне, другия ще иде да изкара някой лев с него ...
И да те допълня.
С ръка го даваш с крака го прибираш.

Дам го уж да си свърши нещо на бързо и забравя да ми го върне.И трябва на крака да ходя да си го искам. По лошото е че доста неща така си и заминаха щото съм забравил на кого съм ги дал.
А най куриозния случай един тръбен ключ подарък от вуйчо ми. Той даскал в един техникум по шлосерство. Та ключа ръчна изработка правен там в часовете по практика но и зъбите на челюстите по по грешка нарязани на обратно. Та вика ме комшията да му свърша нещо и си виждам ключа там. Тръгвам си и си забирам ключа а тоя вика ааа.... ключа си е мой купувал си го от магазина. Идеше ми да го прасна по главата с него.
Та такава е моята история с "имам щото вече не давам".
И ключа още си го имам да ме подсеща.
Chefo77 - майстор
Малко встрани от нашите инструменти, но преди години на тъщата и изчезнал някъде линеала (шивашкия). Тук го търси, там го търси ... няма го. Явно го е дала на някого в услуга, пък забравила на кого, другия пък не се сеща да го върне. Месеци след това случайно отива на гости на нейна комшийка и ... го вижда там. Нейния си е, името и е с боя написано, съмнение няма. И казва на комшийката: "Ей, убих се да го търся тоя линеал, той в теб." А оная отговаря: "Ами обаждай се като ти трябва, ще ти го давам."
То бива бива наглост, ама ... :)
Завършил съм топла обработка на металите преди 29 години. Работил съм с къртач и мога да кажа, че върха на длетото бе по тъпо от това и пак си работеше. По въпроса за оформяне на върха бих казал, че ще е голяма грешка ако се престъпи към термична обработка. Това си е цяла технология, която завода е постигнал с много средства за откриване на правилната технология. Най-лесното е да се загрее и да се клепа а след това кой ще направи закалката. Това не е проста работа, защото не се познава структурата на метала за да може да стане качествено и след това да се не счупи като стъкло. Заточвате го на шмиргел без да се загрява много метала, като се охлажда с вода и продължавате да къртите. За пример бих дал и свредлата с видия. Те се заточват с мек шмиргел и също трябва да се внимава да не прегряват, защото може да се напука видията или да се отлепи.

Тема "Вижте комшията в какво с-ие ми върне длетото от Макитата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: