• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Няма да се мешат. Двата извода нямат връзка с корпуса (болта). Тиксо не ти трябва. Правят се дупки с резба на самия буфер и се навиват.
Резбата мажеш преди навиване с нещо за уплътнение. Ако буфера ти не е под налягане ще стане. Виж за бойлера не съм съгласен да го
дупчиш, защото сигурно ти работи под налягане. Там ще трябва да се мисли друго закрепване.
За адапторите - не си объркал меренето. Показва ти едно и също, защото има кондензатор който се зарежда и те лъже. Такъв адаптор
от обикновените с превключване си го мериш под товар - някаква малка ламбичка за 12 волта като примерно такава от габарит на фар
за кола, от плафон или от арматурно табло за да натовари адаптора и да разрежда кондензатора.
Ето още една стара и изпитана схема без термистори. Може да се направят n на брой такива евтинии и датчиците направо да се залепят
на корпуса за буфера или бойлера. С тримерите може да си ги регулираш поотделно за дадена температура. Тук пак има плавна разлика в
светенето. При повишаване на температурата почват да мъждукат,а после почва да свети по-ярко.

Изображение

Стойностите на R1 и R3 зависят от захранващото напрежение и се изчисляват по формулите:
R1 = (E – 0,6)/5 [kOm]
R3 = (E – 0,6)/15 [kOm]
При 12 V захранващо напрежение, стойността на R1 е 2,2 кOm, a на R3 – 680 Om. Въртейки плъзгача на R2, може да се получи индикиране на различни температури, според случая. За калибровка може да се използва някакъв термометър и това да се направи преди монтажа и залепянето на датчиците.
За датчик се използва самия транзистор, а останалата част от схемата и особено диода трябва да са далеч от измервания обект (буфера, бойлера).
Транзистора много успешно може да се залепи с маджуните от типа на SUN FIX.
Повече за схемичката тук:
http://www.pchelar-probvaisambg.com/sta ... spisak.htm
:partyman:
Последна промяна от hidrazin на пон сеп 03, 2012 8:47 pm, променено общо 1 път.
bulhomes2 - майстор
Аз за тиксото го изтрих, че като приближих снимката - друго видях...
fbr - майстор
Нестабилизиран адаптор, какъвто си разглеждал, не е грешно да се сложи, но по-коректния вариант би бил стабилизиран, които може да подбереш по признак, че са много лекички. Много непрофесионален признак, но нали е в духа на форума. В каталога за този термистор дават че изолацията му издържа 2500 Волта променливо напрежение, така че не ти трябва и никакво тиксо. Терморезистора не обира излишния ток, а определя големината на тока през светодиода, а оттам и интензитета на светене. Долу са стойностите на термистора при различни температури, вярно като коефициент, но при 1КОм коефициента е съразмерен със стойността на терморезистора при конкретната температура.

Прикачен файл

capture2.JPG
capture2.JPG (17.55 KиБ) Видяна 1777 пъти
NeoBoss - специалист
aaa нещо не разбирам нали иска да се следи на нивото на водата във съда. Защо го правите толкова сложно
едни примерно такива сензори http://www.ebay.com/itm/2PCS-Horizontal ... 518wt_1163 работят до +80% предполагам водата няма да е толквоа топла.

има и елекрони решения които са на принципа датчика във вода ли се да светка пак температура до 80 градуса няма да им влиае , или със сензор за ростояние в горанта част на съда и един поплавък под него по който да мери... абе все решения за няма и 50лв.
vk - специалист
Сензори за ниво на течност http://www.tme.eu/bg/katalog/senzori-za ... st_112578/
Датчик за ниво на водата: http://landaenergy.com/product.php?id_product=30
8180 - майстор
bulhomes2 написа:
Резистора, доколкото разбирам, е за да обира излишния за светодиода ток. Ще сложа и него - само кажете какъв да взема!

Ще заваря по една гайка на вътрешната страна на буфера и мисля, че ще се получи идеално. Притеснява ме, ако при затоплен буфер прокапе и ги дозатегна, дали при свиването при изстиване могат да се прее'ат?
fbr май не те е разбрал - ДОПЪЛНИТЕЛЕН РЕЗИСТОР (ако трябва) ще се сложи след като има данните за всички елементи. Да, ще намали тока през светодиода. На обикновените май им беше до 20мА по стари спомени - ще го погледнем, като се спреш на нещо. Може и да се измери пробно с мултицет. Колко ома точно да бъде ше зависи и от захранването, кога ще искаш ДА/НЕ свети. Може и др. да бъде - тример, ценер, обикн. диод и т.н.
Ако ти се занимава, има ги теориите в голямата тема. Не пречи да ги изясним конкретно и тук.

Бих опитал, за по-сигурно, да заваря външно въпросните "гайки" - достатъчно дълбока резба в някакво парче желязо - куб или цилиндър с поне квадратно сечение. Сигурно може и леко да се скъси резбата на термистора и да се сложи термопроводима паста.
Няма да се изменят много нещата - може с нещо да се изолира отгоре, ако няма обща изолация казана.
Радвам се, че те амбицирахме, а по въпросите разбирам, че ще стане работата.
Успех!
hidrazin - майстор
aaa нещо не разбирам нали иска да се следи на нивото на водата във съда
Пак си спал в час. Следи се нивото на дадена температура. Иначе съда си е винаги пълен с вода. Примерно до къде е водата
с температура 50 градуса.
Буфера е акумулатор за гореща вода. В горната част постъпва вода с t>60°С. Колкото влиза отгоре - толкова излиза от долу.
И вземи си оправи правописа. Има едни неща, дето им се вика правопис. Ей тук може да прочетеш доста полезни работи:
инструкция за оформяне
MamaMy - майстор
Сегааа, аз бих предложил по-прецизен вариант. Това е резисторен мост. В едното рамо са наредени термисторите с по един резистор, а в другото рамо потенциометър с който се задават градусите на които ще светнат свето диодите. Естествено от всеки термистор ОУ или компаратор и свето диод. Така може да избираш каква да е температурата за индициране общо от всички свето диоди, а отделно всеки един ще си показва нивото до което е достигнала тази температура.

Има и вариант 2. Той е малко по-неточен, но опростява идеята. Всички термистори са вързани успоредно или последователно и са захранени с генератор на ток. Промяната на напрежението през групата е пряко свързана с температурата, а общото напрежение е с процентно влияние от промяната на стойността на повече бройки термистори. Всичкото това захранва един светодиоден индикатор с А277 и даже може да се избира режим светеща стълбица или бягаща точка.
Последна промяна от MamaMy на пон сеп 03, 2012 11:11 pm, променено общо 1 път.
bulhomes2 - майстор
hidrazin е прав. И аз одеве залитнах да обяснявам за поплавъци... Буфера е постоянно пълен, а от горе ще се пълни само с гореща вода - започва от 60° и по-често ще е около 80°. Интересува ни нивото на горещата вода. По-лесно ще е да си представите бойлер, който ми е далеко и искам да знам колко топла вода има в него, без да се качвам на третия етаж да го гледам.

Я да видим сега дали е по-добре схемата и како да кажа в магазина на мястото на въпросчетата.
Прикачен файл:
БуферМониторинг.jpg
Чета и другите варианти, но не мога да ги разбера. Пак казвам - на такъв като мен, който не знае какво е резистор, транзистор, семистор и т.н. - зор работа...
hidrazin - майстор
на които ще светнат резисторите
MamaMy СТОЙ !!! Не светвай резисторите! Много го мразя тоя номер да ми светне резистор. :roll:
Малко майтап и без лоши чувства, разбира се. Малко да се развеселим.
Относно схемата - да, така би трябвало да работи. Някои уточнения.
Захранването трябва да е стабилизирано. Не ползвай тия малките адаптори.
Резисторите ще трябва да се подберат, защото все още не е ясно какви светодиоди ще ползваш. Пък и да се знае пак ще
трябва да се подберат. Не е необходимо да се подбират всичките. Като се подбере един и за другите ще е такъв.
Мисля че десет броя ще са ти много. Не е необходимо да са през по-малко от 20 см. Е разбира се ако буфера не е висок два метра.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Следене на нивото на топлата вода - как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: