Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Чаро - Акълия
Tsilkov написа:
Една бърза справка със вездесъщата "Уикипедия" също потвърждава думите ми - http://en.wikipedia.org/wiki/Passive_house.
Правилно ли разбирам (за пореден път), че за да е пасивна една сграда консумацията на енергия (отопление, бгв и битови) не трябва да е по-голяма от 120квч за кв.м на година?
:?
stenmark - специалист
Не ми се влиза в безсмислен спор,но само ще спомена който твърди че инвестицията ще се възвърне за "3-8 години" е човек който се занимава само със книжа,но никога практически в изпълнение на предположението.Написах предположението,защото едната страна чертае,дава съвети тем подобни,но най-важното друг изпълнява.Когато някой е толкова убеден в това ,искам да попитам Цилков ти твоя дом така ли си го направил?
Tsilkov - майстор
Чаро написа:
Правилно ли разбирам (за пореден път), че за да е пасивна една сграда консумацията на енергия (отопление, бгв и битови) не трябва да е по-голяма от 120квч за кв.м на година?
:?
Правилно разбираш ,но това е допълващата част.Важното е цифрата 15 kWh/m2a и 10W/m2 която води до отпадане на нуждата от отделна отоплителна система при условие ,че се изпълняват всички изисквания за комфорт по ISO7730 :wink: И отново (за пореден път) пасивната сграда е частен случей на голямата група на "нискоенергийните сгради" :wink:
stenmark написа:
Не ми се влиза в безсмислен спор
Тогава не влизай защото ми е писнало индивиди като теб да ме карат да се чувствам виновен че оспявам да направя неща които те дори не могат да си представят.
stenmark написа:
Когато някой е толкова убеден в това ,искам да попитам Цилков ти твоя дом така ли си го направил?
Съжалявам че ще те разочаровам но ако питаш за "нискоенергийни сгради" отговора е ДА и догодина ще има още едно ДА :roll: . Искрено се надявам да не продължаваш да задълбаваш в тази посока - както рпавяш от няколко теми.
stenmark написа:
човек който се занимава само със книжа,но никога практически в изпълнение на предположението
Виж сега не всеки може да се занимава със строителството от първата идея до последния болт.Също така не всеки може да строи сграда за себе си всяка година.Както беше казал един потребител във форума "Всяка жаба да си знае гьола". По твоята логика аз не трябва да разговарям(пиша) с теб защото не си участвал в изграждането на над 100 000 кв.м. строителна продукция ,или в обекти първа категория.Ама аз го правя защото знам ,че няма как да ми е ясно всичко на тоя свят.Искам следващия път като доиде клиент при теб още на второто изрчение да го прекъснеш и да му кажеш ,че "Говори глупости защото никога не е строил на практика" :lol: .Айде със здраве и дано си ме разбрал какво имам впредвид :partyman: .

P.S.Понеже повечето хора се доверяват повече на очите няколко снимки от обект които съм проектирал:
Монатж на 20 см топлоизолация със "стандартни" лепило,дюбели и монтажници.Цена 52 лв./м2 включващ скеле и поправки на мазалото от "грубия строеж":
Изображение

Монтаж на дограма "пред фасадата" с троен стъклопакет и лепенки за въздухонепроницаемост.Цена към (нямам последната оферта) 230-240 лв./м2 със всички отваряемости и "екстри" в обкова:
Изображение
Последна промяна от Tsilkov на чет окт 18, 2012 9:19 pm, променено общо 2 пъти.
Tsilkov - майстор
Ето и малко начално инфо за нискоенергийни сгради:
http://en.wikipedia.org/wiki/Low-energy_house
http://en.wikipedia.org/wiki/Passive_so ... ing_design
Не се бъркайте от думата passive във втория линк - това са само нискоенергийни принципи разработени още през 70-те в САЩ по време на първата перолна криза.
Стефко - специалист
Tsilkov,
Полезни са твоите мнения. Не се връзвай на всеки.
Чаро - Акълия
Tsilkov написа:

Правилно разбираш ,но това е допълващата част.Важното е цифрата 15 kWh/m2a и 10W/m2 която води до отпадане на нуждата от отделна отоплителна система при условие ,че се изпълняват всички изисквания за комфорт по ISO7730 :wink: И отново (за пореден път) пасивната сграда е частен случей на голямата група на "нискоенергийните сгради" :wink:
Пак не ми стана ясно. Аз лично не се заяждам, а искам да си изясня някои неща.
Ще питам директно- ако къща има отоплителна инсталация, но въпреки това изразходва енергия по-малко от 120квч на кв.м за година, тази къща минава ли в графа 'пасивна'?
Стефко - специалист
Ако е умен, няма да ти отговори. Това тук не е училище. :lol:
Чаро - Акълия
Стефко написа:
Тебе пък кой и какво те пита? :shock:
Днес си свежарка :wink:
marmoz - специалист
Я да се постна и аз че може да се завърти нещо и за мое лично ползване в близката година :) а пък темичката си е интересна :)
Tsilkov - майстор
Стефко написа:
Не съм много :lol: . Пиша го пак с андеждата че и на мен ще ми стане ясно :lol:
Чаро написа:
Ще питам директно- ако къща има отоплителна инсталация, но въпреки това изразходва енергия по-малко от 120квч на кв.м за година, тази къща минава ли в графа 'пасивна'?
Оговарям директно - НЕ :lol: .Първичното условие е да няма радиатори,подово отопление,лъчисто отопление,камина .............или какъвто и да е било специализиран отоплителен уред.То има 3 следствия:
-Годишна консумация на енергия под 15kWh/m2a и то за полезна площ което е различно от РЗП :wink:
-Максимален отоплителен товар под 10W/m2 - това всъщност е най-важното условие и то произлиза от топлинния капацитет на въздуха за вентилация съгласно ISO7730. Това обаче ако тръгна да ти го обяснявам ще си изтъркам пръстите.
-Възохунепроницаемост на blower door test 0,6h.Това гарантира ,че имаш качествена сграда която не издиша като "спукан дюшек в морето"
Това за 120квч е само допълнително условие за сертификация от гледна точка на цялостни емисии.Няма пряко отношение към "пасивна сграда" но присъства във сертификацията.

Ето го и замисъла изразен в графика:
Изображение

P.S.Май е най-добре да отворя една нова тема за пасивна къща :lol:

Тема "Въпроси относно нова къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: