Всички въпроси за вилата.
Caxo - специалист
И аз съм си мислил да направя няколко къщички и да ги наслагам из двора. Както казваш ти, явно трябва да са дълбоки и според мен трудно достъпни за влечуги. Веднъж ми се случи да намеря птичка вътре в пернишката печка. Явно си е помислило, че може да си направи гнездо в комина :? За щастие беше живо и го извадихме. Като излетя ще "пушек" се вдигна :-D Та в крайна сметка какво излиза.... Слагай няколко тръби и чакай...

П.П. Някой да знае какво обичат сърните :? Освен сено какво друга да им наслагам ?
user223 - напреднал
Правил съм къщички за синигери /като малък/ по указание от една руска книжка от дъски дебели около 2см.по възможност нерендосани. Размери височина 40 см. и дъно вътрешен размер 15см.х15см. Покрива е под малък наклон назад с козирка около 4-5 см. отпред. Можеш да го направиш подвижен за почистване или наблюдение. Отвора се изрязва отпред максимално високо или направо от горния краи на дъската с размери не повече от 2,5 - 3 см. Дъното се заковава вътрешно между страните. На задната страна предварително се заковава вертикално /по височиното на къщичката/ летва на която краищата стърчат с около 10 см. отгоре и отдолу. Къщичката се връзва с тел за вертикален клон на дървото без значение на посоките. Никакви летвички и дъсчици под отвора така само се улесняват котките и свраките да плячкосват пиленцата.
Такива къщички бях сложил 3 бр. на височина около 3 метра и трите бяха заселени от синигери. Имай предвид, че синигерите имат територии и няма смисъл да се слагат къщичките близо една до друга.

На колегата дето питаше за сърните препоръчвам да сложи буца каменна сол така целогодишно ще идват защото солта не се среща често в природата. През зимата може да ги подхранва със сено.
angelfilev - специалист
user223 написа:
Правил съм къщички за синигери /като малък/ по указание от една руска книжка от дъски дебели около 2см.по възможност нерендосани. Размери височина 40 см. и дъно вътрешен размер 15см.х15см. Покрива е под малък наклон назад с козирка около 4-5 см. отпред. Можеш да го направиш подвижен за почистване или наблюдение. Отвора се изрязва отпред максимално високо или направо от горния краи на дъската с размери не повече от 2,5 - 3 см. Дъното се заковава вътрешно между страните. На задната страна предварително се заковава вертикално /по височиното на къщичката/ летва на която краищата стърчат с около 10 см. отгоре и отдолу. Къщичката се връзва с тел за вертикален клон на дървото без значение на посоките. Никакви летвички и дъсчици под отвора така само се улесняват котките и свраките да плячкосват пиленцата.
Такива къщички бях сложил 3 бр. на височина около 3 метра и трите бяха заселени от синигери. Имай предвид, че синигерите имат територии и няма смисъл да се слагат къщичките близо една до друга.

На колегата дето питаше за сърните препоръчвам да сложи буца каменна сол така целогодишно ще идват защото солта не се среща често в природата. През зимата може да ги подхранва със сено.
Заинтригува ме и ще стъкмя такава къщичка да видя дали ще се заселят. Всичко ми е ясно, само две неща: 2,5-3см стигат ли да се промъкнат и какъв цвят да се боядиса, има ли значение?
user223 - напреднал
2.8 - 3 см. са достатъчни за голям синигер, иначе рискуваш да се заселят врабчета, скорци или катерици и др. ако искаш за сини синигери размера е 2.5 см. /ще се опитам да проверя ако намеря книгата/. Може и да не се боядисва, аз не съм боядисвал, в случай че боядисваш предполагам че по тъмни цветове стават. Между другото сега е най добре да ги сложиш за да свикват с тях до пролетта.

син синигер
http://birdsphotographer.com/?p=2911
ilian ivanov - специалист
А тази летва отзад вертикалната за какво е.
timo1 - специалист
Пробваи и с такива къщички където влизат от долу,не отпред.И покривчето да е с наклон напред и малка козирка.
Изображение
zlatko64 - специалист
Така е, 2.5 за син синигер и орехчета и 2.8 см. за голям синигер, иначе - врабчета. Явно им трябва дълбочина за да се чувстат сигурни от разни нападатели. А дали има значение къщичката да е близо до къщата или няма значение? Днес сложих кратунка с дълбочина около 20 см. и една друга къщичка - изрязах я от едно старо кухо дърво - като цилиндър, сложих й покрив и дъно и се получи мн. добре. Тъм дълбочината е около 25 - 30 см. Сложих ги по-далеч от вилата и сега ще чакам.
zlatko64 - специалист
timo1 написа:
Пробваи и с такива къщички където влизат от долу,не отпред.И покривчето да е с наклон напред и малка козирка.
Изображение
Как отдолу, че не можах да разбера?
timo1 - специалист
zlatko64 написа:

Как отдолу, че не можах да разбера?
Ето така
Изображение
и отдолу където се захващат с нокти за да влязат нарязваш с шлаиф или с каквото намериш
zlatko64 - специалист
Хм, за първи път виждам такава къщичка, а много съм ровил. И заселват ли се? От къде видя този чертеж или това е твоя идея, я разкажи де :)

Тема "Синигери" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: