MASTER написа:3то - ИЗЯСНИ СИ КОМПЛЕКСНО ДАЛИ ИМАШ НУЖДА ДА СИ СМЕНЯШ СТЪКЛОПАКЕТААми не е психологическа. В стария ми апартамент, през 2004г., монтирахме ПВЦ дограма, която не е мръднала. Шумоизолацията й е бетон, но нито я помня колко камерна е, нито нищо. Фирмата, която я монтира се премести във Варна още по онова време.
Ако нуждата от смяна ти е влязла в главата и е чисто психологическа - ясно е. че трябва да ги смениш.
Ако не искаш да хвърляш пари на вятъра за метода проба грешка първо вземи предвид някои фактори.
Например колко децибела е външният шум които те дразни, с колко децибела искаш да го свалиш, възможно ли е изобщо това да стане с троен 32мм стъклопакет, или трябва нещо по сериозно.
Същия долу горе анализ направи и на часта с топлопреминаването. Стената добре е северна,обаче изолирана ли е, евентуално с какво и как е изолирана. Какво е К на стената, каква е площа на прозореца, и доколко и дали смяната на стъклата ще повлияят на общото топлоотдаване на стената.
Тези всички мисли ги прави единствено ако си цениш средствата. Иначе слушай кой какво ти казва да сменяш,че зер е криза,с малко да се вдигне оборота, все е полза
В момента едно куче лае на около 30-35м. от прозореца и го чувам перфектно, само дето не знам с колко децибела лае, но това за мен не е нормално. Аз за това и писах, че основно искам шумоизолация и на второ място топлоизолация /така и така ще правя нещо/.
Инъче стената е 3,5/2,5 с външна изолация от 4/5см. стиропор и вътрешна минерална вата с гипсокартон. Прозореца е малък, 150/150 с едно крило.