montoya написа:Сега, аз малко неподготвен да се изкажа и да задам въпрос в тази тема.Имам Дакон ера 25кв.Миналата зима бях с чугунени радиатори 120глидера.Почти същата квадратура 220+.Същата с-тема гравитачна с 2" тръби .Непослушах колегите от форума и лятото смених чугуна с панелни.ГОЛЯМА ГРЕШКА!!!Сега вместо да падне разхода - стана 1.5 повече.
На един колега на 36кв котел виадрус У22 му монтираха пелетна горелка тази есен, системата му е гравитачна с 12 чугунени радиатора по стаите, 2 малки чугунени в банята и 2 бойлера 80 и 50 литрови с топлообменник. Тръбите са си като за система правена преди 25 години от 2 цола до 3/4 при радиаторите, разширителен съд 60 литра. С горелката е монтирана и помпа. Отопляваната площ е около 220 квадрата на 3 етажа.Разхода до момента е меко казано "ненормален". През декември в дните които температурата нощно време стоеше около нулата разхода на пелети беше около 45кг за 24 часа при поддържана температура на водата в системата 40 градуса, което правеше 20-21 градуса в стаите. Като позастудя времето и нощно време температурата пада вече до -10 градуса, той е вдигнал температурата на водата на 50 или 55 градуса /не знам точно/, но разхода на пелети стига вече 70кг на денонощие, при такъв разход отиват 2+ тона пелети месечно.
Та предстои малък ремонт в тази къща и се замисляме двамцата, дали ако сменим радиаторите с панелни и по този начин намалим количеството вода в системата ще се постигне ефект с понижаване на разхода на пелети. Инвестицията ще е до 2500лв, които в момента в северозападналата част на страната са много пари и ни се иска да не са хвърлени на вятъра. Тръбите металните няма възможност да се сменяват или поне не всичките, мисля напролет само тези на първия етаж ще се подменят където могат с полипропилен.