• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
pi6ligara - специалист
Добре де има ли значение дали мнението е преди фирмата или след.Абе хора,започвамда си мисля че всички в този форум са тук да критикуват,а не да помогнат!
kalin72 - майстор
pi6ligara написа:
Добре де има ли значение дали мнението е преди фирмата или след.Абе хора,започвамда си мисля че всички в този форум са тук да критикуват,а не да помогнат!
Градски, кво точно искаш да ти се помогне, след като всичко е написано, и трябва само да четеш и прилагаш за твоя случай???
pi6ligara - специалист
Ами искам някой,който вече е правил опражнението да вземе всички данни,които съм написал в първият пост и според опита,който има да го сметне и да каже примерно:такава камина,такива радиатори,такива тръби такива кранове и т.н.Ако е толнова трудно моля да ме извините за това че ви губя времето,просто кажете да не пускам повече мнения.ПРОСТО НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА НА НЯКОЙ ПОД ДОСТОЙНСТВОТО ЛИ МУ Е ДА МИ ДАДЕ КОНКРЕТНО МНЕНИЕ!
ivanovbg - майстор
Я кажи честно - смята ли колко киловата ти трябва да са радиаторите от руския сайт?

Ако - да, събираш им мощността, добавяш 3киловата евентуално за бойлер със серпентина да не плащаш топла вода и 30% за застраховка и имаш примерната мощност на камината. Тръби с алуминиева вложка Ф16 - ама колко метра не знам - мери си, 2 колектора- един за студена и един за топла вода с съответния брой изводи, помпа и филтър и си готов. Справки за цени горе долу от тук - http://intermetal.bg/?page_id=313 , има и кранчета и фитинги за тръбите, и радиатори.
pi6ligara - специалист
Много благодаря за конкретния отговор господин ivanovbg смятах киловатите но за радиатори ми е много трудно,в сайтовете на производителите таблиците повечето са за 90 градуса и не знам как да разбера при 60 градуса колко алуминиеви глидера или каква дължина панелен радиатор ми трябва според това колко квадрата ми е стаята,иначе принципа от сайта смяташ и после добавяш 30% ми е ясен ама там пише първо да си сметна радиаторите и после камината,а за помпата да питам от метража на тръбите ли зависи или общо от киловатите?
ivanovbg - майстор
От метража може да се каже... По точно от съпротивлението.

Примерна сметка за 20 квадрата стая - по 2,5 метра височина са 50 кубика по около 80вата са си 4 киловата. За къща те съветвам ламаринени - хем по евтини - хем при по ниска температура работят щото имат по голяма площ и излъчват и лъчисто, а не само да разчитат на конвекция и взимаш на 600мм височина - това си е мое мнение.

После гледаш от сайта кой те удовлетворява и така...

За помпа мисля че всяка ще стане за толкова малко, ама нека по големи спецове да ти кажат.

Пък в крайна сметка колкото повече толкова повече :-D а и затова имат кранчета - да ги намаляш ако искаш. По голяма площ - по ниска температура.
igt - специалист
Примерна сметка за 20 квадрата стая - по 2,5 метра височина са 50 кубика по около 80вата са си 4 киловата. За къща те съветвам ламаринени - хем по евтини - хем при по ниска температура работят щото имат по голяма площ и излъчват и лъчисто, а не само да разчитат на конвекция и взимаш на 600мм височина - това си е мое мнение.

Напълно подкрепям горното.
Намирам, че по-добре първо си намери хора способни да ти изградят системата, напиши тук тяхното мнение и чакай съвети, откалкото да го караш както досега.
В интернет хора продават цели изградени систеви вкупум или на части, ако искаш вземяй и оттам, идеален вариант няма, в къща заложи на по-голяма площ на радиаторите.
Виж втората таблица http://www.otoplenie.eu/php/product_pro ... tml?id=625
pi6ligara - специалист
Ок колега,давам пример и после питам.За стая 13 квадрата-по 2,80 височина прави 37 кубика-по 80 вата е 2960вата или 3 киловата.В сайта ,който си посочил виждам че радиатор 1,60 дълъг на 60 висок отдава 3387 вата,но при температура на водата 90/70 градуса,от друга страна на втората графика при 55/45 градуса отдава 1380 вата.Кое от двете трябва да гледам и ако е първата графика достатъчен ли е аванса от 427 вата или трябва да взема по-голям радиатор да речем 1,80-по 60?
igt - специалист
Ще ти отговоря на въпроса с констатация при мен как е - спалнята ми е 12 кв., но на 2.60 имам панелен радиатор 1600/600 - поддържам в котела 70 градуса и е топло, но аз съм с изолоция и стоята е южно изложение. Особеното е, че нямам място за по-голям радиатор, а ако имах, когато правих инсталацията щях да сложа по-голям. В трапезарията съм с 1800/600, слънце там няма 15 квадрата и се чувства разликата, настоявах да сложа и там още един, но инвеститора не даде, та те така.
pi6ligara - специалист
На мен всички стай са ми с южно изложение,нямам изолация,но стените са тухла единичка и са дебели 40 см.,дограмата е пвц,място имам и за 2000-по 60,но дали има нужда да давам толкова пари за 2метра,ако ще мога да държа 23,24 градуса с по малкия?От друга страна обаче няма да съм с котел като теб а с камина. :?:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14

Тема "Отопление на локално парно,моля за съвети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: