• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Колега тази горелка по добра ли е от ГП 4 поколение на Ерато :?
Strahil - специалист
filmatoplo написа:
Колега тази горелка по добра ли е от ГП 4 поколение на Ерато :?

Не може да се каже коя е по-добра :? . Зависи какво търси клиента. Bisolid има повече функции, например управление на помпата, но пък GP е много по-лесна за работа. А и Bisolid още не я продават самостоятелно
hr.hristov57 - специалист
"Съвременните горивни устройства
от началото на XXI век са основно 2 вида. При първия вид се предвижда стъпално регулиране на мощността, поради което този тип горелки се наричат степенни - с една, две или три степени (фиг. 2).
Ако се наложи повече от 3-4степенно регулиране, се използва горелка от втората категория, обхващаща горелки с автоматично регулиране на мощността. Именно те са познати като модулиращи. В техниката тези горелки много често се наричат още „прогресивни", поради плавното повишение, респективно понижение на мощността" списание Инженеринг ревю бр.7/2008.
Страхиле, благадаря за информацията, но от линка който си посочил не открих нищо такова като описание - за модулираща горелка
stedi - напреднал
да и аз не забялязах да е обяснено как става "модулацията" :?
Strahil - специалист
hr.hristov57 написа:
"Съвременните горивни устройства
от началото на XXI век са основно 2 вида. При първия вид се предвижда стъпално регулиране на мощността, поради което този тип горелки се наричат степенни - с една, две или три степени (фиг. 2).
Ако се наложи повече от 3-4степенно регулиране, се използва горелка от втората категория, обхващаща горелки с автоматично регулиране на мощността. Именно те са познати като модулиращи. В техниката тези горелки много често се наричат още „прогресивни", поради плавното повишение, респективно понижение на мощността" списание Инженеринг ревю бр.7/2008.
Страхиле, благадаря за информацията, но от линка който си посочил не открих нищо такова като описание - за модулираща горелка
дано да съм ти от полза

 Автоматична настройка на количеството въздух и гориво съобразно избраната от
потребителя температура, осигурява висока ефективност на съоръжението при
минимален разход на гориво.
 Автоматична модулация на горивния процес, намаляваща броя на спиранията и
запалванията, респективно консумацията на гориво и електрическа енергия.

5.3. СТАРТИРАНЕ НА ПЕЛЕТНАТА ГОРЕЛКА
При липса на сигнал за стоп или аварийна ситуация и е налице разлика между зададената
и измерената температура от датчика To, започва процедура по стартиране на горелката.
Зарежда се първоначалната доза гориво и се включва запалването. След установяване
наличието на пламък, се преминава към нарастване на мощността на горелката. При
достигане на зоната за регулиране „Zone_reg” отново започва намаляване на мощността
(има сервизен параметър за настройка), като при достигане на зададената температура
имаме минимална мощност. При достигане на температура над зададената се преминава
към процедура за спиране. :drinkers:
stedi - напреднал
как работи това управление със стаен термостат? в описанието пише:

"Пелетната горелка работи в напълно автоматичен режим, като горелката може сама да
модулира необходимата топлинна мощност (в режим на оптимизация при работа със стаен
термостат), чрез регулиране на подаването на горивото и въздуха, автоматичното
запалване, процесите на разгаряне, горене, следене на пламъка, изключване, продухване
на горивната камера, доизгаряне и финално продухване"

При мен във всяка стая имам стаен термостат ама не мисля че горелката може да работи като се съобразява със всичките (общо 8бр.) :?
По-вероятно е да се получи модулиране ако се следи каква е температурата на връщащата вода и оттам да се вадят изводи за необходимата мощност или бъркам... :|
filmatoplo - майстор
Имаш 8 броя стайни термостати ли :? :) , след като никой от тях не е свързан с горелката -към кое са свързани сега :? .
Strahil - специалист
stedi написа:
как работи това управление със стаен термостат? в описанието пише:

"Пелетната горелка работи в напълно автоматичен режим, като горелката може сама да
модулира необходимата топлинна мощност (в режим на оптимизация при работа със стаен
термостат), чрез регулиране на подаването на горивото и въздуха, автоматичното
запалване, процесите на разгаряне, горене, следене на пламъка, изключване, продухване
на горивната камера, доизгаряне и финално продухване"

При мен във всяка стая имам стаен термостат ама не мисля че горелката може да работи като се съобразява със всичките (общо 8бр.) :?
По-вероятно е да се получи модулиране ако се следи каква е температурата на връщащата вода и оттам да се вадят изводи за необходимата мощност или бъркам... :|
по принцип най добре е 1 стаен и термоглави по останалите стаи, но ако ги навържеш всичките горелката :finga: ще се управлява от тоя който сработи 1, а кой ще е тоя [-o<
stedi - напреднал
Strahil написа:
по принцип най добре е 1 стаен и термоглави по останалите стаи, но ако ги навържеш всичките горелката :finga: ще се управлява от тоя който сработи 1, а кой ще е тоя [-o<

в това няма смисъл #-o

При положение че съм инвестирал в термостати и задвижки за всяка стая и накрая да управлявам горелката с един термостат където и ще да е монтиран той няма никаква логика?! [-(
exvitermini - специалист
Модулиращата горелка на Bisolid намаля мощността на горивния процес малко преди да е достигнала необходимата температура, зададена от термостата. Това допринася за максимален температурен комфорт. За да няма непрекъснати температурни разлики, като превишаване зададените градуси и след това спадането им, което се получава при старт стоп режима, затова се използва модулацията. Горелката на Bisolid може да управлява помпата и да я пусне да циркулира в момент когато вече има достатъчно топла вода във водната риза, а не още от самото начало на палене на котела. По принцип Bisolid горелката е по- добра от GP 4 та генерация. Като цяло Bisolid Saver Automatic е страшно добър котел с триходова конструкция и висок КПД.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Комбиниран котел на дърва и пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: