Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
ZMeyGorianin написа:
Днес поразкопах и намерих кабела прегорял на 5 м. от банята. По-точно го издърпах от там.
Поне къртици няма да има. :prayer:
:partyman:
ZMeyGorianin - майстор
Абе има нещо вярно! Нови купчини няма, а кабела е гръмнал преди около месец. В друга тема бях споменал за безрезултатната ми борба с къртовете. Ако тока ги е изгонил ще набуча превантивно 3-4 офазени шиша в земятя когато ме няма.
VLADO66 - майстор
Като забучиш офазените шишове провери показанията на електромера да не останеш неприятно изненадан :)
ZMeyGorianin - майстор
hidrazin написа:
ZMeyGorianin написа:
Сега почвата е много мека и се чудя дали не мога да го измъкна, поправя и пусна въздушно?
Това с измъкването от дълбочина две лопати че и с керемиди отгоре май няма да стане. Ще се копа. Ако го извадиш и още става за работа пусни си го пак подземно като го сложиш в тръба. Може от тези за поливните системи - черните като вземеш мерки в двата края да не може да влезе вода.
Въздушно - ще си имаш гръмоотвод да ти кови мълниите и да ти ги вкарва в къщата. Говоря от собствен горчив опит. :)
:partyman:
hidrazin-не сподели, ако обичаш проблема си с въздушно положения кабел. Не трябва ли и висящтите рекордомани да имат същия проблем с гръмотевиците?
ZMeyGorianin - майстор
VLADO66 написа:
Като забучиш офазените шишове провери показанията на електромера да не останеш неприятно изненадан :)
Пробвах на изключени всички други консуматори-електромера /стар тип/ върти много бавно. Ако 10-на лева на месец е цената да изгоня гадовете-ще се прежаля!
PCL82 - майстор
ZMeyGorianin написа:
VLADO66 написа:
Пробвах на изключени всички други консуматори-електромера /стар тип/ върти много бавно. Ако 10-на лева на месец е цената да изгоня гадовете-ще се прежаля!
Не го прави това! Опасно е за живота на хората, които се разхождат наоколо и най-вече за четирикраки животни-да не опечеш някое куче или домашно животно. За целта има ултразвукови джаджи против гризачи.
ZMeyGorianin - майстор
За животни няма опасност-мястото е оградено с 1.8 м. плътна ограда. За двукраките съм взел други мерки :cool: . То ако имаше проблем би трябвало и аз да подскачам из двора сега...
fikata - майстор
Още веднъж за "рекордоман"
Рекордоманът е проводник за въздушно окачване съгл. БДС 6766-81.
Различава се от кабела, който се полага в земята по броя и видовете изолация.
Съвременният рекордоман има само една изолация от PVC
Кабелът освен изолация на жилата ими и външна обща защитна обвивка.Предназна-
чен e за неподвижно полагане на открито или в помещения, канали,
тунели, шахти и изкопи.
Последна промяна от fikata на пет апр 12, 2013 9:47 pm, променено общо 1 път.
ZMeyGorianin - майстор
то явно това ми е една от грешките при полагането на кабела преди 15 г. Не съм избрал правилния :sad:

Тема "Къде ми се загуби тока?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: