• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 29
Всичко за дърводелството
bimbaeco - майстор
Това е следващият ми проект за рубриката „Преди и след”.
Купих това длето от „Продавалник” за 6 лева. Не че си нямам длета, но като видях обявата, ми се прииска да го оправя.
Направих дръжката от същата крушова цепеница, която използвах за дръжката на рендето. Изглежда по-лесна за направа, но дръжката на длетото ме затрудни много повече от другата. Много беше трудно да стане симетрична и да центрирам дупката за длетото. Стана с фрезата, колонната бормашина и много шлайфане и шкурене.
Залепих длетото в дръжката с епоксидно лепило „Момент” и подложих шайба, за да не се разцепи дръжката. Направих я доста по-дълга от оригиналната и без втулка за чукане (аз не удрям длетата с чук).
Лакирах я със силно разреден яхтен лак (защото само такъв имах), нанесен с памучен тампон. Няколко пъти говорих за тая техника в секцията „Боядисване и декориране”, но не вярвам някой да се навил да я изпробва (съдейки по реакциите), затова реших да покажа, че не е трудно и че резултатът е добър.
Последната снимка е на теста за острота - рязане напречно на дървесните влакна.
Ако получавах надница за времето, което ми отне да оправя това длето, щях да си купя комплект "Кирхен", обаче не това е важното тук, според мен :yawinkle: .
Надявам се, че ви е било интересно.

Прикачен файл

1.jpg

Прикачен файл

2.jpg

Прикачен файл

3.jpg

Прикачен файл

4.jpg

Прикачен файл

5.jpg
big_death - специалист
В четвъртък си закупих едни ментаци стяги от баумакс , и в неделя реших да ги използвам. По време на работа при най-малкия зор се счупиха и естествено много се ядосах и реших да видя поне какво има вътре . След като ги отворих реших да се опитам да ги "преродя" като им направих нови дръжки

Прикачен файл

1381086_610427189021217_246965692_n.jpg
big_death - специалист
поставих ги в тялото

Прикачен файл

1371429_610427182354551_559043149_n.jpg
big_death - специалист
и затворих и всичко е "ОК"

Прикачен файл

967580_610427219021214_186687422_n.jpg
bimbaeco - майстор
Поработил си тая събота и неделя. :yawinkle:
bimbaeco - майстор
Мисля, че в този форум сме станали като БГ-Мама. Най активните теми са кой какво си купил, какво възнамерява да си купи и какво би си купил, ако има такава възможност.
Ето едни хора, които купуват по-малко, а правят повече.
http://www.youtube.com/watch?v=paCyA9ypEOE
С това си пожелавам, а и на вас, да имаме повече време за правене и по-малко за обсъждане на покупки.
profesionalist_wood - майстор
По скоро сме БГ-Татко :lol: почти ги ударихме в земята :-D
danini - напреднал
не е точно по темата с инструментите, но...някакъв чалъм за уплътняване на дървена бъчонка - около 100-на годишна?
знам, че бурета се уплътняват със сухи листа от папур, но не знам тук доколко ще ми е от полза - размерите му са около 30-на на 20-на см...намерих го в плачевно състояние, дървото се е изметнало и няма напасване
ще се изглади със шкурка, но...като го напълня - прокапва, нищо че бая време го киснах във вода
стегнах го пробно с медна тел - добре изглежда, но не "работи" :)
другият въпрос е за три дървени нивелира - и трите са със счупени "казанчета" от стъкло (не знам как се казва това, в което е течността за нивелацията)...някаква идея с какво да ги заменя?
bimbaeco - майстор
viewtopic.php?f=58&t=44681&p=547725#p547725
Това е проект на Стив за ремонт на буре.
Най-сигурният начин да го поправиш е да разглобиш цялото буре, да рендосаш с ръчно ренде страните на дъските и да го сглобиш пак. Много е важно да не им промениш геометрията, затова казвам с ръчно ренде.
На тези неща в нивелирите аз съм чувал, че им казват капсули. От тук можеш да си купиш 20 бройки за около 6 лева с доставката до България. (http://www.ebay.co.uk/itm/20pcs-Mini-Cy ... 54008be5d5).
Ако в трите има останали някакви здрави капсули, можеш да ги преместиш в един нивелир и да ги калибрираш. После лакираш и си готов (поне на теория - такова нещо още не ми се е случвало да оправям).
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 29

Тема "Преди и след" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: