• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Интернета който ползвам е калпав.
Та преди 1 година закупих парцел който никога не е отчуждаван .В агенцията по вписване и аз имаме нот. Актове от 1923 до сега пред последния е от 1983 а последния от 1990 г За парцела няма вписани тежести . При вземане на виза се установи че има в парцела водопровод Ф130 и канал Ф600 . Парцела винаги е бил дворно място . Разреших на ВиК да копаят да видим има ли ги и да се установи точното им разположение . Какво може да се направи и би ли ми препоръчали адвокат
От форумите гледам че сте запознати с материята .
VLADO66 - майстор
Прочети внимателно тази статия-вътре има отговор на твоя въпрос http://challengingthelaw.com/veshtno-pr ... servituti/ и след като нямаш договор с ВиК по чл.193 от ЗУТ следва да си вземат тръбите и да си ги прокарат където си искат.
ArturDent - Почти Безобиден
ivori, не ти трябва читав адвокат.
Трябва ти просто адвокат. Това което искат ВиК се нарича сервитут (servitus на латински). Това е вещно право и се учи в първи курс при юристите.

Хипотеза - ти имаш апартамент и аз идвам след 50 години и ти казвам че трябва да ми дадеш ключ от входната врата и да не слагаш мебели в коридора, защото аз искам да преминавам от там?!
Найс а?
Ето това искат да ти кажат ВиК.
манихеин - специалист
То в първи курс се учи и давността. Сервитут може да се придобива по давност. Сам си реши дали да търсиш читав адвокат.
Ако навремето прекарването на проводите е в нарушение на закона .
Може ли да се предобиват вещни права по давност от незаконни действия ?
манихеин написа:
То в първи курс се учи и давността. Сервитут може да се придобива по давност. Сам си реши дали да търсиш читав адвокат.
В случая има намесени и други закони освен ЗС. След промените се приеха нови закони за енергетиката и в тях на такива дружества им беше даден срок (който изтече) да си впишат сервитутите.
pif4o - специалист
Момци сори за късното включвване, ама не всеки път имам време даа влизам, деца бебета ала бала :) Аз бия отбои, явно нямам ни парите ни нервите да се занимавам с строене, до сега с които по вещ съм говорил включае и с вас всички са на едно мнение, много много пари и много нерви. Ще продължа търсенето на имот с къща в него пък да видим, уж бърза работа нямам и все ще изкочи нещичко :) Все се въртя в омагьосан кръг, къща или апартамент, ама все към къща ме влече мамка му. Живял съм и в двете, виждам кусурите и на двете, ама като че ли по спокойно ми е в къщата. С тази разлика че не живея в самостоятелна къща а с комшии от горе, предполагам в самостоятелна ще си е пълен кефа, няква 100 тина квадрата пък било и на един етаж ще ми доиде супер :) Поне с кеф ще си я стегна, или бутна и на ново :) Благодаря на всички ви за съветите, научих много полезни неща от вас :partyman: :prayer: От сега на татъка обещавам да искам само съвет за "какво ще кажете за тази къща" :)
манихеин - специалист
ArturDent написа:
манихеин написа:
В случая има намесени и други закони освен ЗС. След промените се приеха нови закони за енергетиката и в тях на такива дружества им беше даден срок (който изтече) да си впишат сервитутите.

В Закона за водите, който е специален по такива въпроси, няма ограничения в ПДЗР, свързани със срокове - сервитут се придобива чрез непрекъснато упражняване от 10 години.
манихеин, май си мисля, оставаш с погрешното впечатление, че имам юридическо образование...
Тцц..., инжИнер съм.
Въпреки това, това непрекъснато владеене се установява ... абе знаеш как. А в случая те даже не знаят че имат там водопровод.
Да не говорим че ако искат да доказват непрекъснато владеене и случайно в сервитута се окаже едно дръвче, да кажем 5 годишно... Нали знаеш, как се поддържа сервитут и кой е отговорен за това...

П.П. Все си мисля, че ако един сервитут не е вписан, не е сервитут.
манихеин - специалист
Да, останал съм с такова впечатление. Но за сервитута и за доказване на владение не си прав. Както и за силата на вписването в случая - то само констатира, а не конституира права.

п.п. впрочем, не съм приел "от раз", че си юрист - доста съм се чудил с какво образование/професия си, понеже имаш сериозни познания в много области, не само в правото.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Въпрос за парцел и строителство???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: