Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
todortv - майстор
gogo7777 написа:
Има ли потенциал между двата края на вторичната намотка, без да се занулява единия. КАК СЕ ОБОЗНАЧАВАТ И ИМЕНУВАТ ДВАТА КРАЯ? Това пита човека. Ако не се наричат фаза и нула ОК де да знам.
Между двата края има потенциал.
Изводите се наричат начало и край. Началата и краищата имат значение при последователно и
паралелно свързване. Ако вторичната е една, няма значение кой ще бъде заземен/занулен.
Ако два двупоюсни трафа са сързани последователно на първичните намотки, по правилото начало-край, заземяване може да се направи само на едната от вторичните. :partyman:
gogo7777 - майстор
Значи не е фаза и нула, а начало и край.........като изпъна дланта, палеца какво сочи :? . Като има поненциал между краищата, зачи, че ако има консуматор тока ще протече от единия край към нула (земя). Аз не схващам как се занулява единият край на намотката. Синусуидата от към първичната и вторичната намотка е една и съща. Ако от към първичната се казва положителна полувълна и отрицателна такава, то за вторичната важи същото. Къде греша, кое ми убягва, та не се разбираме. Фазомера показва потенциал спрямо земя. Днес првобвах с два трафа (220 към 12 и 12 към 220) с фазомер. Показва (указва) фаза на единият край. Като обърна щепсела показва на другия. Нищо не съм занулявал, само ги свързах за кратко паралелно един след друг......
Тани - модератор
Ами занули този който свети, а после както и да въртиш щепсела, вече ще свети само другия :wink:
ТИ СЕ ТОЗИ, КОИТО ИЗБИРА КЪДЕ Е НУЛАТА/ФАЗАТА!
gogo7777 - майстор
Това ясно.....друго ме човърка в кратуната :-D . По-късно ще начертая една схема и ще задам по-конкретно въпроса. Не се разбираме явно, сигурно аз не питам коректно......
hidrazin - майстор
gogo7777 написа:
Като има поненциал между краищата, зачи, че ако има консуматор тока ще протече от единия край към нула (земя)...
Това правило за дясната ръка важи за ПОСТОЯННИ магнитни полета и токове. При променливите магнитни полета създадени от променливи токове всичко се променя с честотата на мрежовото напрежение. :-D И посоката на тока, и посоката ма полето.
Я чертай да видим какво ще измъдрим. :shock:
:partyman:
fbr - майстор
Вероятно се бърка с теориите за сфазиране на начала и краища на намотки.
lecki - специалист
To e яснo че които и да е краи на трансформатора да заземим тои става нула,
въпросът е дали не е по-добре да се заземи единият от тях?
Тани - модератор
В по-големия процент от случаите НЕ!
gogo7777 - майстор
Прикачен файл:
ttttttt.JPG

Ето така си представям нещата. Тока през намотките и магнитния поток са зависими от потенциалите в краищата на намотките и начина на навиване (начало-край). За да има разлика в потенциалите трябва единия край да е различен от другия иначе ток няма да протече през консуматора. Няма никакво зануляване и заземяване. Предполагаме, че в контакта имаме установена нула. Магнитния поток ще е с посоката както съм нарисувал на схемата (първия траф). До колкото знам тока протича към земя. От къде идва тая земя на вторичната намотка? Като меря с фазомера аз затварям веригата към земята и глимката светва. Това веднага ме навежда на друг въпрос......защо тогава фазомера не отчита потенциал на другия край на вторичната намотка. Казвате там няма фаза и нула, а двата края са с някакъв потенциал. Е тука не ми е ясно.......не е ли единия край на намотката ВИНАГИ с нулев потенциал?
Другият ми въпрос......Как занулявате единия край на вторичната намотка. Изобщо защо е нужно? Ако е както съм нарисувал (втория траф), то се получава автотрансформатор. Така ли е направено в трафопоста? Съмнявам се, защото тогава не сме галванично разделени от 6-те киловолта. Трафопоста е заземен, както и повечето стълбове, но от къде нулата?
И последен въпрос......при променливото напрежение, защо синусуидата има положителна и отрицателна полувълна, като казвате, че няма фаза и нула във вторичната намотка?
PCL82 - майстор
Когато първичната и вторичната намотки са навити една над друга между тях има паразитен капацитет, който не е никак малък предвид голямата площ на околната повърхнина на макарата.
Така ако последният слой първична намотка е свързан с фазата на мрежата той ще повдигне потенциала на вторичната през паразитния капацитет,а ако там е свързана нулата потенциалът на вторичната ще е по-близо до земя.

За да не се вкарват смущения от мрежата във вторичната страна през този паразитен капацитет мрежовите трансформатори за чувствителна апаратура се екранират с една отворена заземена намотка (фолио) между първичната и вторичната. Този екран се свързва с масата на вторичната страна и може да бъде заземен с което потенциалът на масата става нула.

Та затова фазомерът свети. През един друг капацитет между тялото ти, обувките ти и земя веригата се затваря до нулата на мрежата, която е заземена.

Тема "Фаза и нула при трансформатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: