Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ArturDent - Почти Безобиден
Chefo77 написа:
Хантифриз няма ли да я свърши тази работа??
pipilica написа:
Ще пробвам на котлона в тенджера да видя на колко ще заври.
Малко опасна е тази комбинация - само от парите можеш да си докараш добро отравяне. Гледай да имаш подръка антидот - силна ракия.
Сериозно, не опитвай с антифриз (етиленгликол), а с Пропиленгликол - продава се там където продават разни части за парно и т.н.
lov - майстор
шоп написа:
lov, не съм химик, но няма ли опасност солевите разтвори да се отлагат по тръбите. т.н. котлен камък? Отделно ще имаме корозионно активна среда, а едва ли някой ще си преоборудва системата с хромникелови тръби.

По- лесно е да добавим 1000 литра към изчисленото и да не оскъпяваме с високотемпературни разтвори.
Тцц.. тцц :cool: . Имаш един съд който добре е термоизолиран и вътре са нагъчкани серпентините за консуматора или консуматорите които са ти необходими. Солевия разтвор си е там и никаква циркулация не му е необходима така че няма какво и къде да се отлага. А и когато температурата му е ниска тоест няма вкарана енергия вътре си е гъста кристална маса която няма как да се изпомпва или транспортира освен с кофата :lol: .А и както писах по горе температурата при която бачка тази ситема е по ниска така че и загубите са по малки не само заради изолацията а и заради спецификата на процесите. няма налягания и изпарение няма опасност от пожари. Не е отровен и не е агресивен към металите. Даже не си спомням дали беше необходимо съда да е неръждавейка.
В повечето време влизам във форума през таблет и с нет по милост на волята божия и нямам възможност да диря линкове и информация за да покажа за какво става дума. Та потърсете малко и ще намерите.
Иначе и аз бих искал да имам място и да си бодна един такъв резервоар ако ще и да е само с вода и да си го помпам лятото де от соларите де от една термопомпа която в този сезон ще ми бачка в режим на охлаждане. А зимата само да си щракам с пръсти и да тегля една дългосвиреща майна на монополистите.
А и дори на 400-500 литра място щях да съм доволен за да мога сегашната ми ситема да я направя малко по инертна. Защото имам еди бойлер 120 литра и виждам ефекта когато е включен към отоплението. В место да си играя и да затварям и душа котела с клапата който е с по голяма мощност /От там и по ниско КПД в такъв режим/ ми е по лесно да го пусна и подгрявам. Да ама днеска като се прибрах след обяд и слънцето нагрея и солара дава зор като ми е малък бойлера какво да правя. То не че правя нещо щото автоматиката си знае работата и приоритетен и е солара. Друго и е да праснеш почти 2 пъти повече енергия в по малък обем.
шоп - майстор
lov , потърся из нета. Определено имам интерес към този тип топлинен акумулатор. Пък ти когато и ако имаш време потърси и метни един линк.

Съчувствам ти, сигурно живееш в апатрамент и нямаш място за допълнителни буфери. Аз съм в къща с 1 дек. двор и две голями и празни мазета под къщата. Лошото на тези мазета е, че няма как да пусна 6 или 9 кубиковите готови цистерни които имам, а ще трябва с 1000 литрови скачени бидони да действам. Хубавото е, че загубите от топлина остават в къщата.

Има вариант да закопая и спусна с кран цистерните в земята, но загубите въпреки изолациите ще ги има.
lov - майстор
Имах малко време да седна на нормален нет но нищо конкретно не можах да изровя. То всъщност трябва да се дири при руснаците но до там не успях да стигна щото дирих клипчето за пустата къща. Нещо ми се мотае в главата че в него имаше доста обяснения по темата с фазовите преходи. Както и по конструкцията.
Ако търсиш на руски ползвай руска търсачка и със комбинацията '' Термоаккумулятор ацетата натрия ''
А иначе на бърза ръка като клипчета на български и защото по горе споменах за грейките от лидъла. Те това се получава като в тях пропускат да споменат че леда е топъл и има температура около 50 градуса. На същия принцип работят и тези грейки. Тоест тази топлина се е отделила само от процеса на кристализацията.
Карам малко по спомени ама ако бъркам някъде не ми се сърди но до колкото си спомням парафина акумулира доста по малко енергия и фазовия преход е около +40 градуса. Тоест губи се доста от капацитета при тази температура.Нагряването му до по високи създава проблеми като изпарение а парите му са лесно запалими дори и взривоопасни. Докато при солевите разтвори горната границата може да стигне до точката на кипене без последствие за разтвора. натриевия ацетат дори се ползва в хранителната промишленост. Другото е че за парафина трябва да е на капсули и около тях пак да циркулира вода. Също е възможно да има и други соли с по добри параметри но за тях нямам информация. Така че търсенето може да се поразшири.
Ще мога чак средата на януари да се включа пълноценно в темата но ако попадна на нещо заслужаващо се ще се опитам да пиша. Така че успех в диренето.
И весели празници на всички приятели от форума.

http://vbox7.com/play:d2f6a1a2

http://vbox7.com/play:2d3733f7

http://vbox7.com/play:2d3733f7
pipilica - майстор
Ми обема е ограничен изолация има значи трябва да дигаме температурата.
Системата ми е отворена като налягането на горния край на котела е 1-1,1 атм. колко е точен манометъра е друг въпрос.
шоп - майстор
ами ако имаш 10-11 метра воден стълб ти е много точен манометъра
vrangelov - специалист
pipilica,
възможно е, това което искате,... но по скоро в лабораторни условия. При Вас ще е невъзможно и ОПАСНО! Не е необходимо да се слагат никакви добавки във водата, а да се вдигне нейното налягане, другото за правене го пише в поста на filmatoplo. Няма нужда да правите БОМБА! Ако това е реален казус, изложете го тук целия, за да може да Ви се помогне, но ако просто ей така, да си попишем...

Поздрави
pipilica - майстор
Е реален е казуса и го изложих целия. Искам да позвам цистерната за акумулатор на топлина и щото е само 2,5 тона затова искам да вдигна температурата но не искам да вдигам налягането щото не ми харесва 3-4 атмосфери вряла вода. Идеята ми е да паля котела поне през два дена. Ако ще е от полза общо имам свързани, в къщата и в оранжерията, около 350-400 глидера Helios 500 плюс 4 радиаторчета от парно на кола. Нощен разход на въглища около 60-80 кила, през деня котела не работи.
vrangelov - специалист
Най-лесно и най-евтино ще е да добавиш още един изолиран съд с вода. Ако гориш 80 кг. на нощ, камерата на котела трябва да може да събира 160кг., та половината да го отдаде през нощта, а другата половина да останат в буфера. Грубо към 6000л. вода.

Тема "Един въпрос, малко странен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: