Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
gechevp - специалист
Колеги и колежки, мисля че се хванаха :mrgreen:

Изображение

Вече са с около 10см по-високи стабъла.
Сега обаче си мисля с какво да запълня дупката между двете акации в дясно.
Пауловния? Мога ли да я засадя сега?
Lisko - майстор
След дъжд качулка, но ако ще помогна на някой друг да поясня - брезата е много силен алерген.
В градските легенди и митове тополата е получила лоша популярност но истината е друга. Казвам го като човек изпитал доста мъки от алергии и изчел доста литература.
За съжаление повечето хора не четат, а като речеш да им обясниш казват - не ми разправяй ти - точно като почнат тополите да пускат пухчета тогава ми почва и алергията.

вижте например тук:
http://www.namama.bg/article-poleni-i-a ... decata/296

ето един цитат от горното:
Тополите много рядко са причина за алергия: Отделянето на полени от тополите става през февруари-март, а пухчетата им се появяват по-късно и служат само за пренасяне на семената им. Тези пухчета не са полените на растението. Полените на тополите са много рядък алерген. Едва 10% от хората, алергични към дървета, са алергични към тях. В периода на пухчетата обаче много треви и житни отделят своя прашец (полен), който е най-честият алерген за хората със сенна хрема. Хората дължат оплакванията си на него, но обясняват състоянитето си с видимите пухчета на тополите.
hidrazin - майстор
Ееее.. Стига де. :-D Ако трябва да бъдем точни още по-силни алергени са тревните полени от пшеница, царевица, ечемик, РАЙГРАС, коприва, живовляк... От дърветата трябва да прибавиш хвойна, туя, кипарис, кестен, бук, дъб, ела, бор...
И аз съм минал по този път. Не е задължително да имаш алергия и точно към полени от бреза. Най-голям съм го ял от царевица. Ходихме на някаква бригада в поле за опитно земеделие и трябваше на късаме метлицата на царевицата през един ред, за да може да се опрашва от съседния. Редчетата бяха дълги по 15-20 метра. Влязох като нормален човек. От другата страна излязох с глава като футболна топка. :shock:
И сега какво? Да вземе да залее всичко с бетон и асфалт? :?
Брезата си е много хубаво дърво.
:partyman:
iivanov - майстор
hidrazin написа:
От другата страна излязох с глава като футболна топка.

Толкова голяма или толкова куха? Питам, щото аз имам алергия само към слабата ракия и повяхналата салата. :partyman:
hidrazin - майстор
iivanov написа:
Толкова голяма или толкова куха? Питам, щото аз имам алергия само към слабата ракия и повяхналата салата. :partyman:
Щом така питаш, така и ще ти отговоря. Толкова голяма ама не толкова куха. Поне не и колкото твоята. :-D
Между другото с годините алергията си отшумя от само себе си.
gechevp - специалист
Ах колеги,
каква напаст ме сполетя. Засадих дръвчетата в градинката която виждате на снимката на сравнително ниска трева. Не бях ходил от месец и естествено тревата е до кръста, но!!! По целия двор имам какви ли не бурени - от тези дето много бодат, до безобидните с големи листа.

Въпроса ми е какво да ги правя?
Четох по разни други теми, хората ползват това - http://sortovisemena-bg.com/units/%D0%9 ... ml?u=94096

Но това ще навреди ли на дърветата?
Първо да пръскам и тогава ли да кося или може да окоса всичко и тогава да пръскам?
Дайте моля ви идея как да се справя с тая напаст :sad:
EDI - майстор
Глифогана върши добра работа, ползвам го от няколко години.Ако го ползваш, първо пръскаш, трябва листна маса за да унищожи плевела, такъв е принципа на действие.След една седмица-10 дена треволяка пожълтява и умира и само го подкарваш с мотиката или греблото.лесно се маха сухата трева, понеже корените изсъхват и се измъкват лесно.На дърветата нищо им няма, гледай да не попада препарата на листата им обаче.Другия вариант е да го косиш без да пръскаш.
gechevp - специалист
А има ли препарат само против плевелите, без да елиминира тревата?
Извинявам се за лаишкия въпрос
EDI - майстор
Има разни хербициди, дето не са тотални, а селективни, само за плевели, ама трябва да поразгледаш какъв буренак имаш и да си подбереш съответния.
hidrazin - майстор
Не. Има препарати за широколистни плевели. Те не барат тревата но не барат и част от плевелите. За да имаш трева (хубава трева) се иска нещо повече от ходене веднъж в месеца. Така няма как да стане.
За широколистни например Матон 600 ЕК.

Тема "Съвети за хубава сянка! :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: