Ел. инструментите. Консумативи.
mladkal - майстор
UNIOR, според мен повечето хора, нехаят в тази насока - поддръжка, профилактика на техниката си поради една проста причина: Шефовете купуват, плащат, а работниците злоупотребяват после с техниката, щото не са си бръкнали те в джоба. Естествено това не е миродавно - има работници, които са съвестни и пазят, обслужват " техниката на шефа", но са по-малкия процент.
Аз лично полагам усилия, профилактирам редовно инструментите си, понеже нямам шеф, а и всичките си неща закупувам със спестени парички от "мъжкия си фонд" - и аз съм човек! Старая се да закупувам реномирани марки, качествени продукти, които щом се пазят, обслужват редовно, работят безотказно дълго време.
Много правилно, UNIOR, си написал, че майстора се познава по инструмента.
krasiorocknroll - специалист
От 1987г. имам бормаина/вярно че не е перфоратор/ ЕЛТОС и не съм сменял нищо по нея,а съм пробил хиляди дупки с нея!Ако е качествена една машина-не се нуждае от много ремонти!Служебното METABO не изтърпя и една година,макар да го използваме много рядко :sad:
UNIOR - модератор
krasiorocknroll написа:
Ако е качествена една машина-не се нуждае от много ремонти!
Може много да се коментира този въпрос, но една машина еко не се подържа, колкото и да е здрава и качствена файда нема......
и Както споменахме по горе , почистването на машината след работа отнема не повече от 5-10мин..
Да не се грижиш за инструмента си, е все едно ловджия да не си чисти пушката, и вмомента в който най много му трябва да не може да гръмне :)
krasiorocknroll - специалист
Говоря за ремонт не за поддръжка.
timoto - помощник
Намесвам се в темата само да споделя личен опит!Не виждам нищо сложно да се подържа дори и сервизира личната техника стига да знаеш какво бива и какво НЕ бива да се прави: пример имам къртач хилти ТЕ-55 счупи се дадох го в сервиза на HILLTI след 2 дена ми се обадиха да ме извстят да приготвя над 1000 лв за ремонта :? есествено отказах (купих го за300лв) разглобих го без особени усилия видях че зъбите на ротора са заминали и от www.ebay.de си купих нов ротор както и още 3 зъбни колела и един специален лагерсемерина за скромната сума от 240лв+32лв доставка до БГ!Със зглабянето също не видях зор става за около 30 мин и машината запя НО закратко !!! хилтито работи в маслена баня (предполагам не само хилти) маслото е точно определено количесво за моя модел 55-65гр не повече а аз напълних казанчето и след около 30мин работа се пръсна биелата тя е пластмасова намерих подобен материал и си я направих лично!От тогава нямям проблеми с машината
maistor-sm - специалист
Колеги,като стана въпрос за профилактика на Хилти да питам нещо.
Някои знае ли колко и какво масло се слага в перфоратор Хилти ТЕ-2?
timoto - помощник
в понеделник ше ти дам инфото за ТЕ-2
mladkal - майстор
и като заговорихте на тема HILTI да знаете, че разни мургави събратя шетат и продават МЕНТАЦИ...Доста УМЕЛО направен ( на вншен вид), но все пак ментаци... Пазете си, ако не искате да направите сакатлък.
Тук някой сподели, че си е закупил такава машина за 300лв....Всеки техн. грамотен човек знае, че са скъпи...

желая успех!
maistor-sm - специалист
Колега Тimoto нещо много се бавиш с инфото за ТЕ-2
zz_stefanov - майстор
Искам да ви попитам - наскоро си взех Sparky - BPR 261Е и в инструкцията пише да се смазва опашката на инструмента преди да се постави в SDS+ гнездото. И в магазина просто ми казаха да го смазвам без да препоръчат тип смазка. Оставам с впечатление, че за малките перфоратори не е критичен типа на смазката (Работил съм с голям и знам за тубичката със специална смазка);

Друго, не бих го разглобил и не бих му сменил смазката на механизма без да имам оригинална и да знам колко трябва да сложа. Смятам че нормалната работа на този тип механизъм (вакуумно компресионен) изисква точната смазка и количество.

Тема "Поддръжка на перфоратор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: