• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
goodkat - специалист
Благодаря Фика. Точно обяснено.

В крайна сметка реших, че няма да правя нещата с усукване. Ще си пусна за сега 2х2.5 мм2 да имам лампа и един контакт там, а следващия месец ще си взема 2 х 6мм2, че да ми е спокойна главата. В крайна сметка ми трябват около 20 метра, няма да е кой знае какъв разход.

Тези дни ще изградя таблото и ел. инсталацията там. Ще пусна след това снимки да кажете какво мислите.
ivanovbg - майстор
Няма смисъл да го сменяш. Не знаеш ли, че има многожилни проводници се използват масово. Има само два вида проводници - едножилни и многожилни, ама не са уточнили броя на жилата :wink: На дедото за ръкохватката и масата на електрожена от време оно си е с 4 жилен по 6 квадрата с гумена изолация и нищо му няма. Такъв е имало без пари - такъв са сложили :wink:
:partyman:
MIRO_073 - майстор
goodkat написа:
..., а следващия месец ще си взема 2 х 6мм2, че да ми е спокойна главата...
goodkat написа:

Ще го правя така:

Главен - ДТЗ + АП на Chint NB1L1P+N 6kA AC type 30 mA 32A
Осветление - АП Schneider E61N+1P 10A C
Контакти - АП Schneider E61N+1P 16A C
Контакти (силови) - АП Schneider Е61N+1P 32A C
С тоя кабел туй в червеното за какво ти е?
hidrazin - майстор
Е то тоя ще му е главен в таблото на работилницата. След него всичко към контактите ще върви трижилно. Предполагам???
:partyman:
MIRO_073 - майстор
Абеееее..... става да заобиколи правилата.
goodkat - специалист
ivanovbg - Кое да сменям? Кабелът все още не е прекаран. Аз тепърва ще го прекарвам и си мислех дали може да мина с наличното и да не харча пари. Относно кабелът - многожилен ще се купува (нали издържа на малко повече натоварване от едножилния).

MIRO_073 - hidrazin е отговорил вместо мен. Този кабел идва към таблото, от там нататък всичко ще е с тройка. Ако мога да си позволя повече, ще взема 3 х 6 мм2. За момента не знам, дали няма да излезе някой друг разход тогава. И 3ка да взема, нали пак ще вържа земята към нулата при таблото на къщата от което ще захраня, защото къщата няма отделно заземяване (както казах - стара работа е). Хубаво ще е обаче да го направя с 3ка, понеже следващите години ще правя ремонт там и ще набия заземителен кол.
valentino76bs - майстор
Потърси някой да ти го вземе с отстъпка тоя кабел щом си скъсан :) .С отстъпката ще ти се вържат нещата.
gogo7777 - майстор
и си мислех дали може да мина с наличното и да не харча пари.
Може да минеш и с този дето го имаш, няма никакъв проблем. Само спази при сдвояването синият проводник да отиде при нулата, по-тънък е от другите. Възките при сдвояването трябва да са надеждни, запои ги.
valentino76bs - майстор
gogo7777 написа:
синият проводник да отиде при нулата, по-тънък е от другите
Що да е по тънък?
goodkat - специалист
Може би се бърка с единич от черните. Те принципно вървят 3 х едно сечение и 1 х малко по-малко, за едната от нулите. Този обаче не е така. То по него не пише нищо та се налага да меря с шублер и всички са по 2.5 мм2.

От темата става ясно, че начинанието е възможно, но трябва да се спазят правилата от поста на Фиката. Аз реших да го карам на по-сигурно, да отложа малко във времето и да взема 2х6 мм2 или 3х6 мм2.

:rock:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "4 х 2.5 мм2 на 2 х 5 мм2, може ли?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: