• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Сузи - специалист
Дядо казваше " една къща има 100 години живот " , всеки да си смята.
pipilica - майстор
Сузи написа:
Дядо казваше " една къща има 100 години живот " , всеки да си смята.
Може и да е вярно но ако се поддържа, я се сети колко вода е влязло през тоя пропаднал покрив.
тонито - специалист
:? Това е скицата на мястото.Ограденото в червено.Какво значи ПЖ и МЖ?

Прикачен файл

D1.jpg
Christo - майстор
Не съм 300% сигурен, но май е това:
МС = едноетажна масивна стопанска сграда
МЖ = едноетажна масивна жилищна сграда
ПЖ = паянтово жилище
МсбЖ = едноетажна масивна стоманобетонна жилищна сграда
5МсбЖ = пететажна масивна стоманобетонна жилищна сграда
ПС = паянтова стопанска сграда
2пМЖ = двуетажна полумасивна жилищна сграда

То съвети отстрани лесно се дават. Аз бих я бутнал и построил отново. В тая къща НИЩО не е наред. Само пари ще даваш и винаги резултатът ще е съмнителен. Пробвай да оформиш нещата като ремонт заради голямата бумажтина, която се прескача. Ще икономисаш маса пари и време. Това НЕ изключва архитект и конструктор за новата сграда. Без кадърен архитект резултатът пак най-вероятно ще е нищо и половина. Поздрави и успех!
Tsilkov - майстор
Ако червеното е твоето място - значи си ПЖ - паянтова жилищна, а съседът ти на калкан е МЖ - масивна жилищна. Което пък не тоговаря на реалността защото сградата ти е с зидани стени и трябва да ПМЖ - полумасивна жилищна, съседът ти е на два етажа а не на един.
ArturDent - Почти Безобиден
Понеже и автора на темата ме помоли за мнение и аз да си кажа.

Бутай и наново. Всичко друго ще е набутване.
С ремонт какво ще направиш?
Нови покрив, основи, таван, под, колони, пояси, мазане на стени и т.н. и накрая едни пари изхарчени и срещу тях ???
За едни тухли на външните стени не си струва упражнението и парите.

Първо обаче си изясни отношенията със съседа.
Като гледам това е парцел минал през делба.
тонито - специалист
Ако я съборя нищо немога да построя.нямам отстояние 3метра от никъде.пари за планове и разрешителни още по малко
ArturDent - Почти Безобиден
А удостоверение за търпимост имаш ли?
Питам защото, тая кръпка според мен е строена без документи.

И от там - отношенията с съседите...
Ако е 100% законна - можеш да ремонтираш.
Ако е с удостоверение за търпимост, нямаш право и на ремонт. Имаш обаче право да я ползваш докато се самосъбори.
Ако нямаш нищо подобно - подлежи на събаряне.

П.П. Дори и да е нанесена в кадастъра не я прави законна.
Tsilkov - майстор
Защо да нямаш 3 метра - вие сте на калкан със съседа? Да не говорим че в задната част на парцела също може да строиш. Аз също не виждам в самата къща какво имаш да запазиш физически - един керпичен зид които ще ти спести зидария на стойност 30 лв./м2 а може да ти отвори хиляди галвоболия - от укрпеване, през измазване на фасадата до довършителни работи и замазки вътре.
Относно докуметите ако искаш да си изряден (приемрно в случея се притесняваш от съседски жалби) дори смяната на дървенията на поркива се води реконструкция (понеже дървенията е нсоещата част на покрива) и пак всичко е с цялата документалистика - виза (евентуално), проект 5-та категория, актуване и удостоверение. Друга тема е защо трябва да си зиряден и има ли изобщо смисъл - ама това решение във форума няма как да го вземем вместо теб.
ArturDent написа:
Ако е 100% законна - можеш да ремонтираш.
Ако е с удостоверение за търпимост, нямаш право и на ремонт. Имаш обаче право да я ползваш докато се самосъбори.
Ако нямаш нищо подобно - подлежи на събаряне.
Нещата законова са така, но добавям няколко допълнителни неща които са на "ръба на закона":
1. Ако нямаш удостоверение за търпимост винаги можеш да отидеш да си извадиш. Събраянето е необратимо само ако сградата ти е незаконосъобразна (което е различно от незаконна) - например нямаш отстояния, надвишил си височина и т.н.
2. В ЗУТ има хипотеза наречена "заснемане за възстановяване на загубени строителни книжа". Понеже общината е тази която ги е загубила и не може да докаже дали ги е имало, масовата практика е да се рпави въпросното заснемане и после на негова база да се позволява реконструкция и надстрояване.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12

Тема "Стара къща..започва се" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: