• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kuger - майстор
Като се махне недоразумението "автоматика" и селена, остава бол място за класически 4-диоден изправител с радиатори, та и платка регулатор.
miroton - майстор
gogo7777 написа:
И кво като са от Комет? Тия за еталон ли ги смяташ.
Дай идея от къде няма ментаци на лични да не стане реклама

снимай го това зарядно поне да го видим и ние какво представлява
gogo7777 - майстор
Ментаци на всякъде има. Ама кой какво му трябва такова купува. За мойте нужди ментаците не стават. Фарнел, от там каквото съм поръчал няма грешка :wink: .
Какво зарядно да ти снимам :? .
DMN - майстор
thinkpad написа:
Ще го сложа на корпуса за охлаждане, а самият ГРЕЦ трябва да издържи 3А. Такъв от 20А вярвам, че го може.
Добре е да има и запас тоя грец да издържи при евентуално късо на клемите на зарядното, а то ще е повече от 3А. Аз също модифицирах моето зарядно, което беше само с трансформатор и селен. Махнах селена и сложих...май грец 3510 беше и го цапнах на ламарината(корпуса на зарядното) уж да го използвам за радиатор. Само да ти кажа, че тая ламарина се оказа много лош топлопроводник, където е греца пари, а на няколко сантиметра от него е топличко. Със селена по спомени ми даваше около 3.5А, а сега със греца около 4А(то пак зависи колко ти е разреден акумулатора). Само че моето зарядно го направих с управление на зарядния ток и автоматично изключване по напрежение, защита от обратно включване, и изключване на зарядното при отделяне на едната клема от акумулатора, по една много популярна и не сложна схема(това само за протокола). Така че имай ги предвид тези неща, които ти писах по-горе :) .
hidrazin - майстор
Разбира се може да се намери грец на цена около 3 кинта със съмнително качество:
изправител Грец
И разбира се ако изберете HY ELECTRONICS. :-D Както се вижда свестните са си пара на дребно.
Въобще даже не знам защо се пуска такава тема? Имаш зарядно със здрав и оразмерен траф.
Елементарно е да си го оправиш като му шибнеш читава схема за заряд. Какво му е сложното?
Ако въобще нещо разбираш си го правиш и не занимаваш останалите с неща дето се дъвчат от миналия век.
Говоря за вечната тема - зарядни за акумулатори.
thinkpad написа:
С ГРЕЦ-а би трябвало да имам пад около 1.4V. Със селена - нямам никаква идея.
Вземи и прочети колко му е пада. И с Грец-а не е задължително да е около 1,4V.
Може да е доста по-малко. Хайде малко гювеч за четене:
http://vladilovech.narod.ru/electronic/3/3.htm
Към средата на страницата. Ей тук също. Още първата статия.
http://www.pchelar-probvaisambg.com/sta ... spisak.htm
Ще ме учуди ако селена е сдал багажа. Не че е невъзможно де.
Успех със съживяването на динозавъра!
:partyman:
P.S. И преди да недоволстваш че те критикувам - ми то в нета си го пише. И за селена даже.
Ако имаш проблеми с търсачките - пиши. Ще ти обясня как се прави за да имаш приемлив резултат.
Johny - майстор
От фиг. 3.5 б се вижда, че при диода 2Д6506 максималната стойност на напрежението в права посока е около 45 mA
hidrazin - майстор
Е ами нета не е надежден източник на знания. Особено ако не знаеш и как да ги намериш. :-D
То затова и никой не е отменил четенето на книги. Нищо че някои хора ги избягват а други са пропуснали да ги прочетат.
Ти пък кога и как го видя? :shock: Даже не е 2Д6506 ами 2Д5606
Просто лошо преписвано от книгата по-долу. :? А който му се чете книгата:
http://tranzit.dir.bg/load.php?id=mA4Ig ... y7x2163155
За селените - на 94-та страница. Има и за другите. За твоите 2Д5606 - на 80-та страница. :)
Който чел - чел. Ще стои там не много време.
:partyman:
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Разбира се може да се намери грец на цена около 3 кинта със съмнително качество:
P.S. И преди да недоволстваш че те критикувам - ми то в нета си го пише. И за селена даже.
Хидразин, преди да продължа ще кажа две неща. По времето, по което аз съм учил селеновите елементи не бяха част от програмата на специалност МПТ. Знам как изглеждат от обща култура. Критиката ти в тази точка е абсурдна и предизвика бурно възмущение. Аз знам, че мога да видя в Интернет. Казвам, че понеже ще сложа ГРЕЦ - силициев, не ми е необходима тази информация. Никой вече не ползва селенови мостове.
Второто което ще ти кажа е, че знам много добре, че падът може да не е 1.4V. Падът на напрежение зависи от конкретно избраните диоди и праговото напрежение, необходимо за отпушването им. По характеристики на силициев диод съм преценил да взимам 0.7V като стойност, която да използвам в мои изчисления.
В момента имам ГРЕЦ RS804, както съм предвидил радиатор с площ 12.5см2 за него. ГРЕЦ-ът е 8А. Наясно съм, че токът му е малък, въпреки че по изискване не трябва повече от 4А. По-мощните бяха с кабелни обувки и мотаж тип, който на мен не ми харесва - хоризонтален. В случая търсих вертикален монтаж за печатна платка, защото имам намерение да правя и електронна схема за регулация в бъдеще и го предпочитам на печатна платка. Ако не ми харесва или има проблеми - ще го сменя с другият вид монтаж.
thinkpad - майстор
Другите изводи на трафа дават по-високо напрежение. 19.5V и 21V. Може да има неточност при измерването, още не съм свършил с почистването, може да има слаба връзка някъде. Входно 18.5. Изходно(след ГРЕЦ) 16.6 без товар. Когато се натовари, ще спадне до 14.
Последна промяна от thinkpad на ср яну 07, 2015 2:26 am, променено общо 1 път.
MamaMy - майстор
miroton написа:
Знаеш ли от колко време си търся от някои приятел от неговите {боклуци}селенов грец.
Не сме приятели, но ако още търсиш имам един читав за подаряване. Точно от зарядно 3,5А. :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12

Тема "Струва ли автоматиката в Токоизправител АПС12/3.5 - 2А?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: