Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
iletovp - помощник
Chefo77, благодаря за мнението ти, но видно не си изчел моите коментари.
Писала съм по-горе - търся решение на ситуацията и ако съм в грешка, ще си направя ремонта, но ако съм права, не искам да си усложнявам живота излишно.
И да, аз също съм в ситуацията на съседа отгоре, мен също ме омирисват на манджи...

Благодаря на всички за мненията, научих доста неща, но и още доста има да си изясня и да видим как ще си реша проблема!
gecata1059 - специалист
Не зная дали автора е решил проблема, но да споделя как е при мен.Аз живея на третия етаж в 7 етажна панелка.Повече от 5 години и моят аспиратор е включен в комина на кухнята, но никой не се е оплакал от миризма.Комина не се ползва от другите съседи за отопление.Не зная какви мазнини се лепят по комина.Нали затова има решетка на аспиратора, да ги спира и да излиза само пара и дим.Не зная как гори мазнина във комин ,но за 10 години, три пъти съм виждал как гори комина в хола, които се ползва от 5 апартамента за отопление с твърдо гориво и със сигурност няма включен аспиратор в него.
Наскоро и на мен съседа отгоре ми направи забележка че не може да си остави терасата отворена, защото му мирише на храна.Жената пържеше пилешки хапки на терасата ,на която имам газов котлон. Сигурна "алкохола " му беше в повече, защото имам от десет години котлон и скара на терасата и досега не е имало проблем.Свалих скарата в гаража да ми е мирна главата.
Но да споделя за съветите за пробиване на стената и извеждане на отдушник.За законно няма да говоря.Но и в нашият блок има такива изводи.На гарсониерите терасите и кухните са на около два метра от прозореца в едната ми стая и при използване на същите и при мен ми мирише в стаята.
Но не ходя да вдигам скандали, а си затварям временно прозореца.Така че дали пържа на терасата на хола или ще си пробия дупка в кухнята,все ще мирише на храна и винаги ще има недоволни.
lyubohar - майстор
Не съм съгласен с предложението na МамаМу да се извежда през стената.
В съседния апартамент в другия вход си промениха кухнята и си изведоха тръбата на абсорбатора през стената.
И сега цялата миризма и пушек ми влиза в спалнята и в хола.
Има си предвидени комини за целта.
Chefo77 - майстор
lyubohar написа:
Има си предвидени комини за целта.
НЯМА предвидени комини за целта.
Комините са за отоплителните уреди със свободна вентилация, не за аспираторите.
Има посочена наредба.
Ако някой в квартала гори въглища и има инверсия, на кого се оплакваш, че ти мирише в апартамента при отворени прозорци?
nikolovvd - майстор
iletovp написа:
При предния скандал с комшията, моят мъж видя, че той дори не си е запушил комина в кухнята, седи отвoрен ...
Само това може да Ви подскаже що за човек е съседа. От тук следва, че в каквито и разправии да влезете, изхода няма да е цивилизован. За да се пребориш със свиня, трябва да влезеш в кочината, а там не е чисто.
Сега по същество.
В общината трябва да разполагат с чертежи на блока. При строителство на каквото и да е, дори комин или навес, в общината задължително остава поне една папка с документи и чертежи. Вашата е в архива, така че ще се наложи да подадете молба и да изчакате няколко дни да ви направят копие на чертежите на блока.
Сред по-възрастните архитекти и строителните инженери се срещат хора, които или са участвали в строителството или са имали досег с тази документация и също могат да ви бъдат полезни със знанията си. Просто трябва да разпитате и потърсите такъв.
Като си изясните кое е комин и кое аспирация може да отправите писмен въпрос към главния архитект на общината за становище по въпроса. Предполагам отговора ще е 3-4 страници, от които само половината от последната ще е това което Ви интересува.
От опит съм разбрал, че е по-добре да се правиш на неразбиращ и да задаваш от стая в стая на общината глупави въпроси, от колкото да ти дойдат комисия у дома и да ти пишат констативни актове и протоколи. Така някой ще те извика в кабинета си и ще ти обясни как да постъпиш - първо, второ, трето и т.н. Отговорните фактори са Зам.кмета по строителството, гл.архитект и служителите от отдел строителство, въпреки че на документите стои подписа на кмета и печата на общината.
iletovp - помощник
Проблемът си го реших, като писах до общината. Върнаха ми отговор, че в конкретния блок при строежа е предвидено да има аспирация и това в кухнята ми е точно мястото за аспиратор, но съветват като всеки един уред да бъде монтиран от съответния техник. Категорично (написано е) е забранено да си извеждам през стената абсорбацията..

Тема "Абсорбатор в комин и проблем при съседа?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: