markov_75 написа:Здравейте!Предстои ми да прекарвам инсталация в къщата на мой роднина.Стаите са кухня,три спални,мокро помещение.Ето как мисля да направя инсталацията,а вие кажете да ли е правилно.Здравей. Съвсем на скоро правих абсолютно същата инсталация. Аз съм я направил така.
1.Осветлението в цялата къща на един кръг
2.Контакти кухня
3.Контакти спалня,тука се чудя дали трите спални да ги отделям в отделни кръгове,или да ги обединя?
4.Печка кухня
5.Бойлер.Тука ми е другото чудене.Бойлера ще е в едно помещение с пералня и сушилня.Дали захранването на пералнята и сушилнята да го вържа към бойлера,или да е на отделен кръг?
6.Климатици.Общо са три на брой,за всяка спалня и мисля за всеки климатик на отделен кръг.
1. Осветлението на два токови кръга но вързани в един предпазител 16А. Инсталацията е направена с СВТ 3х1,5мм2 (Таваните в къщата са гипскартон и вата затова със СВТ кабел)
2. Контакти кухна общо ползване СВТ 3х4 до разклонителна кутия до консуматор ПВВМ 3х2,5мм2 скрито под мазилка. в таблото 25А препазител.
3. Усилен контакт СВТ 3х4 до вкопана разклонителна кутия 10/10мм за твърда връзка зад печката. В таблото 32А предпазител.
4. Мокро помещение (Перална, сушилна и контакти за общо ползване) СВТ 3х4мм2 до разклонителна кутия и ПВВМ 3х2,5мм2 до конс.
5. До бойлерно табло Легранд (45А май беше) СВТ 3х4мм2 В таблото предпазител 32А. От бойлерното табло до бойлера СВТ 3Х2,5мм2. Тъй като е в подпокривното пространство на къщата.
6.Контакти Детска стая СВТ 3х4мм2 до кутия, после ПВВМ 3х2,5мм2. В таблото 25А
7.Контакти Спална СВТ 3х4мм2 до кутия, после ПВВМ 3х2,5мм2. В таблото 25А
8.Контакти Всекидневна СВТ 3х4мм2 до кутия, после ПВВМ 3х2,5мм2. В таблото 32А
Климатиците са към контактите на всяка стая не на отделен токов кръг тъй като се монтираха инверторни Панасоници с малка консумация на електро енергия.
Таблото го направих.
1.2 Аресторна защита.
3. Вход 63А.
4. 16А осветление
5.6 ДТЗ Кухня и мокро.
7. 25А контакти кухня
8. 25А контакти Мокро.
9.10 Комбинирана ДТЗ 32А бойлер
11.12 ДТЗ Контакти спална, всекидневна и д. стая.
13. 25А контакти спална.
14. 25А контакти дет. стая.
15. 25А контакти всекидневна.
16.17. Комбинирана ДТЗ 32А Ус. контакт.
18. Външно осветление. 16А.
19. Външни контакти. 32А ( Захранване за една бесетка с друго табло)
Табло двуредово за 24 предпазитела.
Ти сам си прецени как да направиш това което си замислил.