• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ProvideR - специалист
miroki написа:
защото е момента е около 20 см
Нивото само от едната страна е над земята от другата е под.
Трябва да се изкопае пръстта и да се направи канавка.
Вече има канавка, но не се вижда от снимките. И тръби за мръсна вода има.
ProvideR - специалист
манихеин написа:
ProvideR написа:

Документално до 34 кв.м. никой не може да те пипне. Постройката е сезонна/ временна, както искате я наречете и когато е правена от дърво не се изисква скица, чертеж, разрешително! Важно е само да си собственик на парцела с нотариален акт :)
Не знам как ти е хрумнало това, но не е вярно - нито в частта с квадратурата, нито в частта с материала. Иначе и аз бих си вдигнал подобна къщица в планината, без да се кося за документи, но по други съображения, а не, че е уж законно :)
Ето ти и фирма, която може да го потвърди: http://mobaltarnovo.com/cube/products.html
манихеин - специалист
Хохо, ти само да знаеш пък пловдивските фирми какви неща могат да ми потвърдят!!!
Chefo77 - майстор
Приятелю, без по никакъв начин да се заяждам, какво казва някоя фирма и какво - Закона, са две съвсем различни неща. Ако решат да "те ударят", няма да се интересуват коя фирма е казала, че няма нужда от узаконяване.
А и в сайта не виждам да отричат за узаконяване, виждам че "се регистрират и узаконяват много по-лесно, бързо и евтино, сравнение с монолитните сгради".
Провери си ги тези неща, преди да започнеш да градиш твоята къщичка, и то като се консултираш с юридически подготвен човек. Защото ако нещо не е наред, оправданието "Той ми каза така да направя" не важи. :wink:
ProvideR - специалист
Chefo77 написа:
Приятелю, без по никакъв начин да се заяждам, какво казва някоя фирма и какво - Закона, са две съвсем различни неща. Ако решат да "те ударят", няма да се интересуват коя фирма е казала, че няма нужда от узаконяване.
А и в сайта не виждам да отричат за узаконяване, виждам че "се регистрират и узаконяват много по-лесно, бързо и евтино, сравнение с монолитните сгради".
Провери си ги тези неща, преди да започнеш да градиш твоята къщичка, и то като се консултираш с юридически подготвен човек. Защото ако нещо не е наред, оправданието "Той ми каза така да направя" не важи. :wink:
Така, преди да правим каквото и да било сме взели документация от Община Стара Загора, която потвърждава всичко, което ви писах по-горе. Разрешено е строителство на сезонни/временни постройки до 34 кв.м., без да има значение колко са на брой те. Може да си направите ако искате 5 х 34 кв.м. и никой нищо няма да ви каже. Говорихме и с юристите на Общината и ни дадоха актуалните точки от закона. Имам ги принтирани. Важното е да не се строи с метал или тухли. Ако е от дърво се води сезонна постройка.
Не знам как е по другите общини, но тук е така, за което сме благодарни!
briko - специалист
Интересна тема :roll: Пожелавам успех в начинанието. Предполагам, че от Община Стара Загора са ви дали разрешение за поставяне на преместваем обект, защото без документи за строеж се оформят големи проблеми с ВиК и ЕВН, ако вече не сте прекарали комуникации.
"Говорихме и с юристите на Общината и ни дадоха актуалните точки от закона." Молба от мен, може ли да ги споменеш тук, защото и аз имам подобна постройка, но без документи и да се опитам в бъдеще да направя стъпки за документи в Общината.

:supz:
ProvideR - специалист
briko написа:
Интересна тема :roll: Пожелавам успех в начинанието. Предполагам, че от Община Стара Загора са ви дали разрешение за поставяне на преместваем обект, защото без документи за строеж се оформят големи проблеми с ВиК и ЕВН, ако вече не сте прекарали комуникации.
"Говорихме и с юристите на Общината и ни дадоха актуалните точки от закона." Молба от мен, може ли да ги споменеш тук, защото и аз имам подобна постройка, но без документи и да се опитам в бъдеще да направя стъпки за документи в Общината.

Партида за ток имам. Вилната зона сама си е изградила енергопреносната система, т.е., от трафа за квартала навътре всичко е собственост на живущите. Освен това имам и прекарана вода, която няма нищо общо с ВИК.

Ще намеря листите из нас, ще ги сканирам и ще ти ги дам, но няма да важат най-вероятно в твоята община. Общинския съвет решава съдбата на законите!
briko - специалист
ProvideR написа:
briko написа:

Партида за ток имам. Вилната зона сама си е изградила енергопреносната система, т.е., от трафа за квартала навътре всичко е собственост на живущите. Освен това имам и прекарана вода, която няма нищо общо с ВИК.

Ще намеря листите из нас, ще ги сканирам и ще ти ги дам, но няма да важат най-вероятно в твоята община. Общинския съвет решава съдбата на законите!
Ок, мерси :)
toolegittoquit - майстор
Къщичката изглежда тясна, с неизползваем втори етаж, ако въобще има такъв. Напречно накованите гредички ще пречат, освен ако няма да се пълзи на вторият етаж. Иначе като постройка за легло и печка - изглежда добре. Само че в дървена къщичка с греди от иглолистен материал не бих палил огън - гори като факла.
шоп - майстор
toolegittoquit, качените снимки са от процес на изправяне и монтаж на конструкцията. Много от гредите са монтажни ( временни) нещо като скеле за да може да се ходи и работи от тях. Вилата ( къщата ) дали е широка или тясна зависи от брой хора и предпочитания. Ако я обитава 1 човек може и да е широка:-)

В стотици хиляди и милиони дървени къщи по света гори огън и това не е проблем ако всичко е направено с ум!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Как вдигнахме къща за няколко часа :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: