Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
Те тия договори де са? Да ръсим примери.
Нова сграда въведена от Строителя. Договора с ЕРП подписан от Строителя най-вероятно като пълномощник на собствениците. И така приемаш си апартамента и не знаеш какъв ти е договора. И понеже съм в строителството да отбележа, че изненадите идват от ЕРП-тата, които намаляват амперите на изчислените от проектанта предпазители. В общи линии надраскват линейните схеми на таблата и повече не ги интересува. Ако Строителя се съобрази с "новия" проект поне предпазителите в ГРТ и апартаментите ще съответстват, но...................... От от моята практика си изведох извода, че ел.захранването винаги се подценява и като се проточи процедурата и накрая се оказва, че сградата готова изпреварила ел.захранването и предпазителите в сградата монтирани по стария проект и кой ще се занимава да ги променя :? Защо обаче в ЕРП-тата намаляват предпазителите :? Не им стигат мощности :? Най-вероятно. Бях свидетел на спор м-у проектант и ЕРП за коефициентите на разпределение. Проектанта беше донесъл книги да цитира текстове - безуспешно. Правото е на страната на по-силния. Пак с тези коефициенти ЕРП-то изнуди Строителя да построи МКТП с по-голяма мощност, че не стигала за сградата. И ето един божи ден в МКТП-то се присъедини втора сграда без да се преоборудва трафопоста :shock: .
Стара сграда строена 1970 г. Какъв ли шъ да е договора. Беше с витлови предпазители 63А. Сега ЧЕЗ сменил карантията в таблото и предпазителите станали АП50А :shock: При следващата смяна сигурно още 10А надолу.
Баща ми си преустрои гаража в магазинче. Плати едни пари за по-голяма мощност и една такса "предплащане" в ЕРП-то. Сега като сменяли карантията в ГРТ и му забили предпазител 10А. А бяха 25А витлови :? Не мога да му открия документите, вече не е м-у живите та да ода да се разправям.
Договори :? Ама дека са тея договори :?
darken_nz - специалист
Това и аз съм го видял. Ужасно е! Всеки си плете кошничката и не му пука за другия, ама хич въобще!
Иначе - то че трябва смяна на главния - трябва. Но... Да вземат да преразгледат мощностите на токовите кръгове и да се сложат подходящи защити. Успех!
krasi92 - майстор
Енергииният вампир монополист инвестира в адвокати които да го измъкват от проблемите а не в персонал които да работи с клиентите и те да са доволни.Цялата игра е за още парички.
vk - специалист
За мен този проблем, както го описвате - причина да пада предпазителя в ГРТ(при късо) в в това че в ГРТ предпазителя сработва по-бързо, т.е. е с крива 'В'. Другия вариант е в ГРТ предпазителя да е по-малък от този във апартаментните ви табла - нещо което е пълна глупост. Просто си подменете предпазителите. Някой с ключ да отвори ГТР и да се подменят предпазителите с 50 А, съответно в Апартам.табла ги намалете ако има 50А. Няма нужда да викате ел. дружеството или който и да било. Предпазителите не са пломбирани, а ако са след електромера то те са си ваша собственост. Все пак погледнете и дебелината на захранващите кабели - от Главно табло (ГРТ) до апартаментите.
kozl - майстор
vk написа:
За мен този проблем, както го описвате - причина да пада предпазителя в ГРТ(при късо) в в това че в ГРТ предпазителя сработва по-бързо, т.е. е с крива 'В'. Другия вариант е в ГРТ предпазителя да е по-малък от този във апартаментните ви табла - нещо което е пълна глупост. Просто си подменете предпазителите. Някой с ключ да отвори ГТР и да се подменят предпазителите с 50 А, съответно в Апартам.табла ги намалете ако има 50А. Няма нужда да викате ел. дружеството или който и да било. Предпазителите не са пломбирани, а ако са след електромера то те са си ваша собственост. Все пак погледнете и дебелината на захранващите кабели - от Главно табло (ГРТ) до апартаментите.
[-X Пълно с глупости и неразбиране. "Просто си подменете предлазителите". Тя простотията не е толкова проста за подмяна. Таблото и предпазителите са на ЕРП. Самоуправство с чужда сабственост. Пък да не споменавам, че има ел.табла дето смяната на предпазител хич не е толкова проста и като се яви един прост простак и бум изпържил шината. И ако е е сграда ЕС кога и на кой му кефне ще спира тока на комшиите щот му прищяло да ровичка в табло дето дори не негово.
Едва ли предпазителите в главното табло са с крива Б. Да причината да падат всички предпазители по веригата е в скоростта на реакцията на предпазителите. Дори и предпазителя да се задейства от по малък ток, то при късо съединение докато механичната му система реагира, пропуска достатъчно голям ток, който събаря и другите предпазители по пътя. А ограничението на тока при късо в голяма степен зависи от съпротивлението на проводниците.
В моя пост има снимки на предпазителите в Апартаментното табло и ГРТ. Всички са с характеристика С. Главният в апартаментното табло и този в ГРТ са 40 А. Всички са на фирма Moeller. Вече има отговор от ЧЕЗ - "За „Извършване на проучвателни работи по външно електрозахранване, даване технически указания и издаване на удостоверение за мощност до 15 KW” се заплаща цена в размер на 97,08 лв. с ДДС, по утвърден ценоразпис на услугите извършвани от електроразпределителното дружество." Самото увеличаване на мощността до 15kW ще струва около 600 лева, което обезмисля начинанието. Моето решение е - СМЯНА на ГЛАВНИЯТ ПРЕДПАЗИТЕЛ в АПАРТАМЕНТНОТО ТАБЛО със СЪЩИЯТ ТОК, но с ХАРАКТЕРИСТИКА В. Това е, което може да се направи. Благодаря на всички за мненията.
valentino76bs - майстор
vk написа:
Колега въобще направи ли си труда да прочетеш цялата тема?
FM STEREO - специалист
Галимацията става ако имаш познат техник от енергото,даваш му някой лев,отваря таблото и го сменя с по голям ампераж,или пък разбиваш таблото и го подменяш и си трайкаш :yawinkle:
radius - майстор
Ама баш далаверата е да си сложиш карантиите на 63А в тялото от 40А и да си траеш :lol:
hidrazin - майстор
emildimitrov58 написа:
... Самото увеличаване на мощността до 15kW ще струва около 600 лева, ....
Това кой ви го каза? Тези "около 600 лева" са цена за нова партида до 15kW.
Такава сума може да ви бъде поискана само ако техническите съоръжения и мрежата не позволяват увеличаването на предоставената мощност.
Също ако се налага проектиране и изграждане по реда на ЗУТ на нови съоръжения за да ви се увеличи мощността.
В противен случай трябва да заплатите само разликата в цената между двете партиди която е около 250 лева на жилище.
А самия мрежов оператор би трябвало още когато ви е присъединявал да е предвидил между 10 и 30% резерв за евентуално бъдещо увеличаване на предоставената мощност.
Освен това сигурен ли сте че всички от кооперацията желаят да си увеличат предоставената мощност?
Не мисля че е така. Даже не мисля че е ваша работа (на домоуправителя) да се занимавате с индивидуалните партиди.
Може да направите проучване, сондиране ....
Но всеки потребител си има индивидуален договор и всеки ще трябва да си мине отделно по определения ред.
Възможно е да се съберете и да се направи "групово". Така ще е по-лесно и за оператора, но не е задължително.
Заявете си нови мощности 12,5kW.

А това за подмяната на предпазители крива С а такива крива В може да ви вкара във друг филм - винаги да пада главния в апартаментното табло и да оставя цялото жилище без ток.
:partyman:
P.S. Ето нещо полезно за четене което ще ви е от полза:
НАРЕДБА 6 от 24.02.2014 за присъединяване ...

Тема "Проблем с предпазители в кооперация." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: