ivomagna написа:Благодаря,Монтирай кран след помпата и намали с него дебита на топлоносителя към колектора. Би трябвало да вдигне градусите в панела, но тогава ще имаш повече топлинни загуби по трасето вследствие на по-слабия поток.
Другото което забелязах е, че вчера когато вънка беше 30 градуса температурата на солара беше 60 и малко над 60. Нормално ли е? Тук във форума срещнах температури от порядъка на 80 / 90 градуса. Може би при мен не е ориентиран панела както трябва.
ivomagna написа:Да ясно, че площта ми е малко, по нататък ще добавя още един. Въпросът ми беше за макс. температура която достига колектора не бойлера. Ясно е, че при мен бойлера няма да се загрява много тъй като колектора е малък, но защо колектора не се загрява до 70 и повече градуса? Каква разлика има ако имаш един или два колектора на покрива, слънцето ще ги нагрява еднакво?Зависи от много неща - температурата в бойлера, площта (мощността на серпентината), изолацията.. Като ти е малка площта на панела, бавно се топли бойлера и рядко ще видиш висока температура в панела. Ако е малка площта на серпентината, то топлината не успява да се усои в бойлера и се връща в панела, който в таъв случай поддържа по-висока температура, но това не е за хвалене или завиждане. Така че както ти казаха - температурата в панела не значи нищо.