Най - вълнуващия въпрос зимно време.
idealist - специалист
И при мен помпата е настроена на топлоизточник. Имаш 20 мин. работа и после 20 почивка.
За час имаш 2/3 работа и 1/3 почивка. Разхода ти качва ли се ? Освен това съм изненадан, че
температурата при теб се отчита с точност 0.1 градуса. При мен е 0.5 градуса. Като цяло съм задал
22.5 гр. ръчен режим. Котелът може да работи непрекъснато незнайно колко време (не съм засичал). При зададена макс темп. 55 гр. котелът гори не повече от 60% от максималния разход даден в таблицата. В повечето случаи разходът варира м/у 40% и 46%.
iurimil - напреднал
Благодаря за отговора, тази настройка ме притесняваше доста. Явно, че съм я улучил.
В менюто на регулатора -> информация -> отопление->стайна температура - отчита с точност 0,1 градуса, а в обичайния изглед регулатора закръгля на 0,5 градуса. Исках да си изградя точна представа кога включва и за това го следих през това меню.
За 5 часа в този режим ми даде 0,5194 куб. средно на час, но това е с 15 мин. работа в режим БГВ и около час работа на фурна, което ме навежда на мисълта че падна разхода и то драстично. Преди в режим само на отопление с неработещия регулатор при максимална температура 50 градуса на котела и максимална мощност 20,4 kw имах 0.544 куб. средно на час.
Което за сега е постижение.

Ще му огранича утре мощноста на 8 kw и ще вдигна темпратурата на стаята на 24 градуса.
iurimil - напреднал
Най-накрая налучках настройките, спрямо особеностите на моето жилище и инсталация и котела влезе в перфектния режим.
Зададох 22.5 градуса по стаен регулатор, ограничих до 8 KW мощността на отопление и максимална температура на топлоподаване 53 градуса, а режима ръчен денонощен.
Благодаря на idealist
idealist написа:
Сподели оправи ли се грешката ?
За разхода си мисля, че е в повечко. Моят е 180 кубика.
Ръчен режим - Денонощно 22,5 градуса, подаваща вода 53 гр., бойлер 150 литра 58 гр.
Готварска печка - газови котлони.
Апартамент 70-ина кв. метра отопляема площ.
При мен се оказа решаващо да разтворя всички врати на стаите към вътрешния общ коридор, така температурата навсякъде стана еднаква, а котела не изключва често и работи с температура зададена от стайния регулатор максимум на 45 градуса.
В днешния студен ден в Шумен -10; -3 отчетох средно 0,35 кубика на час, но има разход и за готвене и БГВ, температурата на жилището е средно 23 градуса.
mimitoni - специалист
LazarGanev написа:
Ако си тук бих ти сложил Condens 2500W 2-14kW + CR100 и ще си доволен, но не знам как стои ситуацията на място, в твоя град, кой ще го пусне и сервизира - това са важни въпроси.
Лазаре, мн.благодаря за бързия и точен отговор. Извинявам се за закъснялата ми реакция но имах лични проблеми. В Ст. Загора намерих фирма /АКВА и ГАЗ/ която доставя и сервизира котлите на БОШ. А сега за да няма празно да попитам каква е разликата между топлообменниците на ВАИСМАН и БОШ. И възможно ли е тръбата с охладената вода на радиатора в приземния етаж в даден момент да е с по високо ниво от това на котлето/заради дебел каменен зид/. Още веднъж БЛАГОДАРЯ.
LazarGanev - "Велик майстор"
Топлообменниците им са коренно различни и това често е повод за спекулации. На Висмана представлява една хоризонтално разположена серпентина от сплескана тънкостенна неръждаема тръба, а горелката е цилиндрична, разположена хоризонтално по оста на тази серпентина. Това е технологично много лесен за изработка топлообменник. Иска обезвъздушаване по специален качин. При Боша топлообменникът е медна серпентина, залята със силициево-алуминиева сплав. Тази отливка-цилиндър (по-скоро конус) е много специално оребрена отвътре, където е пламъкът на горелката - все едно бодли на таралеж, които се обтичат от изгорелите газове и се получава много добър топлообмен - голяма топлообменна площ при малки външни габарити на топлообменника. Оста на оплообменника е вертикална, горелката също е цилиндрична, като изгорелите газове се движат отгоре надолу. Не се наемам да твърдя, че единият оплообменник е по-добър от другия, както някои се опитват да спекулират. И двата са добри, крайният резултат като КПД е един и същ, само дето единият е по-компактен. Някои търговци излизат с твърдението, че неръждаемият топлообменник бил вечен, пък аз съм виждал спукан от неправилна употреба (с един радиатор). Не знам дали единият е по-вечен от другия, не искам да изкарва нито 1000, нито 100, нито 50 години, но искам да си върши работата безпроблемно 15-20 години, колкото е проектоживота на един такъв котел.
Колкото до тръбите на инсталацията - можеш да ги разполагаш както си искаш :)
idealist - специалист
mimitoni,

Точно тази фирма ли избра ?
mimitoni - специалист
idealist написа:
mimitoni,

Точно тази фирма ли избра ?
Колега, мои съкварталец е ползвал услугите им преди две години и е доволен. Аз все още нямам ангажимент с тях. Само разговаряхме.Сподели ако има нещо. :?
mimitoni - специалист
Здравеите. Тези дни ми предложиха да закупя ВИСМАН- ВИТОДЕНЗ- 111 W с водосъдаржател 46л. Ще съм благодарен за всякакви коментари :? :?
boian_st - помощник
mimitoni написа:
Здравеите. Тези дни ми предложиха да закупя ВИСМАН- ВИТОДЕНЗ- 111 W с водосъдаржател 46л. Ще съм благодарен за всякакви коментари :? :?

Здравей казвам се Боян и аз съм от Казанлък и съм задействал процедура по изграждане на отоплителна и газова инсталация.В момента чакам оферти от две фирми за изграждане на всичко(тръби,радиатори,котли всичко по системата).Ти до къде си стигнал.Ако искаш това е моя телефон 0898743981 обади се да обсъдим възможности и идеи.

Тема "отопление на газ - избор на котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: