• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Christo - майстор
Както казват колегите, не е голяма сумата, купи го, пробвай, и ако те задоволява резултата, пей сърце! Аз съм скептичен, защото доста пещи с регулиране на температурата съм проектирал и настройвал. Пещи, не тенджери, има разлика все пак, но ти казвам, че нещата не са така прости, както изглеждат. В регулатора има PID контрол. Именно заради този контрол са скъпи регулаторите. Това са едни дебели сметки. Усещам как проф. Наплатанов ни гледа строго отгоре.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0 ... 0%BE%D0%B2 Захранването не се подава постоянно, а на къси импулси с различна продължителност, които пресмята PID контролът. За това е добре да се ползва солид стейт реле(SSR), което е тиристор, или симистор, със съответното управление, оптронна изолация и тн. Иначе, ако елементарно се спре тока при достигане на температурата, тя по "инерция" се вдига още известно време. После започва да спада и ако се включи тока при достигане на температурата "отгоре в посока надолу", тя продължава да спада още известно време, нищо че вече е подадено захранване. С колко температурата ще обикаля около исканата стойност зависи от масата на загрявания обект, от масата на нагревателя и от други работи. И още нещо, дори нищо да не правиш с течността, температурата няма да се кротне никога. Ще обикаля около исканата. Ако не те притесняват тези отклонения в температурата, можеш да икономисаш всичките тези неща.
ig_ivanov - специалист
Поддържането на температурата на 50л вода на 90 градуса с един градус точност не е никак лесна задача. С най-простата математическа операция се получава, че регулиращият уред трябва да притежава точност >1%. Отделно от това има много входящи променливи, които трябва да се вземат предвид- примерно материала и формата на съда, вида на топлоизолацията, скоростта на движение на водата и т.н. На първо четене на задачката излиза, че няма да се разминем само с един нагревател, а ще трябва многоточково загряване, т.е. няколко нагревателя разположени в различни части на съда. Няма да се размине и без многоточково измерване на температурата. С няколко думи: трябва контролер със съответния регулатор вътре, който поддържа няколко датчика и няколко изхода едновременно. Отделно от това има и труд по самия съд- избор на подходящи нагреватели, монтаж, изолации и т.н.
8180 - майстор
ig_ivanov написа:
Поддържането на температурата...
+1
Според мен не е достоверно вярно, че е необходима такава точност (малък хистерезис при двупозиционно или ПИД), предвид и споделеното времето.
Всеки занаят е сложен и има специфики, но далеч не всички са с "космически" изисквания.
kiddo69 - напреднал
Благодаря на всички, които се включиха в темата. Предполагам, че това, което ми трябва е нещо такова- http://www.aliexpress.com/item/Digital- ... 63674c010d
и това е с презастраховка. Защото пак да поясня...
moimoimoi написа:
за да се подържа в тесни граници температурата на водата трябва съда за готвене да е добре изолиран/с двойни стени и дъно с топлоизолация/ за да се избегнат температурните загуби и промяна на температурата
По- горе съм споменал, че ползвам хладилна кутия за бира- от това по-добър портативен топлоизолатор за домашни условия- не се сещам. Температурата тук пада с около половин градус на час без никаква намеса. Не ми е необходим нагревател с голяма мощност, защото първоначалната температура на водната баня ще е много близка до тази, която искам да поддържам-т.е. наливаме гореща вода от чешмата, доливаме вряла вода докато достигнем желаната температура и от тук насетне трябва само да се поддържа. Аз и така си готвя без никакви проблеми неща, които изискват 2-3 часа за приготвяне, но има други, които искат 36-48ч. -
http://rnews.bg/%D1%81%D1%83-%D0%B2%D0% ... %BD%D0%B8/
n_a написа:
Признавам, чак сега разгледах нещото от линка в началото на темата.
:lol:
Сигурен съм, че не си единствен :-D
ig_ivanov написа:
Поддържането на температурата на 50л вода на 90 градуса с един градус точност не е никак лесна задача. С най-простата математическа операция се получава, че регулиращият уред трябва да притежава точност >1%. Отделно от това има много входящи променливи, които трябва да се вземат предвид- примерно материала и формата на съда, вида на топлоизолацията, скоростта на движение на водата и т.н. На първо четене на задачката излиза, че няма да се разминем само с един нагревател, а ще трябва многоточково загряване, т.е. няколко нагревателя разположени в различни части на съда. Няма да се размине и без многоточково измерване на температурата....
Да, 90 градуса трудно ще се поддържат, но това беше - как да се изразя - максималната евентуална температура, която ще ми трябва. По принцип работната температура ще е в диапазона 55-65с. А проблема с циркулацията на водата... по горе съм писал- "бълбочник" от аквариум трябва да стане. В рамките на шегата- може и някоя стара ултразвукова пералня :-D
И пак Благодаря на всички, които взеха участие в дискусията. Пък да видим какво ще направим.
Почитания
8180 - майстор
Колега kiddo69,
Искрено желая успех, но трудно (не е невъзможно) ще стане, ако само с псевдо "научни" и "технически" термини от "провинциални източници" се поддържа една "МАНИЯ" .
Ще ми се да стигнеш до нивото, когато ще отличиш джолан приготвен при 56,6°С/48h от друг 55°С/49:15:36h.
Аз не бих могъл, а Звездев лъже или е невярно цитиран от неизвестен "журналист/-ка".
Няма и как без такива бабино-френски "сказки" да вземеш 10х за една манджа.

БАБИТЕ ни не са чували за ПИД-регулиране на боба!!! :)

Апропо, избраният от теб контролер ИЗМЕРВА температурата с точност ± 2°С (преведено на кулинарен език), а с колко ще регулира - божа работа, но това НЕ Е проблем според мен. Забрави точността, по-скоро намери надеждно решение, ако работиш със скъпи продукти - да не се "зяносат" при дефект.
И си свиркай.
За десети от градуса раздувай на "специалните" клиенти и прости журналистки - те все едно не "вдяват" от градуси, но ще се хвалят за какво са дали 100лв. - добра и потенциално успешна реклама за су-таргет групата.
Успех!

П.П. Съвсем доброжелателен съм - имам някаква представа от техника и реклама. Обичам и джолан. :)
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Та ...
Това готвене го постигам с фурна и глинен гювеч.
Капакът замазвам с гъста брашняна каша, фурната на слабо и от вечерта до обяд е готово и най-прекасно.
ktamen - специалист
8180 написа:
Колега kiddo69,
Искрено желая успех, но трудно (не е невъзможно) ще стане, ако само с псевдо "научни" и "технически" термини от "провинциални източници" се поддържа една "МАНИЯ" .
Ще ми се да стигнеш до нивото, когато ще отличиш джолан приготвен при 56,6°С/48h от друг 55°С/49:15:36h.
Аз не бих могъл, а Звездев лъже или е невярно цитиран от неизвестен "журналист/-ка".
Няма и как без такива бабино-френски "сказки" да вземеш 10х за една манджа.

БАБИТЕ ни не са чували за ПИД-регулиране на боба!!! :)

Апропо, избраният от теб контролер ИЗМЕРВА температурата с точност ± 2°С (преведено на кулинарен език), а с колко ще регулира - божа работа, но това НЕ Е проблем според мен. Забрави точността, по-скоро намери надеждно решение, ако работиш със скъпи продукти - да не се "зяносат" при дефект.
И си свиркай.
За десети от градуса раздувай на "специалните" клиенти и прости журналистки - те все едно не "вдяват" от градуси, но ще се хвалят за какво са дали 100лв. - добра и потенциално успешна реклама за су-таргет групата.
Успех!

П.П. Съвсем доброжелателен съм - имам някаква представа от техника и реклама. Обичам и джолан. :)
Много точно и изчерпателно мнение. 100% съм съгласен с него.
А по темата - Аз бих сложил нагревателя на дъното, както е при бойлера. Може и с обикновен бързовар или някакъв котлон под съда. Ако нагревателя е долу, няма да е нужно специално разбъркване, естествената циркулация на водата ще е достатъчна. Регулирането с термостат, пак от бойлер. Точността не е 1 градус, ама това не ми се вижда важно. Избраното сега регулиране не е по-точно от бойлерния термостат.
Christo - майстор
Човекът питаше за един градус и аз за един градус писах..... Той да си преценява трябва ли му този градус или не. За боба и аз си мисля, че не е чак толкова фатално, но пък не съм професионален готвач, от де да знам? Мерил съм водата на изхода на един Варненски бойлер, разликата беше +12 градуса от зададената. Унас имаме една доста маркова германска фурна за вграждане. Цифрова индикация, сензорни бутони и тн. Космически кораб, с две думи. Задавам 250 градуса на фурната, след като ги достигне я спирам и индикацията както показва 250 градуса, ги сменя на 290 и почва да изстива. Такива ми ти работи. Кога лъже, дали при затоплянето, дали при изстиването, мътна работа.
ktamen - специалист
Термостатът на бойлера не е бил градуиран правилно. В действителност хистерезисът му е много по-малък от 12 градуса. Пробвай го няколко пъти и ще се убедиш, че всеки път водата си излиза с една и съща температура, плюс минус 2 градуса. Пък и самият хистерезис може да се регулира.
А един градус е изключително висока точност, PID контролът може да помогне твърде малко за постигането и. 50 кила вода са много инертно нещо и PID контрол за тях ми се струва напълно излишен
А всъщност разните модерни печки, като Адакс примерно, претендират за 10 път по-голяма точност, ама това си е просто рекламен трик.
Не, че е непостижима такава точност, ама е безсмислена за квато и да е манджа и би била безумно скъпа.
Christo - майстор
Чешем си клавиатурите май.... Къпем се с топлата вода от горния край на бойлера. Тя слиза надолу по тръбата и се охлажда от постъпващата студена вода. Датчикът е в студената област и нагревателят е постоянно включен. Колко е студена студената вода? Ами най-различно. Каква е температурата на топлата вода? Един господ знае! Какви два градуса, какви пет лева? Не се заяждам, да знаеш! П оздрави и успех!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Прецизно регулиране на температура на водата." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: