Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lov - майстор
Айде една каръщина от мене съвсем прясна. :lol:
Взех да оправям пластините на един вече разпадащ се контакт но с една отвертка дето на времето вървяха в комплекта инструменти на нашенските велосипеди. Кат бастисаха завода един приятел ми даде половин кофа с такива и съм разпилял на всякъде за по лесно да не търся. Та ръгам аз и главата ми избръмча чак и то здраво щото чепика мокър а също и плочата. Както и да е щом пиша значи съм оживял :)
С тези отвертки и друг път съм работил под напрежение. Дръжката е полиетилен или нещо подобно. Ама каръщина е че след като им направих дисекция се установи при шприцването на пластмасата в калъпа е попаднала и една яка стоманена стружка. Ай сега това не е ли каръщина и баш на мен да се случи. :x
georgi_ka - напреднал
Като се замисля май няма човек който се занимава с това да не го е прал тока .
Два скорошни случая.Свързвам кабели в една разкллонителна кутия и съм спокоен понеже съм изключил АП само на този кръг,но таблото е коридора а аз в една стая.Обаче собственика заварява нещо на двора,изключва му АП и вижда че и двата са паднали и ги вдига.Един от кабелите(по-дълъг)ме перна по главата,хем бях на дървена стълба,но много се потя и добре че не паднах от стълбата.
Втория сменявам един контакт на тясно място долепен за един фризер и естествено потен.Включвам фризера и ме разтресе от корпуса на фризера.Отварям пак контакта всичко нормално обаче нулата се губи понякога.Дръпнах по-силно и нулевия проводник се скъса,държал се е само на изолацията.
BgGhost - напреднал
Най-лошия ми спомен е с един мой стар компютър преди 10г, накратко правя му захранването. Почвам да го сглобявам, но викам я чакай първо да го пробвам, но решавам да включа целия компютър. Махнал съм ламарините отстрани, включително капака на захранването и компютъра е изправен - просто за тест, след като го включих и всичко беше точно реших да го сложа легнал, за да го сглобя докрай. По първичен инстинкт знам, че след захранването всичко е на 12в или по-малко пък и не докосвам нищо там, но в бързината забравех, че съм махнал капака на захранването. :lol: Хващам компютъра с лявата ръка - свита и ще го слагам легнал, но средния ми пръст докосва захранването, вече не помня какво точно, но средния ми пръст влиза вътре и от там, аз не можех да го пусна. Това е най-лошия ми спомен защото продължи повече от 3-4 секунди и понеже бях приклекнал се опитах да се дам назад - да седна или направо да се хвърля щеше да е най-добре. :lol: Така целия компютър идва с мене назад и кабела успя да се откачи от захранването. От тогава внимавам повече и почти не ми се случвало, но тази случка беше страшна, защото ми се стори много дълго -даже имах изгорено на пръста. :|
nikolovvd - майстор
Толкова пъти ме е удрял тока, че не мога да откроя някой по фрапиращ, но един любопитен бих споменал.
Преди много години, някъде 1985 май беше, бях студент и помагах на един приятел да слага тапети.
Характерно за това време бе режима на тока и човека си бе пуснал жица от коридора до банята/тоалетната от акумулатор и си светеше с една крушка 12 волта. Не знам как бе свързал нещата, но явно някъде е допрял фазата, защото като слагах тапета в коридора ме удари тока и естествено изпуснах тапета. Само да подчертая, че това се случва през изолацията на кабела. След третото изпускане реших да излъжа тока и успях. Преди да допра жицата вече бях залепил по-голямата част от тапета за стената и така веригата се затваряхе през тапета, а не през мен. Обаче при допира на тапета до жицата, при това през изолацията, тапета се прогори на мястото на контакта с изолацията.
Та от тогава нямам вяра на изолаиция.
engineer - специалист
Бе и аз съм се хапал с тока, ама имам една доста забавна случка от преди 20г:
Та седим си ние в Тенническия (във Варна) и слушаме мега скучна лекция. При това в лабораторията по ел. измервания. И щото скука, разбиршли, блеем си ний кой по тавана, кой през прозореца, щото готино времето... та колегата Георги от Търговище дето все го переше тока и той си зяпа и гризе клечка за зъби. По едно време гледам го, прицелил се с клечката в контакта на лабораторната маса. Викам му значи: Кво прайш бе, маскара!!! и се засилвам да го дърпам за ръката. Ма говедото яко и все пак успя да я натъпче шиб*ната клечка. Шансовете би трябвало да са 50х50, ама по други едни закони уцели грешните 50%. И клечката както беше обилно наплюнчена....и аз го държа за ръката....чак не ми се разказва продължението.

Ай скоро следваща тема: как направих най-късото си късо.
щото там наистина много ме бива.
nikolovvd - майстор
В тези лаборатории често се мереше тока на първите 4 блока на Козлодуй, най-вече от колежките.
А 5-ти и 6-ти още ня бяха построени или по-точно 5-ти не беше готов, а 6-ти още го нямаше. :lol:

Тема "Опитах се да светна като крушка - кой, как го е удрял тока" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: