Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
fbr - майстор
Има ли някакво изискване по което си вкарал къщата толкова навътре в имота. Бих я изнесъл на границата, нали искаш градска къща, няма да има чистене на сняг преди тръгване на работа. А и градината ще стане достатъчна за развиване на всякакви фантазии.
u2k - помощник
nelim написа:
С какъв софтуер го чертаеш това?
С това http://www.homestyler.com/floorplan/
nelim написа:
Детската ми се вижда далеч от спалнята, няма обособена зона за спане, реално спалнята ви се пада преходна.
Моето 20 е да изнесеш всекидневната част в десния край (където е спалнята) - така ще може да си направиш и веранда към двора, а в лято да остане спалната зона с 2 отделни баня/тоалетни, хем като са близо ще ти е по-лесно с ВиК частта, че така си доста разхвърлян с 2-те тоалетни и кухнята :)
Направих чисто нов вариант
Изображение
https://prnt.sc/hwbiuh
fbr написа:
Има ли някакво изискване по което си вкарал къщата толкова навътре в имота.
Да , 5 метра от към лицето на имота.
radius - майстор
Ще те помоля да си избистриш за себе си какво искаш и после да публикуваш за обсъждане. Какъв е смисъла всеки ден да се пише за коренно различни планове. Аз чертах 2 месеца планове, преди да се допитам до форума.
u2k - помощник
radius написа:
Ще те помоля да си избистриш за себе си какво искаш и после да публикуваш за обсъждане. Какъв е смисъла всеки ден да се пише за коренно различни планове. Аз чертах 2 месеца планове, преди да се допитам до форума.
До последният план, стигнат благодарение на по-горните коментари и съвети...
nelim - специалист
Мен последния ми допада.. а като гледам и котелното къде си го сложил - нали се чудеше какво да правиш оная тухлена постройка там, която си е законна, ако е достатъчно голяма, ползвай я за котелно пък си разшири всекидневната ;)
radius - майстор
Еми хубаво, щом ти помага това. Дано не изгубят интерес мераклиите да помагат.
u2k - помощник
Мисля вече да престъпя към среща с архитект.

Ето какви въпроси ми изникнаха:
Геоложко проучване кога се прави?
Възможно ли е къщата в ниската си част на деневелацията да бъде вдигната на колони?
Едноскатов покрив по скъпо ли излиза от двускатов?
Руди - майстор
Последният вариант е доста приемлив. Можеше да са малко по-големи помещенията, но все пак става дума за "компактна къща".
Разполагането на входа, санитарните възли и котелното на север е позволило три южни стаи.
Спалните вече не са разпилени из цялата къща, а събрани и банята е в близост. Кухненското обзавеждане е на плътна стена, което
позволява оползотворяването на мястото с долни и горни шкафове. Верандата от изток е допълнителна опция за разширяване на дневната
през топлите месеци.
Бих добавил малки прозорци за проветряване на банята, тоалетната и котелното. Една допълнителна врата на коридора към спалните
ще ги изолира от шума от входа и дневната и от студа. Добре ще е да се предвиди някаква козирка над входа или по-голяма
стреха от север.
Ще трябва да се мисли за склад, може би другата постройка да се постегне. Може да се опита оползотворяване на подпокривното
пространство, коридорът допуска една "падаща" стълба, ако се предвиди и един метър надзид в края, ще се получи прилично
пространство под покрива.
А това, че външно формата е на трафопост, на мен не ми пречи.
Успех!
Руди - майстор
Геоложко проучване кога се прави?
Геоложкото проучване се прави в началото, за да има
конструкторът данни за фундаментите.

Възможно ли е къщата в ниската си част на деневелацията да бъде вдигната на колони?
Възможно е, това оскъпява пода - вместо настилка ще стане плоча - ще се прави в
кофраж и ще поеме повече армировка. Ако това място отдолу няма да се оползотворява
(склад за дърва например), не си струва.

Едноскатов покрив по скъпо ли излиза от двускатов?
Всъщност не. Едноскатния покрив е най-прост и лесен,
с най-пълно оползотворяване на цели керемиди и най-малък
риск от протичане. Имаш да иззидаш и два триъгълника,
може да си оставиш отвори за проветряване.
u2k - помощник
Руди написа:
Може да се опита оползотворяване на подпокривното
пространство, коридорът допуска една "падаща" стълба, ако се предвиди и един метър надзид в края, ще се получи прилично
пространство под покрива.
Добра е идеята!
А дали ако се направи едноскатов покрив - ниската част да е към север, а високата към юг- ще може да се оползотвори пространството над южните спални, а над всекидневната да е директно покрив /да стане с висок таван помещението/

Тавана може ли да е гредоред и да може да се ползва ?

Тема "Компактна къща - проект, документи, строеж, реализация..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: