• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 17
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bavareca7778 - специалист
Абе искам да питам и за бойлера нещо ...... той си е отделно но минава прес Ключ водщ се бойлерно табло. Та каква му е неговата роля и може ли без него ...ако може сега е момента да разбера преди да съм замазал кабелите.На самия бойлер си има копче и нещо не схващам каква е идеята на второто ??????? Купих си чисто нов и днес реших да го връзвам но там с тези дебели кабели се оказа ужасно гадно. Едно че се налойи да правя по голяма дупка от зад за да минат 2 кабела по 4 квадрата и от горе на всичкото са направили едните клеми да се завиват от зад ...тоест че трябва тези кабели доста да излизат от кутията че да успея да ги стегна а как ще ги пребирам не знам .В крайна сметка счупих ключа от натискане :) Та ако мога и без него да мина ще е още по добре , че да не купувам друг.
nikolov333 - майстор
Можеш и без него, но е добре да имаш ДТЗ.. Има си правила за свързване на такива табла и не знам доколко ще ги спазиш, при свързване сам, а е опасно и за живота ти.
П.П. Това с един кабел до р.кутия е само за икономия, но за сигурност е добре, кабелите и кутиите да са две в стаята, а най-добре е захранването на контактите да е кръгово. Днеска псувах инсталацията в панелката у нашите, понеже в едната стая захранването на единствения контакт е прекъснато някъде и добре , че сме на последен етаж, та ползвах каратаванчето да пусна нова линия от вън през една от терасите.. Друг въпрос е, че инсталацията е не документирана и един Господ знае, кое от къде е..
iliya_i - майстор
Най-важното при такова табло и двупроводна инсталация е нулата да не се прекъсва от ключа. Свързва се на клема, дето не минава през ключа.
А като казваш, че кабелите са с плетена изолация, те не са ли прекарани в тръби и няма ли възможност да изтеглиш нови по същите тръби?
нед окт 28, 2018 7:15 amiliya_i написа:
Най-важното при такова табло и двупроводна инсталация е нулата да не се прекъсва от ключа. Свързва се на клема, дето не минава през ключа.
А като казваш, че кабелите са с плетена изолация, те не са ли прекарани в тръби и няма ли възможност да изтеглиш нови по същите тръби?
Да ... има една отделна клема на корпуса и мога там да хвана 0 и да не минава през ключа. Така че като по лесно ще е ако е там нулата.
До колкото до тръбите кабелите не минават , те са от някаква твърда хартия които също са станали пластмаса. Хубавото е че откачам двата кабела , завивам ги на едни клещи и дърпам ....кабела си излиза заедно с трабата и ето ти канал :)
нед окт 28, 2018 1:04 amnikolov333 написа:
Можеш и без него, но е добре да имаш ДТЗ.. Има си правила за свързване на такива табла и не знам доколко ще ги спазиш, при свързване сам, а е опасно и за живота ти.
П.П. Това с един кабел до р.кутия е само за икономия, но за сигурност е добре, кабелите и кутиите да са две в стаята, а най-добре е захранването на контактите да е кръгово. Днеска псувах инсталацията в панелката у нашите, понеже в едната стая захранването на единствения контакт е прекъснато някъде и добре , че сме на последен етаж, та ползвах каратаванчето да пусна нова линия от вън през една от терасите.. Друг въпрос е, че инсталацията е не документирана и един Господ знае, кое от къде е..
Не знам дали говорим за едно и също но етона това му викам бойлерно табло или аз греша нещо. Има един ключ вътре и една клема с болтче на корпуса.
Това за нулата да не се прекъсва четох доста но не знаех преди да счупя ключа. ДТЗ не мога да сложа понеже няма да се кърти съвсем всичко... Идеята ми е сега само да махна стария централен кабел и да пусна нови до всяка стая с разпределителна кутия. И преди имаше такъв ключ но беше с две копчета и контакт което пускаше една печка с реотани на стената на банята , която разкарах като и направих ремонта. Сега взех такъв и за контакта пуснах отделен кабел, преди работеше с мостче от кабела на бойлера. Явно и на времето не са знаели като мен че нулата не бива да се прекъсва но сега поне си имаме форуми и може да прочетем тук там и да си зададем въпросите. :)

Прикачен файл

product_large_72407.jpg
product_large_72407.jpg (32.68 KиБ) Видяна 3204 пъти
Моя брат е ел техник от 20 години но в Испания и доста си говорих с него но едва ли ще послушам неговите съвети от финансова гледна точка.Там пускали до всеки един уред, контакт и всичко което работи с ток с отделни предпазители.Слагали една дебела тръба и от там минавали всички кабели .... единични , по цветове и многожилни. Бях му снимал нашите така наречени мостови кабели и като ги видя каза, че ако сложи такъв кабел там ще го убият с правата лопата :) Той прави инсталацията на майка и ако видите таблото ще ви хване окото....Двустаен апартамент с 28 предпазителя.
kozl - майстор
нед окт 28, 2018 12:54 ambavareca7778 написа:
Абе искам да питам и за бойлера нещо ...... той си е отделно но минава прес Ключ водщ се бойлерно табло. Та каква му е неговата роля и може ли без него ...ако може сега е момента да разбера преди да съм замазал кабелите.На самия бойлер си има копче и нещо не схващам каква е идеята на второто ??????? Купих си чисто нов и днес реших да го връзвам но там с тези дебели кабели се оказа ужасно гадно. Едно че се налойи да правя по голяма дупка от зад за да минат 2 кабела по 4 квадрата и от горе на всичкото са направили едните клеми да се завиват от зад ...тоест че трябва тези кабели доста да излизат от кутията че да успея да ги стегна а как ще ги пребирам не знам .В крайна сметка счупих ключа от натискане :) Та ако мога и без него да мина ще е още по добре , че да не купувам друг.
Идеята на прекъсвача в бойлерното табло е да е на удобно място и по-далеч от бойлера. И така за удобство да се спира тока към бойлера като не се ползва, вместо да се бърка в ап.табло. И също така при авария в бойлера, да има възможност по-бързо и лесно да се прекъсне веригата към бойлера. Е това може да стане и от ап.табло, но нито ще е по-лесно нито по-удобно и освен това може би неизпълнимо за някои, които в нужда няма да се сетят, за ап.табло, а и едва ли ще са посготвени кой предпазител да изключат.
От сутринта чета за това бойлерно табло и чета и чета и ок разбрах че нулата не бива да се прекъсва от бойлерното табло. Да ама това копче вътре си има лампичка и защо си мисля че без нула няма да светне ? Единственото за което се сещам е да свържа нулата от таблото и от бойлера зад ключа и да пусна едно мостче от същата нула кум ключа за да светне кампичката ???? Ако има друг начин за свързване моля да го споделите понеже не виждам смисъла защо ако нулата трябва да директна то копчето обаче казва ще сложиш и нулата тук ? Другия вариянт който се сещам е да пусна нула от контакта на бойлерното табло понеже е с отделен кабел ..... и да не закачам изобщо нулата за бойлера ????Много ми се иска да спазя всичко по учебник и да пусна нов кабел до бойлера с 3 жила но не ми се иска да къртя току що ремонтираната баня..... Този ремонт с таблото не беше предвиден когато правих банята :)
sts - специалист
В общият корпус на бойлерното табло избягвам да вкарвам кабели от два т.к.
При ремонт има опасност да се изключи само единият т.к. а другият да остане под напрежение.
Нула за лампата се взема от т.к. на бойлера.
nikel - специалист
нед окт 28, 2018 8:13 ambavareca7778 написа:
Моя брат е ел техник от 20 години но в Испания и доста си говорих с него но едва ли ще послушам неговите съвети от финансова гледна точка.Там пускали до всеки един уред, контакт и всичко което работи с ток с отделни предпазители.Слагали една дебела тръба и от там минавали всички кабели .... единични , по цветове и многожилни. Бях му снимал нашите така наречени мостови кабели и като ги видя каза, че ако сложи такъв кабел там ще го убият с правата лопата :) Той прави инсталацията на майка и ако видите таблото ще ви хване окото....Двустаен апартамент с 28 предпазителя.
На вилата стая, хол, кухня и баня имам 12 бр. предпазителя.Не икономисвам средства при направа на ел. инсталацията и таблото /един АП е 5-6 лв. /
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 17

Тема "Свързване на ел табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: