Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
gnt69 - майстор
нед ное 29, 2020 3:48 pmiliqn87 написа:
Решено е, ще го правя с метална конструкция,. В задната част ще го подпра с 3 метални колони 10х5см(достатъчни ли ще са), които ще анкерирам в земята и в оградата.
Тези тиъгълници 20бр. къде точно трябва да ги заваря, колоните са 6бр. по 2 планки на колона стават 12бр. Останалите 8бр не ми е ясно за къде са.
Също така нямам никаква идея когато е от метална конструкция как да направя покрива. Върху металната конструкция слагам плоскости и отгоре черната хартия или не е това начина. Все още се чудя дали да е с кетремида илис битум.
Ето слагам снимки на конструкцията къде са монтирани триъгълниците. Трябват ти 6 планки квадратни 20х20 разпробити за да анкерираш колоните към бетона. От там нататък ти трябват триъгълници за укрепване на конструкцията. От квадратна планка 20х20 режеш на 2 и имаш 2 триъгълника. Колкото повече по добре.

Прикачен файл:
Прикаченият файл 7.jpg вече не е достъпен

Аз лично не бих сложил поцинкована ламарина никъде в къщи. Не знам колко струва ама и не ми се занимаваше с много операции като монтиране на
метални керемиди, топлоизолация, обшивка отдолу, още бояджилъци.
Затова предпочетох сандвичпанели. Един приятел ми ги поръчва и покрай неговите 2000 квадрата моите 5 сантиметрови покривни се вързаха по 22 лева квадрата. Ето виж как е отдолу.

Прикачен файл:
Прикаченият файл 9.jpg вече не е достъпен

Прикачен файл:
9.jpg

За коледа пък има къде да слагаш украсата.

Прикачен файл:
7.jpg
schuldiner - майстор
gnt69, за всичко си прав и много добре ти се е получило, обаче въобще не съм съгласен да се слага термопанел на открит навес - няма смисъл. Далеч по-изгодно и здраво е с високопрофилна ламарина 1 мм.
В случая Илиян смята да го затваря, затова панелът е оправдан.
gnt69 - майстор
пон ное 30, 2020 12:34 amschuldiner написа:
gnt69, за всичко си прав и много добре ти се е получило, обаче въобще не съм съгласен да се слага термопанел на открит навес - няма смисъл. Далеч по-изгодно и здраво е с високопрофилна ламарина 1 мм.
В случая Илиян смята да го затваря, затова панелът е оправдан.
Без топлоизолация пече. Пробвай на лято си доближи ръката до ламарината и сподели. Без топлоизолация под навеса е плюс 4-5 градуса от околната температура.

Тая сутрин рязко сезона на открито приключи.
Прикачен файл:
zima.jpg
Последна промяна от gnt69 на пон ное 30, 2020 9:16 am, променено общо 1 път.
schuldiner - майстор
Тоест на припек е по-хладно, отколкото под тенекиена сянка на 2,50 височина и без стени? Да не издребняваме, сложил си сандвич, щото ти е дошъл изгодно, а и има достатъчна структурна здравина. Казвам само, че 1мм ламарина е по-добре от двете по 0,5мм в панела, дето дори не са толкова...

Малко оффтопик, но и Руди беше питал защо се монтират с малък наклон или нещо подобно. За икономия и понеже се хлъзга, за да може да се работи. Но има доста недостатъци, особено в мръсните ни градове. Например във Варненската Западна промишлена зона, а и не само там, има ясно изразена киселинност на сутрешните мъгли. Не знам какво точно има в прахоляците, ама като се налепят по снадките плюс мъглата, която идва от Девня... виждал съм панел, некитайски, да корозира за има-няма 10 години до пълен разпад - почти като подкалниците на любимата ми астра. Ако е по-стръмен по-малко ще задържа мръсотия. И немаловажно, на стръмното не кацат гларуси. Не съм само аз, дето имам дупка в тавана на колата от непочистена навреме куришка.
gnt69 - майстор
пон ное 30, 2020 9:04 amschuldiner написа:
Тоест на припек е по-хладно, отколкото под тенекиена сянка на 2,50 височина и без стени? Да не издребняваме, сложил си сандвич, щото ти е дошъл изгодно, а и има достатъчна структурна здравина. Казвам само, че 1мм ламарина е по-добре от двете по 0,5мм в панела, дето дори не са толкова...

Малко оффтопик, но и Руди беше питал защо се монтират с малък наклон или нещо подобно. З
Като стоиш лятото под напечен навес без изолация все едно си включил инфраред печка на тавана. А наклона е малък заради прозореца на кухнята, вижда се на снимките. Наклона е на метър 10 сантиметра, светло отпред 2.20 отзад 2.60. Варианта беше или метални керемиди и толоизолация с обшивка, или сандвич панели. Имаше вариант и сандвич с форма на керемиди ама отпадна че много пари.
iliqn87 - помощник
Привет отново.!
След дълго обикаляне и сверяване на цени на желязо по борсите се оказа, че последните 6 месеца цената ми се е повишила 30-40%.
Поради тази причина категорично се отказах от навес с метални профили и пак се връщам дървенията с керемиден покрив.
Сегабмоля специалистите да кажат според тях каква хоризонтала да сложа на 8м с една подпора в средата, че да не увисне.
И какъв размер да са ребрата дълги 4м, които също не трябва да увисват. :)
Готов съм да чуя всякакви идеи и съвети.
Повтарям идеята е едноскатен навес 8х4м, с наклон към моят двор, залепен за ограда бетонни блокчета. Ще го затварям с дограма отпред и едната страница.
Руди - майстор
Ребрата са лесни.
Ако слагаш леки керемиди - ламаринени, битумни
или термопанели, 8/12 през 50 см носят 100 кг сняг.
Ако керемидите са керамични, трябва да са
6/14 или 5/15 през 50 см пак за 100 кг сняг.
Поповете бих избрал 14х14 пък гредата отпред
14х18 или 14/20 пак зависи от керемидите.
Разбира се, въпросът как се укрепва надлъжно
в предната част остава - някакви паянти, Х - връзки
и прочее все ще пречат. "Г" и "Т"-образни планки
във възлите закоравяват само частично, освен ако не
са някаква усилена ръчна изработка.
schuldiner - майстор
Сега като види цената на дървения материал с тези размери, пак ще се върне на стомана...
По първия проект не беше цяла 8м, а с междинно подпиране, т.е. 4 м светло. За мен е още по-добре три отвора по 2,65, като средният е за вход и всички ограничения за материала падат. Ама каквото заданието, такова му смяташ.
По-практично на 4 м е вместо ребра 8х12 /сечение 96 см2/ да се ползват две по 5х10 /сечение 100 см2/хоризонтално и наклонено с разпънки между тях. Хоризонталното е готова основа за окачен таван.
iliqn87 - помощник
пон дек 21, 2020 9:45 pmschuldiner написа:
Сега като види цената на дървения материал с тези размери, пак ще се върне на стомана...
По първия проект не беше цяла 8м, а с междинно подпиране, т.е. 4 м светло. За мен е още по-добре три отвора по 2,65, като средният е за вход и всички ограничения за материала падат. Ама каквото заданието, такова му смяташ.
По-практично на 4 м е вместо ребра 8х12 /сечение 96 см2/ да се ползват две по 5х10 /сечение 100 см2/хоризонтално и наклонено с разпънки между тях. Хоризонталното е готова основа за окачен таван.
Весела Коледа на всички!

Добре, ако сменим малко идейния проект:
Отпред 3 отвора х 2,65м, с подпорки на колоните за укрепване, отзад същата работа като отпред с изключение на подпорките.
Ребрата ще ги направим на 4,60м, като ще са подпрени с предните колони(трегер) на четвъртия метър. Затварянето с дограма ще го направя след време от външната страна на колоните, защото ще пречат подпорките. Има ли вариант ако е на 3 отвора отпред да се елиминират въпросните подпорки?
Сега по този проект какъв размер да са:
Колоните(вертикалите)
Хоризонталите(трегерите)
Ребрата 5м, от които ще използвам 4,50м - 4,70м.

Бетонът е излят с ширина 5м, затова си позволявам да пусна по - дълги ребра.
Руди - майстор
Без подпорки, без ребра, без топлоизолация и окачен таван.
Термопанел поне 100 мм, с ламарини 0,5 мм.
Термопанелите нямат проблем с дължините!
По-горе колегата беше казал - жертвай една ос за Х.
Колони 12х12, столици 12х16, диагонали 5х12.

Прикачен файл:
nav4-2.JPG
nav4-2.JPG (50.73 KиБ) Видяна 2011 пъти

Тема "Дървен навес 8х4м" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: