Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
LazarGanev - "Велик майстор"
нед дек 20, 2020 2:53 pmgogo7777 написа:
Не ми се чете за тоци.
Ами хубу, ама само ръсиш бисери :-D
fbr - майстор
нед дек 20, 2020 9:14 amkozl написа:
[
Електромева не измерва време. Механичните даже нямат часовник.
Аз пък казвам че мерят време. Ако се засече времето между две мигвания, може да се изчисли моментната мощност. :-D
Andri01 - майстор
"... мерят време. Ако се засече времето..." Така и не ми стана ясно: електромера ли мери времето или ТИ ще го мериш? А иначе новите електромери си имат часовник,който се използва за превключване на дневна/нощна енергия. Също така имат показание на моментната мощност . Но ТИ!? да я изчислиш??? Я ми кажи : засичаш мигане през 2сек,колко е моментната използваема мощност. За над 40г. в занаята,сефте го чувам това. Е,винаги може да се научи нещо ново,разбира се. За това и ми е интересно.
nikolov333 - майстор
Мяркал съм устройства, който измерват разхода точно на тоя принцип.. Колко са точни вече е друг разговор.

iliya_i - майстор
нед дек 20, 2020 6:13 pmAndri01 написа:
Я ми кажи : засичаш мигане през 2сек,колко е моментната използваема мощност. За над 40г. в занаята,сефте го чувам това. Е,винаги може да се научи нещо ново,разбира се. За това и ми е интересно.
Изображение
Andri01, по нашия край са предимно тези. До мигащия диод пише 1000 imp/kWh.
Не, че Гогата е прав, ама и ти не си!
Последна промяна от iliya_i на нед дек 20, 2020 7:25 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
И не само при този електромер е така. Май от години не съм виждал електромер дето да няма измервателен индикатор хххх мигания за kWh
Мигането на светодиода е като оборотите на диска при старите механични.
С малко броене, засичане на време и елементарни сметки грубо може да се определи консумацията в момента.
Не знам кой в какъв бранш какво е виждал ама оня с 40-те годни явно не е бил в тоя бранш.
Или е бил по времето на хан Крум ... :-D
:partyman:
Прикачен файл:
Ел.мер.jpg
Ел.мер.jpg (46 KиБ) Видяна 887 пъти
fbr - майстор
нед дек 20, 2020 6:13 pmAndri01 написа:
"... Я ми кажи : засичаш мигане през 2сек,колко е моментната използваема мощност.
1kWh=1000imp=> 1000W*3600s/1000=1 imp =>3600Ws=1imp=>3600/2s= 1800W
1.8 kW e моментната мощност
kozl - майстор
нед дек 20, 2020 3:32 pmfbr написа:
нед дек 20, 2020 9:14 amkozl написа:
Електромера не измерва време. Механичните даже нямат часовник.
Аз пък казвам че мерят време. Ако се засече времето между две мигвания, може да се изчисли моментната мощност. :-D
Какво значи мерене на време :? Може би часовник с календар :roll:
Е то такова вече лесно се интегрира в много разпостранени джаджи. Що е в новите електронни електромери да нема такова
:?
Но за кво му е на електромера да мери време и да трупа календар. На него му трябва тактова честота, кратна на възприетата единица за време, за да пресмята произведение на отчетен ток и напрежение за всеки такт и брояч, който да сумира поредицата от произведения. А сумата те това е измерената енергия.
Andri01 - майстор
Това 1Kw/h=1000imp. на електромера ли го пише/ ще погледна днес моя/ ? То хубаво,стоиш и броиш - стига да е на топло електромера,а не на стълба на улицата. Ами ако консумацията е към 9KW ? Май трудничко ще броиш импулсите? Теоретически става,практически - нищо!!
fbr - майстор
пон дек 21, 2020 9:00 amAndri01 написа:
Това 1Kw/h=1000imp. на електромера ли го пише/ ще погледна днес моя/ ? То хубаво,стоиш и броиш - стига да е на топло електромера,а не на стълба на улицата. Ами ако консумацията е към 9KW ? Май трудничко ще броиш импулсите? Теоретически става,практически - нищо!!
На електромера го пише. Кое не става практически. Ако искаш да засечеш 9 kW засичаш за 6 мин броя мигвания и умножаваш по 10. А може и на час да засечеш.

Тема "Въпрос за кражба на ток" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: