Съвети за начинаещи готвачи.
vlado0549 - специалист
Явно доста те гони носталгията!!!И аз за една лютива чушка съм давал мило и драго.
По принцип несъм против компотите а против тези които забравиха "доброто старо време".
И е доста смешно да обикаляш цял месец пазарите и да купуваш зимнина,няма да спестиш много.
Друг е въпроса когато си го произвеждаш.
Emerald - модератор
vlado0549 написа:
Явно доста те гони носталгията!!!И аз за една лютива чушка съм давал мило и драго.
По принцип несъм против компотите а против тези които забравиха "доброто старо време".
И е доста смешно да обикаляш цял месец пазарите и да купуваш зимнина,няма да спестиш много.
Друг е въпроса когато си го произвеждаш.
Не е въпрос на носталгия, а на факта, че на хубаво лесно се свиква и после неминуемо ти липсва. Липсват ми много неща от българската кухня, но не само...Живяла съм и в други страни и от там също много неща ми липсват. Това не е носталгия.
Не знам защо олицетворяваш компотите с "доброто старо време". На практика няма нищо общо. Освен това, не мисля, че някой прави компоти "за да спести" нещо. Може да се живее и без компоти, както си го забелязал. :-D
Стефан - майстор
Вярно е, че може да се живее и без компоти, но когато има продукция, не може да се изхвърли. Нито пък да се изяде, защото е много. Ето и най-новата реколта:

Прикачен файл

P5260003.JPG
P5260003.JPG (77.91 KиБ) Видяна 10515 пъти
Justy - майстор
Браво Стефане =D> ти си ярък пример, че държавата е лош стопанин. Добре, че народа знае да се грижи за себе си.
Стефан - майстор
Justy, това е само част от дървото. Иначе клоните са увиснали от плод.
Justy - майстор
Това се вижда - като закъсам с компотите ще дойда да пием по ракия :wink:
Стефан - майстор
Ето, това са ми прасковите от тази година. За едрината им съдете по снимките.

За затваряне на бурканите използвам продаваните на пазара скоби, които са на снимката. При тях се получава един дефект - при вакуумиране ребрата на кръглата метална капачка от приспособлението деформират капачката на буркана и я правят неизползваема/ в повечето случаи / за повторна употреба. Този проблем съм го разрешил така: от стъклотекстолит с дебелина 1 мм съм направил междинни кръгли шайби на струг с диаметър 81 мм. По този начин капачките вече са наистина за многократна употреба.

А ето и изсушената ми градинска чубрица, преди стриването.

Прикачен файл

P8110002.JPG
P8110002.JPG (41.16 KиБ) Видяна 10057 пъти

Прикачен файл

P8110003.JPG
P8110003.JPG (81.5 KиБ) Видяна 10058 пъти

Прикачен файл

P8110086.JPG
P8110086.JPG (46.41 KиБ) Видяна 10065 пъти

Прикачен файл

P8110089.JPG
P8110089.JPG (37.92 KиБ) Видяна 10065 пъти
Emerald - модератор
Показвам му тук на мъжа ми чубрицата ти, че той не е виждал какво представлява в ненаронен вид и той вика: "Какви са тези праскови бе? :shock: , този човек да не живее до атомната централа някъде?" :lol:

Браво Стефане! Надявам се да не е свързано с местожителството ти. :roll:
Стефан - майстор
Разбира се, че в момента живея и работя в атомна електроцентрала! Но местожителството няма нищо общо със сортовете на зеленчуците и дърветата. Както и с начина им на отглеждане.
Преди няколко години си донесох костилки на череши от Париж. Всяка черешка тежеше по около 15 грама. Засадих ги, и досега съм успял да запазя само една фиданка. Надявам се след още 2-3 г да имам същите череши.

А ето и чубрицата в момент на ронене

Прикачен файл

P8160002.JPG
P8160002.JPG (68.51 KиБ) Видяна 9946 пъти
Стефан - майстор
Явно никой не проявява интерес към компотите. Вече повече от година. Но аз съм упорит, и си ги правя в домашни условия. Имам реколта, имам условия, имам и желание.

Тема "Компоти" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: