съб фев 13, 2021 8:51 amkozl написа: Сградата в която е апартамента на родителите е по технология пакетно повдигащи плочи. В експлоатация от 1971 г.И аз имам един такъв апартамент, зидариите над вратите се напукват, и връзката между стълбищната клетка и плочите при всяко земетресение се показва. Не знам къде би трябвало да има шайба, но поне в нашия блок, аз не я виждам. Отделно външните стени, които бяха изградени с хоризонтално положени четворки, бяха бутнати от повечето съседи и терасите бяха приобщени с газобетон по края на терасите.
Тъй като вътрешните стени в апартамента се залагат 12 см, то шайбите е логично да са в стените м-у апартаментите, ако ги има изобщо.
На външни стени може да има шайби там дето няма отвори. Обичайно на външни калканни стени се залагат шайби.
Това де съм писал за тухлени шайби е компромис с цената, защото при завършен груб строеж е трудно шайби да се правят от стоманобетон.
Не съм забелязал поражения над вратите при щурцовете. То и апартамента има няколко интериорни ремонта (настилки, шпакловка и боя), които скриха повечето напуквания.