• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
От мобилни телефони до цифрови камери
torbalan - Дървен философ
нед дек 12, 2021 9:41 amVectra написа:
... и една SD карта....
Човека иска да го вижда от вън. Не е ясно какъв е интернета, адреса му постоянен ли е. Рутера какво може и т.н.

За това предложих на оракъл виртуалката.
пет дек 10, 2021 3:57 pmradius написа:
Така и така ще правя нещо, нали мога да закача общо 3 датчика за температура на едно ESP ...
За можене - може, но прецени дали разправията с влаченето на кабели ти е по-приятна или да си сложиш по едно ESP на всеки датчик.
Vectra - специалист
Ем да де. Web сървър, от там ще си ги взема. Е, без постоянно IP отива на DDNS...ама той сам ще си прецени. Иначе може и с твоето предложение да стане по-читаво.... нямам си на идея
radius - майстор
Дотук благодаря на всички за насоките.
Първо да подкарам нещата, пък после ще пробвам варианти за качване на карта или облак. Подсигурих се хардуерно с 2 NodeMCU, breadboard с кабелчета и 2 датчика DS18B20, един в ТО92 и един водоустойчив.
То тва ако е електроника - едно време един кашон бях напълнил с платки за усилватели и периферия около тях. Но тогава си беше хардуерна изработка, азотен окис се носи из тоалетната, а сега бодеш елементите и почват драйвери, ардуино софт, библиотеки, питони :wink:
Но пак го има елемента направи си сам (т.е. направи като еди кой си), т.е. има тръпка.
вт дек 14, 2021 3:26 pmradius написа:
Дотук благодаря на всички за насоките.
Първо да подкарам нещата, пък после ще пробвам варианти за качване на карта или облак. Подсигурих се хардуерно с 2 NodeMCU, breadboard с кабелчета и 2 датчика DS18B20, един в ТО92 и един водоустойчив.
То тва ако е електроника - едно време един кашон бях напълнил с платки за усилватели и периферия около тях. Но тогава си беше хардуерна изработка, азотен окис се носи из тоалетната, а сега бодеш елементите и почват драйвери, ардуино софт, библиотеки, питони :wink:
Но пак го има елемента направи си сам (т.е. направи като еди кой си), т.е. има тръпка.
Ако трябва помощ с каквото и да е свързано по темата - питай... Правил съм го всичко. От свързване на датчиците с кабелчетата, до качване на данните в база данни и визуализиране.
radius - майстор
Дотук добре, подкарах с 2 датчика, после качих и уеб сървър.
Прикачен файл:
esp.jpg
Направих си акаунт в thingspeak и успея ли и там, значи проекта е успешен.
Иначе ми излезе към 15лв датчика и платката, т.е. вмествам се дори в кило гаден салам :lol:
Vectra - специалист
чет дек 16, 2021 3:41 pmradius написа:
Дотук добре, подкарах с 2 датчика, после качих и уеб сървър.
esp.jpg
Направих си акаунт в thingspeak и успея ли и там, значи проекта е успешен.
Иначе ми излезе към 15лв датчика и платката, т.е. вмествам се дори в кило гаден салам :lol:
:klatsch:
действай и не забравяй да споделиш резултатите след успешното приключване на проекта ( в което не се съмнявам)!
Със сигурност ще има заинтересовани за в бъдеще! :)
radius - майстор
Ще опиша всичко, само да стане да ми хареса.
Да се похваля и оплача. Подкарах го с водоуст. датчик, който е малко инертен и дефростите не са така очевидни на графиката, но като сложа голия, ще се оправи това. Трябва да сглобя програмка за 2 датчика, че тази, която е да качва в thingspeak е с един.
Прикачен файл:
esp.jpg
esp.jpg (28.6 KиБ) Видяна 577 пъти

Намерих си много хубав уиджет за телефона, удобен и с добра визуализация, ще го ползвам да си гледам външната темп и графики за термопомпата.
Прикачен файл:
есп2.png

Сега неприятната част - типично за подобни евтини решения, това след като качва 3-4 часа вчера реши да спре да си почине. Видях че е спряло, като гледам рутера, закача се и след секунди се разкача. Оставих го да се мъчи нощта и на сутринта гледам пак си работи :shock: :shock: . Обхват има, не знам какво да му бая.
brum - майстор
Правиш буфер в паметта и вътре събираш грешките. Вдигаш web server и добавяш web интерфейс за сваляне на лога. И на сутринта като видиш, че е имало проблем сваляш лога и гледаш какви са били грешките. Такова решение ползвам от няколко години. Изковах си framework върху arduino framework-а и това е част от него.

Или по-простичко - пишеш грешките през Serial.println и закачаш компютър да следи сериинят интерфейс на ESP-то :) .

Самоделните неща са така. Искат усилие веднъж да ги изковеш и веднъж да ги поддържаш. По моите неща дето работят от няколко години все още изскачат разни работи за дооправяне. С времето проблемите се разреждат и изчезват.

Водоустойчивият датчик е пригоден да бъде потопен във вода. Ако го закачаш за тръба го притегни с алуминиево тиксо и сложи термоизолация отгоре. Гол датчик на открито не бих използвал.
radius - майстор
Водоустойчивия датчик съм го взел да мери външната температура, за изолацията около тръбата и датчика е ясно.
Но пък това с буфера за грешките хич не ми е ясно, къде ме хвърли в дълбокото, искам да го направя, но малко съм чел още.
Може да сложа другата платка (купих 2) и да видя дали и тя ще си почива. Сега от 9:45 до 10:00 пак имам загуба. Ако и с другата е същото, ще се опитам да гледам грешки.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Онлайн температурен мониторинг" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: