Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivanovbg - майстор
При сина се отказахме за термопомпа. Първо по селата тока не е като в град. Напрежението е по слабо от време на време, по често е възможно спиране. Освен това термопомпата е основно за подово, с водни радиатори може да е проблем. Отделно партидите на тока по селата са за около 6-7 киловата, та колко конвектори и/или ел радиатори ще включиш на пълна мощност??? Едно претоварване на инсталацията особено ако е стара може да те лиши от проблеми с вилата.
С адаксите е най малка инвестиция.
Единствен минус виждам ограничената мощност, което може да се компенсира с време.
Климатици....
Преди 4 години инсталирах показаната печка, в 50м2 помещение, тип лятна кухня.
Същата отмени 2бр. 12ки, които никак не се справяха с пернишка зима.
С печката стана топло.
Друг, също не евтин вариант е кондензен котел.
Да, газ няма, но тези котли работят и с пропан/бутан.
Сравнено с пелетните отоплителни уреди, рискът нещо да се обърка е много по малък, а отоплението тръгва на момента и с максимална мощ.
Освен това, може да се настрои по стаен термостат на антизамръзващ режим.
Остава риск при спиране на тока, но това се решава с още малко пари- UPS с достатъчно голям акумулатор.
За съжаление, сигурен, евтин и бърз начин, за твоята болежка няма.
На твое място бих останал на варианта с печки.

https://photos.app.goo.gl/NSQs26L9DWMo7kJfA
Г-н Киррил, огънят го владея със страшна сила, в кухнята на никоя не отстъпвам, хаха.
На отворена вратичка пердаши пустата ѝ печка и пуши от където трябва.
Понякога даже спира да пуши изобщо.
https://photos.app.goo.gl/d4dwUyLpxNhEetTQ9
brum - майстор
Ми дай малко повече информация. Ще ходиш инцидентно за по 1-2-3 дни към 10тина пъти в годината или ще ходиш 2-3-4 пъти за по седмица-две?

Най-ниска първоначална инвестиция е конвектор на ток. То е валидно и за двата варианта. И не е никак лош вариант. Не му дреме какво е напрежението - има ли го ще работи.

Второто е камина/печка на пелети, суха. По-евтино от котел на пелети, не иска радиатори, иска само комин. Харчат малко ток и могат да работят с ЮПС. Това като вариант е по-удачно за първият вариант с кратките престои, защото може да пуска едни 10тина киловата топлина ударно докато докара нужните градуси, а после на 2-3-4 киловата да ги поддържа. Един вид като котел, но без нуждата от помпи, вода и радиатори.

И третият вариант е термопомпа, ама въздух-въздух. Или тъй наречените климатици. Сравнително евтини са, ефективни са, правилно подбраните при по-дълъг престой ще могат да докарат нужната температура и да я поддържат без голяма драма. Ще трябва да ги пускаш дистанционно, че да имат около ден преди това за да загреят къщата. Валидно само ако ще седиш по-дълго време. За по-кратко пелетна печка/камина е по-добро. Недостатък - искат стабилно напрежение, па по селата то не е много стабилно.
preslav - майстор
ср ное 29, 2023 6:59 pmGPGP написа:
Здравейте!
Имам вила, която до сега се е отоплявала само на печки на дърва. Това е и причината зимата да не ходим там през уикендите - спираме водата, докато се стопли и става време да си ходим и т.н. А къщата е в планинско село и когато има сняг е много красиво, освен това е близо до Боровец, което я прави чудесна алтернатива на скъпите хотели. Би било чудесно, ако има подходящи условия да спим там и да караме ски в Боровец. Това, което си представям(за сега) като решение на отоплението е термо помпа въздух-вода с камина на дърва? с въздушна риза, за случаите,когато няма ток. Онзи-ден при снеговалежа, в селото нямаше ток повече от ден. Малко повече за къщата - плочата е 9/9м, на два етажа+висок таван и мазе под половината плоча,тухли 4-ки, PVC дограма, измазана с вар отвън и вътре. На едната стена има изолация, близнак. Предвиждам напред във времето и външна изолация, но по-натам...Вътрешно стълбище, което прави обитаемата площ може би 9/7м. На всеки етаж има 2 големи стаи, кухня, баня и антре, което свързва стълбите със стаите и банята. За сега си представям да изградя инсталацията само на 1-ия етаж. Реално, отоплението ще се ползва няколко пъти през същинската зима, както и пролетта и есента, когато все още ходим редовно. Важните неща за мен са да мога да пускам и спирам отоплението дистанционно, да имам някаква "резерва" на основният източник, комфорт(все пак съм апартаментско чедо с ТЕЦ :-)) и да не е прекалено скъпо хаха. Настилките навсякъде са дюшаме, таваните са около 2,70м. Ще съм ви много благодарен, ако ми дадете съвети на база опита и знанията си, както за вида отопление - нищо от това, което съм написал не е константа, така и съвети за марки, модели, фирми, които могат да изпълнят проекта, за какво да внимавам, какво да не пропускам и т.н.
Според първоначалното задание става въпрос за 2 стаи с дюшеме. Климатик Мицубиши (висок клас) е около 2300 лв. - за 2 климатика 4600 - 5000 лв (с монтажа и включено WI-FI). Не знам колко вървят термопомпите въздух-вода (самата машина) + подово (спрягано за най-ефективно) или конвектори т.е. духалки + всичко това под дюшеме или висящо по стените, вероятно сумата ще надхвърли 12 - 15000 лв.
Изводите са за инвеститора.
GPGP - напреднал
чет ное 30, 2023 3:41 pmbrum написа:
Ми дай малко повече информация. Ще ходиш инцидентно за по 1-2-3 дни към 10тина пъти в годината или ще ходиш 2-3-4 пъти за по седмица-две?

Най-ниска първоначална инвестиция е конвектор на ток. То е валидно и за двата варианта. И не е никак лош вариант. Не му дреме какво е напрежението - има ли го ще работи.

Второто е камина/печка на пелети, суха. По-евтино от котел на пелети, не иска радиатори, иска само комин. Харчат малко ток и могат да работят с ЮПС. Това като вариант е по-удачно за първият вариант с кратките престои, защото може да пуска едни 10тина киловата топлина ударно докато докара нужните градуси, а после на 2-3-4 киловата да ги поддържа. Един вид като котел, но без нуждата от помпи, вода и радиатори.

И третият вариант е термопомпа, ама въздух-въздух. Или тъй наречените климатици. Сравнително евтини са, ефективни са, правилно подбраните при по-дълъг престой ще могат да докарат нужната температура и да я поддържат без голяма драма. Ще трябва да ги пускаш дистанционно, че да имат около ден преди това за да загреят къщата. Валидно само ако ще седиш по-дълго време. За по-кратко пелетна печка/камина е по-добро. Недостатък - искат стабилно напрежение, па по селата то не е много стабилно.
Така - изкача още един вариант :-) печка на пелети с въздушна риза, ако съм разбрал правилно. То и в темата, която Трифон беше посочил се обсъжда. Това за сега май е най-евтиното и безболезнено откъм ремонти решение. Въпросът ми е - ще бъде ли достатъчно ефективна за 3 стаи, коридор и баня? Обшо около 60м2, под 180м3. Притеснението ми е, дали с въздуховоди ще може топлината да достига в съседните стаи ефективно?
На другите въпроси - ще се ходи през уикендите основно, не е за 2 пъти по 10 дни.
Както стана ясно - 3 стаи и баня, свързани с антре. Бойлера е на ток, водата се спира и пуска лесно, все пак съм ветеран :-) източвам бойлера с вързани очи, така че и това не ми е драма
Edit: попрегледах пелетните камини с въздушна риза, но намирам само такива, които са за до две помещения. Аз ли не търся където трябва или са си така?
imegogo - специалист
три стаи и баня по мое мнение без водна риза няма да ги стопиш мой познат прави камина с въздуховоди, много бавно се затопля ,освен това не може да се каже че е топло
brum - майстор
За 3 стаи отиваш по-скоро към радиатори и упражнението почва да става сложно. Не че не може с въздушна риза. Може, ама няма да ти хареса накрая. А и въздушната риза си иска ток и вентилатор, че иначе няма достатъчно дебит до другите стаи.

Нещата клонят към конвектори. Виж си партидата за тока и кабелите за да си сигурен, че ще стигне мощността.
ivanovbg - майстор
Еми можем да направим една сметка. Да речем, че си купиш 3 обикновени конвектора. Пускаш ги на 800вата постоянно да работят и ги настройваш на 20градуса да изключват. Ще сгреят стаите дори и без изолация. Ако работят постоянно имаме 0,8*3*24*30*0,21=362,88лв за ток на месец и ще ти е нормално топло като отидеш. Като отидеш може да ги дигнеш на 24 докато си там или да си палиш печката докато си там и да ги връщаш на 20 като си тръгнеш оставяйки ги включени. Едва ли ще плащаш повече от 400лв сметка за ток месечно, а може и да са надолу в зависимост от изолацията на вилата и ползването на печката на дърва. Вместо да купуваш печки, пелети, термопомпи и съпътстващи уреди и части за хиляди левове май този вариант е най добър.
Де факто ще си оскъпиш уикенда със 100лв. за кефа като отидеш да ти е топло.
:partyman:
brum - майстор
Ако се пускат отдалечено ще е далеч по-малка сметката. Пуска ги на пълна мощност вечерта преди да иде и на следващият ден ще е добре. Ако не се стопли за една вечер - пускат се от по-рано.

Споменава се ремонт. При такова ползване е добре да има топлоизолация от вътрешният край. Че стените дърпат много енергия докато се стоплят. Точно така беше моята вила.
ivanovbg - майстор
Няма да му намали сметката, а може и да я увеличи. То стените си попиват една и съща топлина за да се подгреят. То първата седмица като отиде ще я подгрее с конвектори и печката на дърва. През седмицата само ще компенсира загубите. Да не говорим, че ударно подгряване ден по рано само ще натоварва повече ел инсталацията. То един ден на 2,5киловата на конвектор, ще се равнява по разход на три дни на 800 вата.

Тема "Отопление на вила - избор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: